Εγκληματική ανικανότητα, ουδείς σχεδιασμός, ανοχύρωτη περιφέρεια. Σε αυτό το τρίπτυχο συμπυκνώνει την κριτική της ως προς το “τις πταίει” για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Λάρισας με τον Δημήτρη Κουρέτα, Μαρία Γαλλιού.

Η συζήτηση μαζί της λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, νομοτελειακά περιστράφηκε γύρω από τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία άλλαξαν άρδην την πολιτική και κοινωνική ατζέντα, σε μία περίοδο έντονων ζυμώσεων και διεργασιών.

Η κ. Γαλλιού ξεδιπλώνει το σχέδιο ανασυγκρότησης της παράταξής της, “Πρωτοβουλία”, εστιάζοντας στην ανάγκη αξιοποίησης “και του τελευταίου ευρώ” με διαφάνεια, ενώ ζητά την ψήφο των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας δεσμευόμενη για ένα “φωτεινότερο μέλλον αντάξιο των προσδοκιών μας”.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Απόστολο Ράιδο

Οι εκλογές αυτές διεξάγονται σε ένα ιδιαίτερο κλίμα λόγω των φυσικών καταστροφών. Καταστροφές που έβαλαν στο επίκεντρο την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Θα μπορούσε να αποφευχθεί η καταστροφή όταν μιλάμε για πρωτοφανή γεγονότα; 

Τα ζητήματα αυτά τα έχει λύσει η ανθρωπότητα από τον σεισμό και την καταστροφή της Λισαβόνας το έτος 1755. Ένα κομβικό σημείο στην παγκόσμια ιστορία, όταν οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι μπορεί να μην γίνεται να αποφύγουμε τις φυσικές καταστροφές αλλά σίγουρα μπορούμε να τις μελετήσουμε και να προετοιμαστούμε καλύτερα για αυτές, ώστε να μειώσουμε όσο μπορούμε τις συνέπειες. Ότι δεν έχει κανένα νόημα να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και να περιμένουμε το μοιραίο, αλλά να κάνουμε τα πάντα για πρόληψη και προστασία των κοινωνιών μας. Από τότε, η ερώτηση διεθνώς προς τους πολιτικούς άρχοντες δεν είναι αν μπορούμε να αποφύγουμε τις φυσικές καταστροφές, αλλά κάτι πολύ συγκεκριμένο, απτό και σαφές: «Τι έκανες για να προστατεύσεις όσο μπορείς την κοινωνία σου;»

Στην περίπτωση της Θεσσαλίας δεν έκαναν τίποτα. Τίποτα. Μόνο φιγούρα, ανακοινώσεις και φωτογραφίες. Καμία ουσία.

Με τρεις ελλειπτικές προτάσεις: Εγκληματική ανικανότητα, ουδείς σχεδιασμός, ανοχύρωτη περιφέρεια.

 Η κριτική σας υπήρξε εστιασμένη και σκληρή προσωπικά κατά του κ. Αγοραστού. Γιατί; 

Τον μοιραίο κ. Αγοραστό εννοείτε; Και λίγα λέω, πιστέψτε με. Γιατί είναι ο μοιραίος άνθρωπος της βιβλικής καταστροφής του τόπου μας που φέρει και την αποκλειστική καταρχήν πολιτική ευθύνη.

Σας καλώ να δείτε τι λένε όσοι δεν έχουν πού να μείνουν. Πού να δείτε τι λένε όσοι έγιναν πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο. Πού να δείτε τι λένε όσοι δεν ξέρουν πότε θα καλλιεργήσουν ξανά, που πνίγηκαν τα ζώα της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης μέσα σε λίγες ώρες. Πού να δείτε τι λέει μία ολόκληρη κοινωνία που κρατάει πια την ανάσα της από το φόβο κάθε φορά που συννεφιάζει και αναλογίζεται τι άλλο θα συμβεί με τον Αγοραστό που μας βρήκε.

Τον καλούμε να αντικρίσει στα μάτια τη μάνα του Δαμασίου που ζει με τα τρία της παιδιά στο κοντέινερ των 36τμ στη δομή των σεισμόπληκτων στο Δαμάσι, εδώ και τρεισήμισι χρόνια, τον κάτοικο του Σωτηρίου, της Νίκης, του Αχιλλείου, των παρακάρλιων οικισμών, των κατοίκων της Νέας Σμύρνης, του Αγίου Θωμά, του Ευυδρίου και της Υπέρειας Φαρσάλων που είδαν το βιο τους να χάνεται από την εγκληματική του αμέλεια και ανευθυνότητα και μάλιστα σε 18 ημέρες δύο φορές! Ας απαντήσει δημοσίως ποια έργα εκτελέστηκαν και ιδίως ποια δεν εκτελέστηκαν και πνιγήκαμε! Τέλος τα ψέματα και οι ηγεμονισμοί. 

