Μια όμορφη, διαφορετική εκπαιδευτική εκδρομή πραγματοποιήθηκε από τη Γ΄ Τάξη Γυμνασίου στις 29-11-2024, στον Όλυμπο και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού και στο Βυζαντινό Κάστρο του Πλαταμώνα, στο πλαίσιο του γνωστικού αντικειμένου των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.
Με στόχο την κατανόηση της βιοποικιλότητας και της οικολογικής σημασίας του Ολύμπου, τη γνωριμία με τη μυθολογία και την ιστορία του βουνού αλλά και την ενίσχυση της ομαδικής συνεργασίας και την ανάπτυξη δεξιοτήτων στην παρατήρηση της φύσης με τις ωφέλειές της, υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα στάσεων ενημέρωσης, πεζοπορίας, ξενάγησης και δραστηριοτήτων.
Οι μαθητές/-τριες ενημερώθηκαν από ειδικό για τη γεωλογία, τη χλωρίδα και πανίδα του Ολύμπου, είδαν το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο Κέντρο Πληροφόρησης για την προστασία του περιβάλλοντος και την πολιτιστική κληρονομιά. Έπαιξαν διαδραστικά κουίζ και είδαν χάρτες και υλικό για τη βιοποικιλότητα του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου.
Ανακαλύπτοντας τη φυσική και πολιτιστική αξία του Ολύμπου είχαν την εμπειρία της μάθησης στη φύση, συνδυάζοντας τη θεωρία με την πράξη και αναπτύσσοντας οικολογικές ευαισθησίες μα και συνείδηση της ιστορίας και της μυθολογίας.
Επισκέφτηκαν, ακόμη, έναν σημαντικό σταθμό, την Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου (15ος αι.) που συνδυάζει τη θρησκευτική παράδοση με το φυσικό κάλλος του Ολύμπου. Εκεί παρατήρησαν την αρχιτεκτονική και καλλιγραφία των παλαιών κειμένων, άκουσαν για τις τοπικές θρησκευτικές παραδόσεις και είδαν θρησκευτικές τοιχογραφίες όπου απεικονίζονται είδη που σχετίζονται με το τοπικό περιβάλλον. Ξεναγήθηκαν στον αναστηλωμένο χώρο και έμαθαν την ιστορία της μονής και τον ρόλο της.
Εν συνεχεία, έγινε ξενάγηση στο Βυζαντινό Κάστρο (10οςαι. μ. Χ. ) του Πλαταμώνα με τον εντυπωσιακό ακρόπυργο και την καταπληκτική θέα στη θάλασσα και τον Όλυμπο.
Η εκπαιδευτική εξόρμηση στον Όλυμπο προσέφερε μια ολιστική εμπειρία στους μαθητές και τις μαθήτριές μας, μια εμπειρία που ενώνει τη φύση, την παράδοση και την πνευματικότητα καθώς αποτελεί περιήγηση στην ιστορία, τον πολιτισμό και τη θρησκευτική κληρονομιά της Ελλάδας. Τα παιδιά στη φύση εξερευνούν το θαύμα και το δέος του φυσικού περιβάλλοντος, αναπτύσσουν ενσυναίσθηση, συνδέονται και μοιράζονται, μειώνουν το άγχος, μαθαίνουν με ευχάριστο τρόπο.
Το οδοιπορικό αυτό θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη τους όπως φανέρωναν τα χαμόγελά τους!
Τους μαθητές/-τριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: κ. Κακαράντζας Γεώργιος-Φυσικής Αγωγής, κ. Τασιοπούλου Παρασκευή (Βίκυ)-Υποδ/ντρια-Φιλόλογος, η κ. Χρυσάφη Γλυκερία-Θεολόγος, η κ. Γάλλου Ζωή-Νομικής και Πολιτικών Επιστημών-Διδάσκουσα στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, η κ. Ζαχαράκη Ευθυμία-Υπεύθυνη Σχολικής Ζωής-Φιλόλογος και η κ. Σιμογιάννη Σταματία-Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
Δείτε φωτογραφίες:
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις