Επίθεση ή ατύχημα, είναι το μεγάλο ερώτημα για το χτύπημα στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για το καταδρομικό που είχε ζητήσει την παράδοση των Ουκρανών στο Φιδονήσι στην αρχή της εισβολής. Το Κίεβο λέει ότι το πλοίο βυθίζεται κάτι που διαψεύδει η Μόσχα. Επικίνδυνη τροπή παίρνει ο πόλεμος, καθώς η Ρωσία κάνει λόγο για δεύτερη επίθεση στο έδαφός της από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Πλήγμα με ισχυρό συμβολισμό: η «Μόσχα», η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, υπέστη σοβαρές ζημιές. Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι έπληξε το πυραυλόφορο καταδρομικό με δύο πυραύλους Νεπτούν ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το πλοίο εκκενώθηκε ύστερα από πυρκαγιά, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τα αίτια της.

«Αρχικά, το Υπουργείο Άμυνας είπε, αν θυμάστε, πως ξέσπασε φωτιά στο πλοίο, προκάλεσε την έκρηξη πυρομαχικών και υπέστη καταστροφές. Και τώρα λένε ότι το πλοίο θα ρυμουλκηθεί και θα αναζητήσουν τα αίτια της φωτιάς. Δεν υπάρχει αναφορά ότι μπορεί να προκλήθηκε από ουκρανικούς πυραύλους», ανέφερε το δελτίο ειδήσεων του BBC.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην απεσταλμένη της ΕΡΤ, Μαρία Σταθοπούλου ο περιφερειακός στρατιωτικός διοικητής της Λβιβ Μαξίμ Κοζίτσκι επιβεβαιώνει το ουκρανικό χτύπημα και προειδοποιεί ότι την ίδια τύχη θα έχουν και άλλα ρωσικά πλοία.

«Είναι συμβολικό το όνομα του πλοίου Μόσχα. Ελπίζω ότι με τα χτύπηματα από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και τις ένοπλες μας δυνάμεις θα πέσει και η ίδια η Μόσχα», είπε στην Ελληνίδα δημοσιογράφο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, όταν ρωτήθηκε τι συνέβη στο πλοίο, παρέπεμψε στο Υπουργείο Άμυνας.

Περισσότεροι από πεντακόσιοι ναύτες ήταν επάνω στο πλοίο όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Πληροφορίες από ρωσικές πηγές- με διασυνδέσεις με την παραστρατιωτική οργάνωση Βάγκνερ- λένε πως οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν ντρόουν για αντιπερισπασμό πριν εξαπολύσουν την πυραυλική επίθεση από σημείο κοντά στην Οδησσό.

«Όχι μόνο επηρεάζει σημαντικά τις τεχνικές δυνατότητες του ρωσικού Ναυτικού γύρω από την περιοχή αλλά έχει και ισχυρό συμβολισμό: πρόκειται για τη ναυαρχίδα του στόλου της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, φέρει το όνομα της ρωσικής πρωτεύουσας και σίγουρα θα έχει μεγάλο αντίκτυπο, απ’ όπου και αν το δει κανείς» αναφέρθηκε στο CNN.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, το πλοίο άρχισε να βυθίζεται μετά το πλήγμα που δέχθηκε. Διαψεύδουν οι Ρώσοι, αναφέροντας ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και το πλοίο θα ρυμουλκηθεί πίσω στο λιμάνι. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η πυρκαγιά στο “Moskva” εξακολουθεί να μαίνεται.

«Χωρίς αμφιβολία ο τρόπος με τον οποίο εκτυλίχθηκαν τα πράγματα, αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τη Ρωσία. Είναι η ναυαρχίδα τους, η “Μόσχα”. Αναγκάστηκαν να παραδεχθούν πως υπέστη σοβαρές ζημιές», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν

Το πλοίο είχε συμμετάσχει τις πρώτες ημέρες της εισβολής σε επιχείρηση στο Φιδονήσι όπου έλαβαν την αποστομωτική απάντηση των Ουκρανών στην εντολή να παραδοθούν.

Το καταδρομικό είχε βρεθεί στη χώρα μας και το λιμάνι του Πειραιά, το 2012.

Κίεβο και Μόσχα ερίζουν και για την τύχη της μαρτυρικής Μαριούπολης

Το ρωσικό πλοίο δεν είναι και το μόνο θέμα για το οποίο ερίζουν Κίεβο και Μόσχα, αλλά είναι και η τύχη της μαρτυρικής Μαριούπολης, για την οποία οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι την έχουν πλέον υπό τον πλήρη έλεγχό τους. Ωστόσο το Κίεβο επιμένει ότι οι δυνάμεις του καλά κρατούν. Κι ενώ η πτώση της θα έχει μοιραίες συνέπειες για τη γενικευμένη ανάφλεξη του μετώπου στο Ντονμπάς, η Μόσχα επιχειρεί να θέσει θέμα μεταφοράς του πολέμου στο έδαφός της, κάνοντας λόγο για ακόμα μία επίθεση.

Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως ακόμη 134 Πεζοναύτες έχουν παραδοθεί: «Στη διάρκεια της επιχείρησης απελευθέρωσης της Μαριούπολης, άλλοι 134 Ουκρανοί στρατιώτες κατέβασαν τα όπλα τους και παραδόθηκαν τη νύχτα, μεταξύ τους και 14 αξιωματικοί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΑΜ. 

Πάνω από 100.000 πολίτες παραμένουν στην πόλη σύμφωνα με τους Ουκρανούς. Οι περισσότεροι δηλώνουν απεγνωσμένοι, ενώ κάποιοι καταγγέλλουν βιασμούς.

«Σε ένα σπίτι δεν υπήρχαν άνδρες και οι Ρώσοι βρήκαν μια γυναίκα και την κόρη της και τις βίασαν και τις δύο. Σε έναν άλλο δρόμο οι Ρώσοι προσπαθούσαν να βιάσουν μια γυναίκα και ο άνδρας της επιχείρησε να την προστατεύσει. Τον σκότωσαν και τη βίασαν» λέει κάτοικος της Μαριούπολης.

Μία νίκη στη Μαριούπολη είναι στρατηγικής σημασίας για τους Ρώσους στη μάχη για τον πλήρη έλεγχο της περιφέρειας του Ντονμπάς.

Οι επιθέσεις στο Χάρκοβο έχουν ενταθεί δηλώνουν οι Ουκρανοί, που χτύπησαν γέφυρα έξω από την πόλη ενώ ετοιμάζονταν να περάσουν ρωσικά άρματα. Οι δυνάμεις των Ρώσων συνεχίζουν να ενισχύονται για τη μάχη στα ανατολικά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι: «Οι Ρώσοι όπως βλέπουμε προσπαθούν να ενισχύσουν τον ήδη σημαντικό αριθμό των δυνάμεών τους στο Ντονμπάς, από το βορρά».

Την ίδια ώρα οι Ρώσοι ισχυρίζονται πως ουκρανικές ρουκέτες έπληξαν δύο περιοχές της κοντά στα σύνορα, το Μπριάνσκ και το Μπέλγκοροντ. Οι περιοχές εκκενώθηκαν προληπτικά σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, ένα 24ωρο μετά τις απειλές τους ότι εάν οι ουκρανοί χτυπήσουν ρωσικά εδάφη τότε εκείνοι θα επιτεθούν σε διοικητικά κέντρα ακόμη και μέσα στο Κίεβο.

Σύμφωνα με την Αλεξία Καλαϊτζή, που είναι απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Κίεβο, οι ρωσικές αρχές καταγγέλουν την Ουκρανία ότι επιτέθηκε σε μια κατοικημένη περιοχή, στο Μπριάνσκ, βορειανατολικά του Κιέβου, κοντά στα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών. Συγκεκριμένα λένε ότι οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν ελικόπτερα για να χτυπήσουν μία κατοικία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ άνθρωποι. Όπως είπε η ανησυχία των κατοίκων στο Κίεβο είναι μεγάλη ενώ στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας ήχησαν σήμερα τέσσερις φορές σειρήνες.  Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στα περίχωρα του Κιέβου, πυροτεχνουργοί και εθελοντές προσπαθούν να απομακρύνουν νάρκες και οβίδες που δεν έχουν εκραγεί ή σκοπίμως έχουν τοποθετηθεί ως παγίδες θανάτου από τον ρωσικό στρατό, ακόμα και μέσα σε σπίτια. Στην Μπούκα, συγγενείς αγνοουμένων ψάχνουν εναγωνίως τους ανθρώπους τους.

Να σημειωθεί ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε περαιτέρω αποστολή στρατιωτικής βοήθειας αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων με βαρύ οπλισμό προς την Ουκρανία. Περιλαμβάνονται συστήματα πυροβολικού, πυρομαχικά πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Ρεπορτάζ: Ρίτσα Καστάνη, Κλειώ Νικολάου, Ζέτα Κονταξή Αποστολή στην Οδησσό: Ελένη Αποστολίδου – Κάμερα: Αντώνης Κατσουγιαννόπουλος -Ήχος: Αντώνης Κυπραίος, Αποστολή στο Κίεβο: Αλεξία Καλαϊτζή – Κάμερα: Φώτης Πάντος – Ήχος: Παναγιώτα Δερβιτσιώτη

 

Περισσότερα Εδω