Εάν γίνετε περιφερειακή αρχή, τι διαφορετικό θα πράξετε ώστε η Θεσσαλία να μην βρίσκεται διαρκώς εκτεθειμένη στις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης; 

Ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή ότι θα παλέψουμε με νύχια και με δόντια ώστε να εξασφαλιστούν όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και οι εθνικοί πόροι με διαφάνεια και ταχύτητα ώστε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Πρέπει όμως να ξέρεις τι να τα κάνεις. Και το πρώτο και βασικότερο βήμα για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα είναι να μπορείς να το κατανοήσεις. Ο Δημήτρης Κουρέτας, σε αντίθεση με τον κομματικά εγκάθετο μοιραίο περιφερειάρχη, είναι επιστήμονας και καταλαβαίνει τι σημαίνει πρόληψη, ανθεκτικές υποδομές, κλιματική κρίση. Γνωρίζει στη λεπτομέρειά τους προγράμματα ανασυγκρότησης, όπως και από διαχείριση κρίσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταλαβαίνει ότι κάθε ευρώ που δεν επενδύεται σωστά στην πολιτική προστασία, το πληρώνουμε όλοι μας στο πολλαπλάσιο σε αποζημιώσεις και αποκατάσταση. Δεν μπορεί να περιμένουμε από τον κάθε κ. Αγοραστό να κάνει πολιτική προστασία, όταν επί τρείς συνεχείς θητείες ολιγώρησε εγκληματικά ενώ θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό θωράκισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αντιμετώπιζε δυστυχώς τις αλλεπάλληλες εντολές άσκησης δημόσιας εξουσίας ως ευκαιρία για πομπώδεις δηλώσεις και φωτογραφίες.

Δεν σας κρύβω ότι η εκλογική αυτή αναμέτρηση είναι ίσως, πρωτίστως αξιακή. Ενδεχομένως το σημαντικότερο όλων είναι δουλεύεις για την κοινωνία και όχι για την πάρτη σου. Γι’ αυτό και στο ψηφοδέλτιό μας πορευόμαστε με τους καλύτερους και όχι με τους «κολλητούς». Σοβαρότητα, γνώση, ανθρωπιά, δουλειά για την κοινωνία των πολιτών με ταχύτητα και διαφάνεια και όχι για τους μετρημένους φίλους μας. 

Καλώ του συμπολίτες μου να προσέλθουν στην κάλπη της 8ης Οκτωβρίου με διάθεση αλλαγής διοίκησης στη Περιφέρεια Θεσσαλίας και να με στηρίξουν με τη ψήφο τους αν με κρίνουν χρήσιμη στη νέα εποχή με λίγα λόγια, εργατικότητα, ανθρωπιά και μαχητικότητα στη διεκδίκηση ενός φωτεινότερου μέλλοντος αντάξιου των προσδοκιών μας.

Οι Περιφέρειες της χώρας διαχειρίζονται ένα από τα σπουδαιότερα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα ΕΣΠΑ. Μπορείτε να εξηγήσετε στο μέσο πολίτη τι θα κάνετε σας με αυτά τα χρήματα και ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας; 

Όραμά μας η Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Τι σημαίνει:

Πρώτα από όλα Περιφέρεια πρωταγωνίστρια σε κάθε ευρώ ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων που μας αφορά κι όχι επαίτης ή θεατής αποφάσεων που παίρνουν άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς.

Δεύτερον, διαφάνεια μέχρι το τελευταίο ευρώ. Δυνατότητα σε κάθε πολίτη να παρακολουθεί τι ανακοινώσεις έχουν γίνει, πόσα χρήματα έχουν δεσμευτεί, τι έργο έχει υλοποιηθεί.

Τρίτον, πλήρης αξιοποίηση του πλαισίου που θέτει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για την πλήρη αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Θεσσαλίας. Υπάρχουν σχέδια, υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες, υπάρχουν καλές πρακτικές στη διάθεσή μας – δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό.

Τέταρτον, επικέντρωση σε 5 θεματικούς άξονες: ανθεκτικές υποδομές για όλους, στήριξη του αγρότη και του επιχειρηματία, νέοι και 4η βιομηχανική επανάσταση, υγεία και τρίτη ηλικία, τουρισμός με εξωστρέφεια.

Επιτρέψτε μου να σας καλέσω να ρίξετε μια ματιά στο πρόγραμμά μας και δείτε τι σημαίνει να πορεύεσαι με σχέδιο και όραμα: Το Όραμα της Πρωτοβουλίας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας (protovulia.gr). 

Γιατί ο πολίτης της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας να επιλέξει τη Μαρία Γαλλιού με την ψήφο του;

Καταρχήν καλώ κάθε συμπολίτη μου της Π.Ε. Λάρισας, κάθε πολίτη της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις 8 Οκτώβρη να βάλουμε μαζί τέλος στην μακρά εποχή της απερχόμενης περιφερειακής Διοίκησης του κ. Αγοραστού και να δρομολογήσουμε την ανασυγκρότηση του τόπου μας με περιφερειάρχη τον Δημήτρη Κουρέτα. Καλώ του συμπολίτες μου να προσέλθουν στην κάλπη της 8ης Οκτωβρίου με διάθεση αλλαγής διοίκησης στη Περιφέρεια Θεσσαλίας και να με στηρίξουν με τη ψήφο τους αν με κρίνουν χρήσιμη στη νέα εποχή με λίγα λόγια, εργατικότητα, ανθρωπιά και μαχητικότητα στη διεκδίκηση ενός φωτεινότερου μέλλοντος αντάξιου των προσδοκιών μας.

Σας ευχαριστώ για την ωραία συζήτηση.

Κι εγώ σας ευχαριστώ κ. Γαλλιού.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω