Η… γεωγραφία ανοίγει και νέο μέτωπο Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΡωσίας καθώς υπάρχει ένας θύλακας ρωσικής γης, όσο δυο φορές η Κρήτη, εγκλωβισμένος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στριμωγμένος μεταξύ Λιθουανίας, Πολωνίας και Βαλτικής θάλασσας: η περιφέρεια του Καλίνινγκραντ. Η Λιθουανία αποφάσισε να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και να μπλοκάρει τη μεταφορά εμπορευμάτων προς Καλίνινγκραντ. Η Ρωσία απειλεί τη Λιθουανία με «σοβαρές συνέπειες». Στο μεταξύ εν όψει τη Συνόδου Κορυφής όπου αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας, σε συνέντευξη στην απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Κίεβο, Κάτια Αντωνιάδη, στενός συνεργάτης του προέδρου Ζελένσκι δηλώνει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Κλιμακώνει την ένταση η Μόσχα και απειλεί με αντίποινα, μετά την απόφαση της Λιθουανίας να απαγορεύσει τη μεταφορά ορισμένων εμπορευμάτων μέσω του εδάφους της προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

«Η Ρωσία σίγουρα θα απαντήσει σε τέτοιες εχθρικές κινήσεις. Επεξεργαζόμαστε τα κατάλληλα μέτρα και θα ληφθούν στο άμεσο μέλλον. Θα έχουν σοβαρό, αρνητικό αντίκτυπο στους πολίτες της Λιθουανίας» δήλωσε ο Γραμματέας Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη της Ευρωπαϊκή Ένωσης στη Μόσχα για εξηγήσεις.

Η Λιθουανία διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για αποκλεισμό αλλά όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις «από την δική μας οπτική γωνία, πρόκειται για εφαρμογή του Νόμου».

Σύμφωνα με ένα από τα προσχέδια των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα υποχωρήσουν στο θέμα των κυρώσεων και μάλιστα ανοίγει η συζήτηση, ώστε να συμπεριληφθεί ο ρωσικός χρυσός στο επόμενο πακέτο.

Εν όψει τη Συνόδου Κορυφής όπου αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας, σε συνέντευξη στην απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Κίεβο Κάτια Αντωνιάδη στενός συνεργάτης του προέδρου Ζελένσκι δηλώνει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

«Δεν ξεκινούμε από το μηδέν. Έχουμε ήδη κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις και πραγματοποιούμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις ακόμη και σε καιρό πολέμου, ενώ ενσωματώνουμε την οικονομία μας στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά» τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Ιχόρ Ζόφκα.

Μπροστά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοινώνει ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του λέγοντας χαρακτηριστικά «οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Sarmat δοκιμάστηκαν με επιτυχία. Σχεδιάζουμε το πρώτο τέτοιο σύστημα (των πυραύλων Sarmat) να αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του έτους».

Μιλώντας στο NBC, εντωμεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αποκρούει τις φήμες για κακή κατάσταση της υγείας του Πούτιν. 

«Χθες το απόγευμα γνωρίζω ότι έπαιζε (ο Πρόεδρος Πούτιν) χόκεϊ… Χθες έπαιζε χόκεϊ. Τότε σκεφτείτε εσείς μόνοι σας την υγεία του» είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στο μέτωπο του πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τον βομβαρδισμό του Χαρκόβου, με στόχο να προωθηθούν και να πάρουν θέσει βολής. Στο Σεβεροντονιέτσκ, ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, με εξαίρεση το χημικό εργοστάσιο Αζότ, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι.

Στον νότο, η ρωσική τηλεόραση θα αρχίσει να εκπέμπει σε όλη την περιφέρεια της Χερσώνας.

Η ΕΡΤ στο Κίεβο – Παραδοχή Ουκρανών ότι έπληξαν εξέδρα πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα

Ένα στρατιωτικό – περιβαλλοντικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη στη Μαύρη Θάλασσα με τους  Ουκρανούς να παραδέχονται σήμερα πως έπληξαν εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Κίεβο, Κάτια Αντωνιάδη, όπως ανακοίνωσε σήμερα Ρωσίδα αξιωματούχος της Κριμαίας η πυρκαγιά που ξέσπασε σε ρωσική πλατφόρμα γεώτρησης πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία επλήγη χθες από την Ουκρανία, επεκτάθηκε στα φρεάτια. Χθες η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι έπληξε τρεις πλατφόρμες γεώτρησης πετρελαίου ρωσικών συμφερόντων με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις εργαζόμενοι να τραυματιστούν και άλλοι επτά να αγνοούνται.

Από την πλευρά της η Ουκρανία λέει ότι ο ρωσικός βομβαρδισμός έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή στο Λισιτσάνκ όπου ρωσικά και ουκρανικά στρατεύματα έχουν εγκλωβιστεί σε μία αέναη μάχη εδώ και βδομάδες.

Αποστολή στο Κίεβο: Κάτια Αντωνιάδη/ Κάμερα: Φώτης Πάντος/ Ήχος: Γιώτα Δερβιτσιώτη, Ρεπορτάζ: Βάνα Κουτρουλού

 

Περισσότερα Εδω