Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων πραγματοποίησε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για τη σύσταση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης (ΕΜΕΕΔ) «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος».
Ο Λαρισαίος πολιτικός ανέφερε πως η τραγική απώλεια του νεαρού ορειβάτη, το όνομα του οποίου φέρει ο Μηχανισμός, αποτέλεσε κινητήριο παράγοντα, προκειμένου η Πολιτική Προστασία να αποκτήσει δομές, που θα μειώσουν τον χρόνο απόκρισης των διασωστικών δυνάμεων στο σύνολο της επικράτειας. Όπως τόνισε, χαρακτηριστικά, η συγκρότηση του ΕΜΕΕΔ συνιστά προτεραιότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πρόκειται να συμβάλλει στην έγκαιρη ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού σε αιτήματα διάσωσης και διακομιδής.
Ο Χρήστος Κέλλας, εστιάζοντας στις θεσμικές, οργανωτικές και λειτουργικές πτυχές του ΕΜΕΕΔ, σημείωσε πως το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύεται με ελικόπτερα, βάσεις και προσωπικό, ενώ ορίζεται ως αντικείμενο αρμοδιότητάς του οι εναέριες διασώσεις στον χερσαίο χώρο, χωρίς να αποκλείεται και η συνδρομή του τόσο στο ΕΚΑΒ όσο και σε επιχειρήσεις ναυτικής και αεροπορικής έρευνας. Σε σχέση με το ΕΚΑΒ, τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη βελτιώνει τις δυνατότητες ιατρικής φροντίδας των τροχαίων, όπως είχε προταθεί αντίστοιχα από την Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας, προσθέτοντας:
«Όπως είναι γνωστό στον ιατρικό κόσμο, η μετατραυματική πορεία συναρτάται άμεσα με την όσο το δυνατόν ταχύτερη παροχή πρώτων βοηθειών και μεταφορά στο νοσοκομείο».
Όσον αφορά το οργανωτικό και επιχειρησιακό πλαίσιο του ΕΜΕΕΔ, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ υπογράμμισε ότι εξασφαλίζεται καλύτερος συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Υποδομών, που εγκρίνουν και επικαιροποιούν το Εθνικό Σχέδιο Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, σύμφωνα με εισήγηση του Επιτελείου της Πυροσβεστικής.
Ο Λαρισαίος βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στη σύσταση των 6 Βάσεων Ετοιμότητας Επιφυλακής, από τις οποίες θα επιχειρούν οι διασωστικές δυνάμεις, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην επιλογή του υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη να αντικαταστήσει την τελευταία στιγμή, στην ολομέλεια και με νομοτεχνική βελτίωση, τη λέξη «Λάρισα» με τη λέξη «Αγχίαλο». Η αντίδραση του Χρήστου Κέλλα ήταν άμεση και έντονη. Χαρακτηριστικά, επισήμανε προς τον υπουργό τα ακόλουθα:
«Αναφέρατε ότι αντικαθίσταται η λέξη “Λάρισα” με τη λέξη “Αγχίαλος”. Το νομοσχέδιο αναφέρει ξεκάθαρα τη Λάρισα. Ο νομός Λάρισας είναι ο μεγαλύτερος νομός της Ελλάδας και το γεωγραφικό κέντρο της χώρας και ο Όλυμπος το υψηλότερο και πιο γνωστό βουνό στον κόσμο, με τoν μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών και, συνεπώς, ατυχημάτων. Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει “επιχειρησιακή ανοχή”. Σας ενδιαφέρει η ανοχή ή η αποτελεσματικότητα;».
Ο Χρήστος Κέλλας υπογράμμισε, ακόμη, στην ομιλία του πως οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τη λειτουργία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στο πλαίσιο του νέου υπουργείου απορρέουν από το σύγχρονο πλαίσιο διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων, που συνιστά αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας. Κλείνοντας, σημείωσε πως η ανάπτυξη των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνιστά επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στηρίζει.
Δείτε την ομιλία εδώ: https://youtu.be/OR3fl7_ghRA
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις