Η ομάδα Erasmus του 2oυ Γυμνασίου Τυρνάβου επισκέφθηκε από 26 Φεβρουαρίου μέχρι 3 Μαρτίου 2023 το σχολείο Primary school Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu στο Pleškovec, της Κροατίας συμμετέχοντας με τα υπόλοιπα 4 Ευρωπαϊκά σχολεία του προγράμματος σε κοινές δημιουργικές δραστηριότητες, στο πλαίσιο ενός εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA229 με τίτλο:«Δημιουργική μάθηση, επιχειρηματικότητα και τεχνολογία στην υπηρεσία εκείνων που τη χρειάζονται περισσότερο».(„Creativity learning, entrepreneurship, and technology at the service of those who need it most”).

Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος η δημιουργία υλικών και διδακτικών παιχνιδιών με τη χρήση του τρισδιάστατου εκτυπωτή(3d-printer) και άλλων μεθόδων, η απόκτηση γνώσεων για την επιχειρηματικότητα και η φιλανθρωπία. Στην 5η κινητικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος συμμετείχαν η κ. Μαγαλιού Ελένη (συντονίστρια του προγράμματος), ο Διευθυντής του σχολείου κ. Πορτέσης Νικόλαος, (μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος) και οι μαθητές της Γ Γυμνασίου Κωνσταντάς Θεόδωρος και Μακαγιός Αθανάσιος και της Β τάξης Ταραμπούκα Ελένη , Τσιγκέλη Αθανασία και Στατήρη Μαρία.

Την 1η μέρα στο σχολείο της Κροατίας, οι μαθητές του προγράμματος από την Ελλάδα , την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία και την Πολωνία, μετά από μια θερμή υποδοχή του Διευθυντή του σχολείου, μαθητών και εκπαιδευτικών, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και τους χώρους του σχολείου και εργάστηκαν σε ομαδικές δραστηριότητες. Για να γνωριστούν καλύτερα και να “σπάσουν τον πάγο” μεταξύ τους, έπαιξαν παιχνίδι. Στη συνέχεια χωρισμένοι σε ομάδες , έπαιξαν διδακτικά εκπαιδευτικά παιχνίδια που εμπνεύστηκε, σχεδίασε και δημιούργησε η κάθε ομάδα με τον δικό της 3D εκτυπωτή. Ακολούθησαν παρουσιάσεις ppt από τους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και τις οποίες δημιούργησαν οι ίδιοι, σχετικές με τα πιο σημαντικά πράγματα της χώρας τους όπως αρχαία και νέα μνημεία, διάσημα πρόσωπα, επιστήμονες, ήθη και έθιμα και στοιχεία πολιτισμού και γαστρονομίας, χαρακτηριστικά για την κάθε χώρα. Οι παρουσιάσεις συνδυάστηκαν με ομαδικό παιχνίδι κουίζ με τίτλο: “Πόσα γνωρίζετε για τις χώρες εταίρους; Πολιτισμός, μνημεία, διάσημοι άνθρωποι…”, όπου οι μαθητές έπαιξαν συνεργαζόμενοι σε ομάδες.

Η 2η ημέρα ξεκίνησε με δυο εργαστήρια στην αίθουσα τέχνης του σχολείου, όπου οι μαθητές δημιούργησαν κεραμικά για φιλανθρωπικό σκοπό και έφτιαξαν τα δικά τους αναμνηστικά και ένα εργαστήριο φυσικών επιστημών όπου οι μαθητές εργάστηκαν συνεργατικά σε θέματα Φυσικής και Γεωγραφίας. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε μια εικονική συνάντηση με τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Centre Klasje, ένα κέντρο στην Κροατία που φροντίζει παιδιά χωρίς γονική μέριμνα, στη διάρκεια της οποίας οι μαθητές παρουσίασαν και δώρισαν τα διδακτικά τους παιχνίδια. Η προσφορά μας ήταν το Αρχαίο Ελληνικό παιχνίδι «Εννιάδα», που οι μαθητές μας κατασκεύασαν εξ ολοκλήρου με τον 3d εκτυπωτή του σχολείου μας.

Η 3η μέρα ξεκίνησε με ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ. Πρώτη επίσκεψη στο Μουσείο Τεχνολογίας Νίκολα Τέσλα. Εκεί, οι συμμετέχοντες μαθητές, βίωσαν την τεχνολογία του παρελθόντος και έπαιξαν με την ιδέα πώς μπορεί να επηρεάσει το παρόν και το μέλλον της ζωής μας. Λαμβάνοντας μέρος, είδαν τις οραματικές ιδέες του Νίκολα Τέσλα συμμετέχοντας σε διαδραστικές ασκήσεις στην καμπίνα του Τέσλα. Η μέρα συνεχίστηκε με μια πολιτιστική διαδρομή στο κέντρο του Ζάγκρεμπ. Ξεναγηθήκαμε στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης ξεκινώντας από την πλατεία Μπαν Γέλατσιτς , τον καθεδρικό ναό, την εκκλησία του Αγίου Μάρκου με την ξεχωριστή πολύχρωμη στέγη, την Άνω πόλη, το Lotrščak Tower το επιβλητικό φρούριο, το Palača Grlečić-Jelačić, την Stone Gate και τέλος την αγορά Mesnica NENO με τοπικά προϊόντα στην κεντρική πλατεία.

Η 4η μέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο κέντρο επισκεπτών «Med dvemi vodami», που αποτελεί τη φυσική κληρονομιά του Međimurje και την ανάγκη διατήρησής της. Βρίσκεται στο μικρό χωριό Međimurje του Križovec, στο Trg Međimurske prirode. Είναι ένα Δημόσιο ίδρυμα για την προστασία της φύσης. Στο ισόγειο του Κέντρου υπάρχουν δύο μοντέρνα εξοπλισμένες γκαλερί. Εκεί οι μαθητές αρχικά παρακολούθησαν βίντεο σχετικό με τον προστατευόμενο υδροβιότοπο της περιοχής και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στη διαδραστική έκθεση και παρακολούθησαν εργαστήριο. Επόμενη επίσκεψη στον τόπο όπου έγινε η πρώτη εκμετάλλευση του ακατέργαστου πετρελαίου και τέλος επίσκεψη στον παλιό ξύλινο μύλο του ποταμού Μούρα, στο βορειότερο σημείο της Κροατίας. Αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό παράδειγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στην Κροατία και όχι μόνο. Ο ήχος του νερού και η μυλόπετρα που τρίζουν ταξιδεύουν τους επισκέπτες στο 1902, όταν αλέστηκε για πρώτη φορά αλεύρι σε αυτόν τον πλωτό «γέρο». Το μεσημέρι επίσκεψη στην πόλη Čakovec με Κυνήγι θησαυρού και περιήγηση στο τοπικό μουσείο – Θησαυροφυλάκιο Međimurje, κάστρο και ιστορικό κέντρο του Čakovec.

Η τελευταία μέρα στο σχολείο του Pleškovec στην Κροατία συνεχίστηκε με την Τελετή απονομής πιστοποιητικών, δείπνο από τους γονείς και το σχολείο, με εκθέσεις των δημιουργιών των μαθητών και πολλά δώρα για μαθητές και δασκάλους. Η βραδιά έκλεισε με πολύ χορό και κέφι που έφερε πολύ κοντά μαθητές και καθηγητές όλων των συμμετεχόντων χωρών, δημιουργώντας φιλίες που πιστεύουμε ότι θα παραμείνουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου!

Σε σχετική ανακοίνωση το σχολείο επισημαίνει:

«Ευχαριστούμε τους φίλους μας Κροάτες για την υπέροχη φιλοξενία και για ότι προσέφεραν στα παιδιά μας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα νιώσαμε πιο πλούσιοι, με καινούριες γνώσεις, εμπειρίες και καλλιέργεια, γεμάτοι από όμορφες εικόνες και αναμνήσεις, πάνω απ’ όλα, όμως, ευτυχείς που έχουμε κάνει πραγματικούς καινούριους φίλους! Επόμενος και τελευταίος σταθμός των κινητικοτήτων του συγκεκριμένου προγράμματος η Βαρκελώνη! Εις το επανιδείν!».

(Υ.Σ. Η δημοσίευση καθυστέρησε γιατί η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε τις μέρες του δυστυχήματος των τρένων, με ιδιαίτερο σεβασμό στα θύματα και στις οικογένειες τους).

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω