Πραγματοποιήθηκε  χθες η παρουσίαση της νέας μπροσούρας  του ΚΣ της ΚΝΕ «Στην εποχή των νέων τεχνολογιών μονόδρομος ο ριζικά διαφορετικός τρόπος οργάνωσης της παραγωγής», από τις  Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Με έντονο ενδιαφέρον και προβληματισμό παρακολουθήθηκε η εκδήλωση που οργάνωσαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Λάρισας με αφορμή την έκδοση της νέας μπροσούρας της ΙΕ του ΚΣ της ΚΝΕ με τίτλο: «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μία νέα εποχή στην κοινωνία».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αριστείδης Λαμπρούλης, στέλεχος του ΚΚΕ   ενώ ομιλητής ήταν ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Γρηγόρης Λιονής, απάντησε στον προβληματισμό γιατί σήμερα μιλάμε για ένα νέο επίπεδο νέων τεχνολογιών εξηγώντας πως: « Υπάρχει μια ριζική διαφορά με παλαιότερα. Πλέον μιλάμε για αυτοματοποίηση σε μη δομημένους χώρους και περιβάλλοντα, μιλάμε για συστήματα που μπορούν να λειτουργούν σε ανοιχτούς χώρους με μεγαλύτερη ευελιξία. Τα σύγχρονα έξυπνα συστήματα είτε είναι ρομποτικά, είτε είναι συστήματα διαχείρισης πληροφορίας μπορούν να υποκαταστήσουν ένα κομμάτι της ανθρώπινης νοητικής λειτουργίας που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να κάνουν τα συστήματα αυτοματισμού. Με βάση αυτά, η εκτίναξη της παραγωγικότητας της εργασίας με όλο και πιο αυτοματοποιημένο τρόπο αφορά πρακτικά όλα τα επαγγέλματα! Δεν αφορά μόνο τον ένα ή τον άλλον κλάδο, αλλά μιλάμε για μία νέα σελίδα στην παραγωγικότητα σε όλους ή στους περισσότερους κλάδους και αυτή είναι μια ποιοτική διαφορά».

Συνεχίζοντας έδωσε απάντηση στον εύλογο προβληματισμό που υπάρχει για το αν οι νέες τεχνολογίες θα αντικαταστήσουν την ανθρώπινη εργασία ή αν αυτή μπορεί να διεξάγεται με καλύτερους όρους για τους εργαζόμενους λέγοντας πως: «Στον καπιταλισμό τα μέσα παραγωγής ανήκουν σε μια πολύ μικρή μειοψηφία της κοινωνίας, τους καπιταλιστές, και τα μέσα παραγωγής είναι στην ουσία το κεφάλαιο που ο καπιταλιστής θέλει να το διατηρήσει και να το αυξήσει. Με άλλα λόγια τα μέσα παραγωγής στον καπιταλισμό δεν αναπτύσσονται με κριτήριο του τι χρειάζονται οι άνθρωποι,  αλλά αναπτύσσονται και αξιοποιούνται στη παραγωγική διαδικασία από το κεφάλαιο για το κεφάλαιο. Τι σημαίνει λοιπόν όταν λέει το κεφάλαιο ότι το εργατικό δυναμικό θα πάψει να κάνει τις απλές εργασίες και θα κάνει πλέον μόνο τις σύνθετες; Σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα σταματήσει να κάνει τις βαρετές, αλλά πιο ξεκούραστες δουλειές και θα κάνει μόνο τις δύσκολες, δηλαδή τις εργασίες που χρειάζεται πολύ παραπάνω σκέψη, συγκέντρωση, προσοχή. Σημαίνει ότι αυτοί που θα εργάζονται θα δουλεύουν με χειρότερους όρους, με πολύ πιο δύσκολα αντικείμενα και το κεφάλαιο θα τους θέτει να λύσουν εκείνα τα προβλήματα που δεν θα μπορούν να λύσουν τα μηχανήματα. Επομένως ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων θα οδηγηθεί στην λεγομένη “τεχνολογική ανεργία” και αυτό που θα παραμένει στην παραγωγική διαδικασία θα δουλεύει με πολύ χειρότερους όρους…»

Ακόμη, ο Γρ. Λιονής αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών δυνατότητων στην περίοδο της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που γίνονται εργαλεία στα χέρια των ιμπεριαλιστών για το μακέλεμα των λαών με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ανέδειξε επίσης ότι όσο παραμένουν ιδιοκτησία των καπιταλιστών οι νέες τεχνολογίες θα αξιοποιούνται όλο και πιο πολύ για την παρακολουθήση και καταστολή της εργατικής τάξης.

