Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τις αποστολές Ουκρανικών σιτηρών μέσω τη Μαύρης Θάλασσας, ως αντίποινα για τις επιθέσεις με drone των Ουκρανών κατά του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη προκαλεί οργή και ανησυχία. Πάντως η Μόσχα αφήνει ανοικτό παράθυρο για διαπραγματεύσεις, αρκεί οι προτάσεις της Δύσης να είναι ρεαλιστικές, όπως αναφέρει.

Στο πυρ που άναψε η επίθεση στη Σεβαστούπολη, παρέδωσε η Ρωσία την συμφωνία για τα σιτηρά. Δεκάδες πλοία που προορίζονταν για την μεταφορά τους έριξαν άγκυρα κοντά στα στενά του Βοσπόρου, αναμένοντας νεότερα από τις προσπάθειες του ΟΗΕ να μεταπείσει την Μόσχα. Ήδη για τη στάση της δέχεται σφοδρές επικρίσεις από Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Κίεβο.

«Είναι ξεκάθαρα εξοργιστικό, θα εντείνει τον λιμό» ανέφερε σχετικά ο Τζο Μπάιντεν.

«Η Ρωσία να επιστρέψει στην συμφωνία για να επιτρέψει μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου να φτάσουν τα τρόφιμα στον κόσμο. Η ΕΕ θα παίξει το ρόλο της στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης» σημείωσε ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Πώς η Ρωσία μπορεί να είναι μέλος του G-20, αν εσκεμμένα προκαλεί λιμό σε αρκετές ηπείρους; Είναι ανόητο. Η Ρωσία δεν έχει θέση στο G-20» δήλωσε ο πρόσδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αλλά η ίδια δια στόματος Λαβροφ, και με αφορμή την πρόσφατη συμπλήρωση 60 ετών από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, καλεί την Ουάσιγκτον να επιδείξει ανάλογη με τότε υπευθυνότητα και συμβιβαστική διάθεση, για να αποκλιμακωθεί η ένταση. «Η διαφορά είναι ότι το 1962 Χρουστσώφ και Κένεντι βρήκαν τη δύναμη να επιδείξουν υπευθυνότητα και σοφία, ενώ τώρα δεν βλέπουμε ακόμα την ίδια προθυμία από την Ουάσιγκτον και τους δορυφόρους της» ανέφερε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

«…Χθες έβαλαν εκατομμύρια ανθρώπους σε κίνδυνο πείνας, σήμερα παριστάνουν τους έτοιμους για διαπραγματεύσεις. Κανείς να μην ξεγελαστεί», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Μάλιστα, επιμένει πως η επίθεση στην Σεβαστούπολη είχε στόχο την καταστροφή του Στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα. Και καθιστά σαφή την πρόθεσή της να κλιμακώσει την ένταση και εκτός Ουκρανίας. Εκτός από την ανάμιξη της Βρετανίας, ισχυρίζεται ότι τα εικονιζόμενα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα σκάφη που χρησιμοποιήθηκαν είχαν καναδικής τεχνολογίας σύστημα πλοήγησης. Τα βρετανικά μήντια που δημοσίευσαν τις σχετικές φωτογραφίες και τα βίντεο από την επίθεση γράφουν για μυστικό όπλο της Ουκρανίας.

Πηγές: ΕΡΤ1 – Επιμέλεια: Άννα Παπασωτηρίου

Σχετικά Άρθρα: ΝΑΤΟ και ΟΗΕ καλούν τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών

Η Ρωσία επιπλήττει τις ΗΠΑ για τις δηλώσεις τους σχετικά με τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών

Περισσότερα Εδω