Το «όπλο» της ανακοπής κατά πλειστηριασμών, οι οποίοι είχαν προγραμματιστεί για το αμέσως επόμενο διάστημα, αξιοποιούν ολοένα και περισσότεροι δανειολήπτες, «πατώντας» σε απόφαση του Αρείου Πάγου του 2022, βάσει της οποίας οι servicers δεν νομιμοποιούνται να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.
Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Συνολικά στη Μαγνησία το επόμενο διάστημα, ήτοι από τις 19 Φεβρουαρίου και μέχρι τέλος του χρόνου 230 ακίνητα, μονοκατοικίες, διαμερίσματα, αποθήκες, θέσεις στάθμευσης, καταστήματα, μεζονέτες βγαίνουν στο «σφυρί». Οι επαγγελματικοί χώροι είναι 56 και βγαίνουν στο σφυρί από 20.000 ευρώ, ενώ οι κατοικίες που βγαίνουν σε πλειστηριασμό είναι 174, με την πλατφόρμα να ανανεώνεται συνεχώς με ακίνητα οφειλετών, με βάση την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών e-auction.
Οι κατοικίες εξακολουθούν να αποτελούν τη «μερίδα του λέοντος», ενώ στη δεύτερη πολυπληθέστερη κατηγορία ακινήτων εντάσσονται τα οικόπεδα με κτίσμα, που μπορεί να αφορούν τόσο κατοικίες όσο και επαγγελματικούς χώρους. Ακολουθούν τα αγροτεμάχια και οι αποθήκες.
Συμβολαιογράφοι τόνισαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως το ποσοστό των άγονων πλειστηριασμών αναμένεται να είναι υψηλό και στην περίπτωση των παραπάνω ακινήτων κι αυτό λόγω των αναστολών, οι οποίες γίνονται δεκτές.
«Αμυνα» κατά πλειστηριασμών οι αναστολές
Η διαδικασία πλειστηριασμού κατά της κατοικίας ή άλλης ακίνητης περιουσίας συνιστά μία δύσκολη συνθήκη για τον οφειλέτη, αφού βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να απολέσει το βιος του.
«Παρά τις αντιξοότητες, η διαδικασία πλειστηριασμού από τράπεζες και funds, μπορεί ακόμα και την ύστατη στιγμή να ανατραπεί και να επιτύχει ο οφειλέτης την ανακοπή» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η δικηγόρος Κωνσταντίνα Ευσταθίου, νομική σύμβουλος της Ενωσης Καταναλωτών Μαγνησίας και μέλος της Διοίκησης της ΕΝΚΑ.
Σύμφωνα με την ίδια με την παραλαβή της διαταγής πληρωμής ο οφειλέτης θα πρέπει να δράσει άμεσα και σε διάστημα 15 ημερών να υποβάλλει την πρώτη αίτηση αναστολής λήψης κατασχετήριων μέτρων.
Η δε ανακοπή κατά της εκτέλεσης πλειστηριασμού ασκείται εντός 45 ημερών από την ημέρα της κατάσχεσης. Με την ανακοπή αυτή μπορούν να προβληθούν αντιρρήσεις του οφειλέτη κατά της απαίτησης ή ελαττώματα της αναγκαστικής εκτέλεσης από την σύνταξη της επιταγής μέχρι και την δημοσίευση του αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης. Σε ενδεχόμενη απόρριψη της ανακοπής από το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση και, επ’ αυτής, και αίτηση αναστολής ενώπιον δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου.
«Υπάρχουν διαδικασίες τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει ο δανειολήπτης για να μπορέσει να αποφύγει την κατάσχεση. Δεν θα πρέπει να απογοητεύονται οι οφειλέτες και να μην το βάζουν κάτω», προτρέπει η κ. Ευσταθίου.
Σύμφωνα με την ίδια ένα ακόμη όπλο είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός, εάν και όπως λέει πολλές φορές τα funds δεν αποδέχονται εύκολα τη διαπραγμάτευση και επιμένουν να διεκδικούν υπερβολικές προκαταβολές και δόσεις τις οποίες οι υπόχρεοι δεν μπορούν να πληρώσουν.
Η ίδια έχει χειριστεί υποθέσεις στις οποίες τα funds επιχείρησαν να βγάλουν στο σφυρί σπίτια αξίας 100.000 και 150.000 ευρώ για οφειλές της τάξεως των 30.000 ευρώ! Σε δικαστικό επίπεδο οι υποθέσεις αυτές κερδήθηκαν, αφού το νομικό «οπλοστάσιο» απέναντι στις εξωφρενικές απαιτήσεις των funds έγινε αποδεκτό από τα δικαστήρια του Βόλου.
«Εάν ο δανειολήπτης αποδείξει ότι είναι πράγματι ευάλωτος ο εξωδικαστικός μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα γενναίου κουρέματος κόντρα στις απαιτήσεις των funds» παρατηρεί η κ. Ευσταθίου, επαναλαμβάνοντας ωστόσο σ’ όλους τους τόνους ότι αυτό που προέχει είναι να κινηθεί άμεσα ο οφειλέτης.
Τα «κόκκινα» χρέη στην Εφορία και οι διαταγές κατάσχεσης
Στο μέτωπο των πλειστηριασμών, τόσο οι τράπεζες όσο και το δημόσιο κλιμακώνουν τις αποφάσεις τους για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων, για την είσπραξη αρρύθμιστων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σε πρώτη διάταξη για ακίνητα τα οποία κατέχουν φορολογούμενοι με μεγάλα χρέη, οι οποίοι παρά τις οχλήσεις της φορολογικής αρχής δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για ρύθμιση των οφειλών τους.
Πρόκειται για μονοκατοικίες, διαμερίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, κτιριακά συγκροτήματα με γραφεία κ.α..
Το «ηλεκτρονικό σφυρί» της ΑΑΔΕ, έως τις 9 Απριλίου 2025, θα χτυπήσει στη Μαγνησία για ακίνητα στο Πήλιο, όπως αγροτεμάχιο 5.531 τ.μ. με τιμή 58.000 ευρώ, αλλά και για ημιτελές κτίριο στη Σκιάθο, εμβαδού 190 τ.μ., το οποίο προορίζονταν για επαγγελματικός χώρος και τώρα βγαίνει σε πλειστηριασμό για 119.000 ευρώ.
Εφόσον η ληξιπρόθεσμη οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ, η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να επιβάλει κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη ή στα χέρια τρίτων, αλλά και κατασχέσεις ακινήτων. Μετά την κατάσχεση των ακινήτων δρομολογούνται οι διαδικασίες για τον πλειστηριασμό.
Από την ημέρα επίδοσης αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης στον οφειλέτη, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου, ενώ εάν δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού, το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.
Η τιμή εκκίνησης για τα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου που εκποιούνται, είναι η εμπορική αξία, η οποία προσδιορίζεται από τον δικαστικό κλητήρα ή ιδιώτη πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων, ανάλογα με την αξία του ακινήτου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ακίνητα των οφειλετών εκποιούνται σε τιμές ακόμη πιο χαμηλές και από τις εμπορικές. Εφόσον γίνουν δυο πλειστηριασμοί και δεν βρεθούν αγοραστές, δηλαδή κηρυχθούν άγονοι, τα ακίνητα εκποιούνται σε τιμές πιο κάτω ακόμα και από την τρέχουσα αγοραία αξία. Την αίτηση για μείωση της τιμής εκποίησης του πλειστηριασμού για χρέη στο Δημόσιο μπορεί να την κάνει και οποιοσδήποτε τρίτος έχει έννομο συμφέρον.
(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Περισσότερα Εδω