Καινοτόμο έργο που έχει χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση ως μια εμβληματική επένδυση στη χώρα, θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Θεσσαλία, στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ισχύος 400 MW, στην τοποθεσία Κραννώνας της Π.Ε. Λάρισας.

Οι διαδικασίες προχωρούν, μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση, ώστε η υλοποίησή του να ξεκινήσει εντός του 2024. Στο πλαίσιο του έργου, που δεν θα αναπτυχθεί σε καλλιεργήσιμη γη, προβλέπεται δωρεάν ρεύμα για άρδευση στις γύρω από την επένδυση αγροτικές εκτάσεις.

Στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημ. Καρεκλίδη, μίλησε ο Δρ Κώστας Ανδριοσόπουλος καθηγητής Χρηματοοικονομικών και Ενεργειακής Οικονομίας στο Audencia Business School, Διευθύνων Σύμβουλος της Akuo Energy Greece, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο οποίος τόνισε ότι ο σχεδιασμός και στη συνέχεια η υλοποίηση του έργου προχωρούν με πλήρη ταχύτητα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η επένδυση που αφορά το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Θεσσαλία, είναι σημαντικό project για την εταιρία και για τη χώρα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός το έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικός του όλου εγχειρήματος.

Θα δοθεί δωρεάν ρεύμα για τις ανάγκες ύδρευσης χωραφιών

Όπως είπε, η εταιρία είναι γαλλικών συμφερόντων, έχει την τεχνογνωσία γύρω από αυτές τις τεχνολογίες εδώ και 20 χρόνια, με παρουσία σε 30 χώρες ανά τον κόσμο και το μεγαλύτερο πλωτό φωτοβολταϊκό στην Ευρώπη, ισχύος 30 MW.
Ο κ. Ανδριοσόπουλος ανέφερε έχει υπογραφεί μια συμφωνία συνεργασίας με τον ΤΟΕΒ Πηνειού, που εκπροσωπεί πολλούς αγρότες στη Θεσσαλία, για να δοθεί δωρεάν ρεύμα για τις ανάγκες ύδρευσης των χωραφιών τους, με ταυτόχρονη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αφού η κατανάλωση ενέργειας θα προέρχεται από πράσινες πηγές, από φωτοβολταϊκά θα οποία θα μπουν όχι σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά σε χώρο ελεύθερο στα κανάλια ύδρευσης των χωραφιών και στους ταμιευτήρες, που χρησιμοποιούνται για άρδευση των εκτάσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδριοσόπουλο, η εταιρία έχει την τεχνογνωσία, τα μέσα και τον τρόπο να υλοποιήσει το έργο, να δώσει την ανταποδοτικότητα και από την άλλη να είναι μια προσοδοφόρα επένδυση.
Επίσης ένα θέμα που θα μπορούσε να εξεταστεί για την περιοχή της Θεσσαλίας, είναι ότι πολλοί βιομήχανοι, που δεν μπορούν να συνάψουν διμερή συμβόλαια για να μπορούν να παίρνουν πράσινη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά, μειώνοντας και αυτοί το ενεργειακό τους κόστος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Akuo Energy τόνισε ότι υπάρχει μια αδειοδοτική διαδικασία, κυρίως στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, που θα γίνει με τα καλύτερα πρότυπα, σεβασμό στην βιοποικιλότητα και το ευρύτερο περιβάλλον των ταμιευτήρων και των καναλιών, εκτίμησε ότι η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023 και εντός του 2024 να ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης.