Στις αντιφάσεις του καπιταλισμού που μεγαλώνουν μονόδρομος η ρήξη για ριζικά διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας

Τέλος ο ομιλητής έδωσε απάντηση για το αν μπορούν και πως να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων τονίζοντας πως: «για να γίνει αυτό θα πρέπει η λειτουργία της οικονομίας να απαλλαγεί από τα δεσμά του καπιταλιστικού κέρδους. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να φοβούνται την τεχνολογική εξέλιξη που ούτως ή άλλως είναι δημιούργημα της ανθρώπινης νόησης και κοινωνικής εργασίας, μόνο με αυτήν μπορούν να μπουν σε κίνηση. Το πρόβλημα δεν είναι στην καθεαυτή τεχνολογία, αλλά ποιος την αξιοποιεί και για ποιο λόγο. Είναι εμφανές σε ολόκληρο τον κόσμο πως οι καπιταλιστές που αναπτύσσουν τέτοια μέσα παραγωγής προσπαθούν να κερδίσουν ο ένας τον άλλον. Ο ανταγωνισμός αυτός οδηγεί αναγκαστικά σε μια διαδικασία όπου οι καπιταλιστές οχυρώνονται πίσω από τα δικά τους συμφέροντα με αποτέλεσμα να κλείνουν νέα δεδομένα και νέες τεχνικές μεθόδους. Η ανάπτυξη στον καπιταλισμό είναι ατελέσφορη ακόμη και για τον ίδιο τον καπιταλισμό, φανερώνει τις αντιφάσεις του (…) γεννά πολέμους, κρίσεις που δεν μπορεί να διαχειριστεί. Εμείς, η εργατική τάξη αυτές τις αντιφάσεις είναι που πρέπει να αξιοποιήσουμε στην σύγκρουσή μας με το κεφάλαιο. Αυτήν την φρενήρη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων αν την αξιοποιούσαμε εμείς θα μπορούσαμε να μειώσουμε δραστικά τον χρόνο εργασίας, να πολλαπλασιάσουμε τις ικανότητες που έχει ο κεντρικός σχεδιασμός να ρυθμίζει και να ελέγχει την παραγωγική διαδικασία, να αξιοποιήσουμε την αυτοματοποίηση όχι για να υποκαταστήσουμε τον δάσκαλο και τον γιατρό, αλλά για να τον βοηθήσουμε στην εργασία, για να βοηθήσουμε όλους τους εργαζόμενους ώστε να λειτουργούν πιο συμμετοχικά στην παραγωγική και κοινωνική διαδικασία.

Στην πρόταση του ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό τα νέα μέσα παραγωγής μπορούν να εκτινάξουν τις παραγωγικές δυνάμεις προς όφελος της εργατικής τάξης και του λαού. Το νέο επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων σήμερα κραυγάζει ότι αν ο σοσιαλισμός, η κοινωνική ιδιοκτησία, η κατάργηση του κέρδους, η λειτουργία όλων των μέσων παραγωγής κάτω από τον κεντρικό σχεδιασμό ήταν επίκαιρος στις αρχές του 20ού αιώνα, σήμερα η ανάγκη να μεταβούμε σε μια τέτοια οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας είναι υπερώριμη».

Η ομιλία τροφοδότησε σειρά ερωτημάτων από τους παρευρισκόμενους, ιδιαίτερα από φοιτητές, που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση για αυτό ακολούθησε πλούσια και ενδιαφέρουσα συζήτησης».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω