O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πηγαίνει στην Ευρώπη με στόχο την επιβεβαίωση της συμμαχίας της Δύσης έναντι του Πούτιν. Το ταξίδι του γίνεται σε μια στιγμή όπου επικρατεί προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων και την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ καταγράφεται και μια απροθυμία κάποιων Ευρωπαίων να κάνουν πιο τολμηρά βήματα κυρίως στο τομέα της ενέργειας.

<iframe allowfullscreen border="0" class="shortcode_iframe" src="”https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2022/tv/news-martios/20220323-DELTIO21-HPA-VRYXELLES.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2021/20220323-DELTIO21-HPA-VRYXELLES.jpg”

” width=”1024″ height=”580″ frameborder=”no” scrolling=”no”> (Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)[/caption]

Θα τονιστεί η ισχυρή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ τους όπως επίσης θα αξιολογηθούν οι κυρώσεις που ήδη έχουν επιβληθεί ενώ θα εξεταστεί αν θα επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις. Όπως είπε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχουμε την επιβολή νέων κυρώσεων, εκτός αν αυτό αφορά την πρόσθεση επιπλέον προσώπων στη λίστα των κυρώσεων. Βέβαια η ΕΕ προετοιμάζεται για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που υπάρξει χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων. Στο τραπέζι και το ζήτημα των κυρώσεων στο πετρέλαιο, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί.

Το ενεργειακό αναμένεται να εξεταστεί την Παρασκευή. Θα συζητηθούν οι προτάσεις της Κομισιόν μεταξύ των οποίων και το πλαφόν στις τιμές. Όπως είπε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, σαφώς και υπάρχουν διαφορές όμως, όπως σημείωσε, αυτό που τονίζεται με κάθε ευκαιρία είναι η σημασία της ευρωπαϊκής συλλογικής δράσης.

Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης  – Οι θέσεις της Ελλάδας στον διπλωματικό μαραθώνιο για κατάπαυση του πυρός 

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της να ορίζουν και σε αυτό το χρονικό σημείο το σκηνικό των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός φτάνει στη βελγική πρωτεύουσα και θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ, εν αναμονή του κυρίως μενού του επόμενου διημέρου. Και αυτό σχετίζεται με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τη Σύνοδο Κορυφής των “27” ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσία και του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

(Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

Αρχής γενομένης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει:

  • Τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία.
  • Τη στήριξη, χωρίς αστερίσκους, στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα αναμένεται ότι:

  • Θα αναδείξει τη στήριξη της κυβέρνησης στο διεθνές δίκαιο και στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
  • Θα σταθεί στη διάσταση της συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ, καθώς και στη σημασία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα ακολουθήσει με την παρουσία στην αρχή της συνεδρίασης του προέδρου Μπάιντεν, θα κυριαρχήσει το Ουκρανικό, ενώ τα θέματα της ενέργειας θα βρεθούν στο τραπέζι των 27 την Παρασκευή, με τον κ. Μητσοτάκη να αναμένεται:

  • Να αναδείξει την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής λύσης, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.
  • Να στηρίξει την πρόταση της Κομισιόν για κοινή αποθήκευση και προμήθεια αερίου. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι σχετική πρόταση είχε υποβάλει ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το φθινόπωρο.

Ανταποκρίσεις: Λένα Αργύρη από Ουάσινγτον, Ειρήνη Ζαρκαδούλα από Βρυξέλλες – Αποστολή Βρυξέλλες: Δημήτρης Γκάτσιος

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω