Η αντίστροφη μέτρηση για την ισχύ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους υγειονομικούς έχει ξεκινήσει, καθώς αύριο, 1η Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί τίθενται αυτομάτως εκτός ΕΣΥ, θα πρέπει να επιστρέψουν την προκαταβολή 15θημερου, που έχουν λάβει και θα πάψουν να πληρώνονται για το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία στο Νοσοκομείο Βόλου ανεμβολίαστοι είναι 86 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 32 προέρχονται από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία, ενώ μικρός είναι ο αριθμός των ανεμβολίαστων γιατρών.
Με την αναστολή εργασίας φλερτάρουν υγειονομικοί και εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Βόλου, εάν δεν αλλάξουν γνώμη και δεν προστρέξουν να εμβολιαστούν έως την 1η Σεπτεμβρίου. Οι ανεμβολίαστοι είναι ένας σημαντικός αριθμός, εάν υπολογίσει κανείς και την ήδη εδώ και χρόνια υποστελέχωση του Αχιλλοπούλειου.
Σύμφωνα με τα μέχρι πρόσφατα καταγεγραμμένα στοιχεία σε σύνολο 953 εργαζομένων, που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας με το Νοσοκομείο, οι 86 είναι ανεμβολίαστοι και 41 έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Για τους τελευταίους τα επιστημονικά δεδομένα προτείνουν μία δόση εμβολιασμού έξι μήνες μετά την αρνητικοποίησή τους από τον κορωνοϊό.
Η εικόνα σε καίριες θέσεις στο Νοσοκομείο Βόλου είναι καλή, καθώς στην Παθολογική Κλινική σύμφωνα με πληροφορίες είναι το προσωπικό εμβολιασμένο, όπως εμβολιασμένοι είναι και όσοι εργάζονται στις Covid κλινικές. Μάλιστα, ήταν οι πρώτοι που είχαν σπεύσει να εμβολιαστούν τον Ιανουάριο.
Από κει και έπειτα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τους 475 στη νοσηλευτική υπηρεσία ανεμβολίαστοι είναι 32 και 29 εργαζόμενοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Σε ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό πληροφορίες θέλουν έξι γιατροί να είναι ακόμη ανεμβολίαστοι, με κάποιους από αυτούς αποφασισμένους να θέσουν εαυτό εκτός ΕΣΥ ουσιαστικά ακολουθώντας την αναστολή εργασίας.
Σημειώνεται δε πως το προσωπικό φύλαξης, καθαριότητας και τεχνικής υποστήριξης, δηλαδή πάνω από 60 άτομα συνολικά που εργάζονται στο Νοσοκομείο μέσω εργολάβων έχει εμβολιαστεί
Όπως επισημαίνεται από κύκλους του Νοσοκομείου υπάρχει μια δυναμική υπέρ του εμβολιασμού. Πολλοί ήταν οι δύσπιστοι απέναντι στο νέο εμβόλιο γι’ αυτό και οργανώθηκαν συζητήσεις και ομιλίες από τους γιατρούς του Αχιλλοπούλειου, προκειμένου να πεισθούν και να κατανοήσουν τη συμβολή του εμβολίου, όσοι είχαν αμφιβολίες.
Για το λόγο αυτό κι επειδή τις τελευταίες ημέρες αρκετοί ήταν εκείνοι αποφάσισαν να εμβολιαστούν, το Νοσοκομείο αναμένει την τελική απόφαση των εργαζομένων του, για να δει με ποιο τρόπο και με ποιου είδους εσωτερικές μετακινήσεις θα μπορέσει να καλύψει τις ενδεχόμενες κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν. Αύριο, Τρίτη 30 Αυγούστου είναι η τελευταία ημέρα που μπορεί κανείς να εμβολιαστεί, αν και ακόμη είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορέσει κάποιος υγειονομικός να εμβολιαστεί και τη 1η Σεπτέμβρη και να προλάβει την αναστολή.

Σταθερή η κατάσταση με τους νοσηλευόμενους με κορωνοϊό

Στο μεταξύ σταθερή είναι η κατάσταση σε ότι αφορά τους νοσηλευόμενους με κορωνοϊό. Μέχρι και χθες νοσηλεύονταν στην κλινική κορωνοϊού 17 ασθενείς, ενώ στη ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι δύο ασθενείς άνω των 70 ετών.
Τα τελευταία 24ωρα δεν καταγράφηκε κάποιος θάνατος ασθενούς. Γιατροί τονίζουν πως ο εμβολιασμός έχει συγκρατήσει κατά πολύ τις νοσηλείες, αν και τα κρούσματα που καταγράφονται είναι πολλά. Εάν δεν υπήρχε το εμβόλιο και το υπάρχον ποσοστό εμβολιασμού, τότε τα πράγματα θα ήταν πιο δύσκολα, με περισσότερους που θα χρειάζονταν την βοήθεια του ΕΣΥ.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Περισσότερα Εδω