Πιο υψηλοί στόχοι για διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα

Ο κ. Ανδριοσόπουλος επισήμανε, ότι ακολουθώντας τις οδηγίες του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, που έχει αναθεωρηθεί και αναμένεται με τη νέα κυβέρνηση να πιστοποιηθεί, οι στόχοι είναι πιο υψηλοί για την διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο δίκτυο. «Αυτό σημαίνει μεγαλύτερες ανάγκες για διασυνδεσιμότητα ηλεκτρικών χώρων για όλες αυτές τις επενδύσεις. Τα περισσότερα έργα είναι μεγάλης κλίμακας και ο ΑΔΜΗΕ είναι αυτός που θα έχει πρωταρχικό ρόλο σε αυτό και με το 10ετές πλάνο επενδύσεων της εταιρίας, βλέπουμε ότι προσπαθεί να ακολουθήσει αυτή τη μεγάλη αυξητική τάση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μας σύστημα», επισήμανε ο καθηγητής.
Ο ίδιος είπε ότι ο ΔΕΔΗΕ είχε αρκετές δυσκολίες στο να μπορέσει να διαχειριστεί τις χιλιάδες των αιτήσεων, οι οποίες κατατέθηκαν τα τελευταία χρόνια κυρίως από μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ιδιώτες, είτε ενεργειακές κοινότητες και είδαμε ότι προέκυψε κάποιο μπλοκάρισμα της όλης διαδικασίας όρων σύνδεσης για νέα έργα.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κατασκευάστριας εταιρίας, αναμένουμε όλοι να δούμε ότι θα μπορούν να συνδέονται πράγματι, όπως έχει ανακοινωθεί αρκετά έργα ενεργειακού συμψηφισμού, που θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις, βιομηχανίες και βιοτεχνίες, οι οποίες έχουν ένα υψηλό ενεργειακό κόστος και θα μπορούσαν να το μειώσουν δραστικά.
«Η δική μας επένδυση είναι στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού της χώρας και της ΕΕ, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη μεγάλη ενεργειακή κρίση, παγκοσμίως και πολύ περισσότερο στην Ευρώπη, να μπορέσουμε από τη μια να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος, από την άλλη να είμαστε ιδιαίτερα φιλικοί στο περιβάλλον, ώστε να μπορέσουμε να δείξουμε την ανταποδοτικότητα που έχουν οι ΑΠΕ στον τελικό καταναλωτή και στους ανθρώπους που ζουν γύρω από τις επενδύσεις αυτές, στηρίζοντας τον αγροτικό τομέα και την πρωτογενή παραγωγή στη χώρα μας», επισήμανε.

Στόχος 70% του ρεύματος από ΑΠΕ

Ο κ. Ανδριοσόπουλος επισήμανε ότι οι ΑΠΕ, είτε από αιολικά έργα είτε από φωτοβολταϊκά, μειώνουν δραματικά το κόστος της ενέργειας, ειδικά μετά την ενεργειακή κρίση και σε σχέση με παλαιότερα επίπεδα είναι πιο ανταγωνιστικές, γιατί τα κόστη των υλικών, κατασκευαστικών και τεχνολογιών, έχουν μειωθεί, με αποτέλεσμα να είναι μικρότερου κόστους σε σχέση με το φυσικό αέριο ή τον λιγνίτη, που διαφαίνεται ότι είναι φθηνότερες, αλλά έχουν επιπλέον κόστος το διοξείδιο του άνθρακα. «Οι στόχοι είναι υψηλοί και φιλόδοξοι, σε κάθε περίπτωση όμως βλέπουμε ότι η χώρα μας, είναι από τους πρωταθλητές στην Ευρώπη στην ποσοστιαία διείσδυση των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια, καταφέρνουμε να βάζουμε περίπου 1500 MW ετησίως και αυτός είναι ο στόχος για τα επόμενα οκτώ χρόνια, για να μπορέσουμε να δούμε ένα περίπου 70% κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας να είναι μόνο από ΑΠΕ», σημείωσε ο καθηγητής. Ο ίδιος είπε ότι αν γίνει αυτό θα αλλάξει πολύ ο συσχετισμός από το ένα τρίτο που είναι σήμερα και το ποσοστό αυτό θα διπλασιαστεί.

magnesianews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω