Το μήνυμα για καθαρό αέρα και περιβάλλον παντού, έστειλε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, αναφερόμενος στις τραγικές συνέπειες του καπνίσματος, το οποίο στερεί τη ζωή σε 3500 έως 5000 ανθρώπους στην Ελλάδα κάθε χρόνο.

Στα δύο χρόνια πανδημίας οι θάνατοι από κάπνισμα μπορεί να είναι και περισσότεροι από τον κορωνοϊό, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης, λέγοντας πως στην Ελλάδα καταγράφονται 3500-5000 θάνατοι κάθε χρόνο από τις συνέπειες του καπνίσματος.

«Είναι πράγματα που δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε, γιατί ο καπνιστής συνήθως δεν ασκείται, τρώει λιπαρά, επομένως κάνει και μία άλλου τύπου ζωή, από κάποιον που κάνει έναν φυσικότερο τρόπο ζωής.  Είναι δραματικό όμως ότι από καρκίνο πνεύμονα πεθαίνουν νεότεροι άνθρωποι. Από κορωνοϊό στους μεγάλους αριθμούς που ακούμε είναι άνθρωποι κατά κανόνα πάνω από 80 ετών. Το κάπνισμα μαζί με όλες τις συνοσηρότητες που προκαλεί, μπορεί να προκαλέσει περισσότερους θανάτους από ότι ακούμε με την πανδημία», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Κι ενώ πολλοί στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κάπνισμα ή να το κόψουν οδηγούνται στο άτμισμα και σε αυτή την περίπτωση ο Καθηγητής εκφράζει την αντίθεσή του.

«Υπάρχει μία τάση των πνευμονολόγων και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής που είναι κατά σε οτιδήποτε μπαίνει από τη μύτη και το στόμα και είναι τοξική ουσία. Υπάρχει μία στάση εντελώς αρνητική, την ίδια έχω κι εγώ. Δεν είναι φυσιολογικό να εισπνέει κανείς τοξικές ουσίες. Υπάρχουν άλλες εταιρείες και φορείς που βλέπουν τα πράγματα όχι τόσο φανατικά και θεωρούν ότι κάποιος μπορεί να πάρει λιγότερο κίνδυνο. Η δικιά μου άποψη είναι κάθετη, ότι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε όλα το ίδιο και να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στον καθαρό αέρα. Αυτό σημαίνει καθαρός αέρας μέσα στα σπίτια, κάπνισμα, τζάκια, στο περιβάλλον, στο εστιατόριο, στη φύση», τόνισε.

Ο κ. Γουργουλιάνης στάθηκε και στον αντικαπνιστικό νόμο, ο οποίος και λόγω των μέτρων της πανδημίας τηρήθηκε στο έπακρο, σημειώνοντας πως ήταν και για εκείνον μια ευχάριστη έκπληξη να μην καπνίζουν οι πελάτες σε εσωτερικούς χώρους, αν και για αρκετούς μήνες αυτοί δεν λειτουργούσαν.

«Δεν βλέπω κανέναν να καπνίζει, μου θυμίζει την εποχή που εφαρμόστηκε ο νόμος στα αεροπλάνα και κανένας δεν κάπνιζε κι αυτό είναι αισιόδοξο», σχολίασε.

Μέχρι την ηλικία των 8 διαμορφώνονται οι πνεύμονες

Εκτός όμως από το κάπνισμα, σημαντικό ρόλο στην επιβάρυνση των πνευμόνων παίζει και η ατμόσφαιρα. Ο κ. Γουργουλιάνης έδωσε ένα παράδειγμα, θέλοντας να δείξει πόσο σημαντικός είναι ο καθαρός αέρας στον οργανισμό ενός ανθρώπου.

«Ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που καίνε τζάκι, με ρύπανση στον εσωτερικό χώρο, το παιδί αυτό βγαίνει να παίξει έξω και αναπνέει γρήγορα ασκούμενο σε χώρο που υπάρχει ρύπανση και το παιδί αυτό πάει να πάρει τσιγάρα γιατί το έστειλε ο παππούς του, που θεωρεί ότι το κάπνισμα είναι εντελώς φυσιολογικό. Μεγαλώνει λοιπόν παίρνοντας κάποιες κακές συνήθειες και ταυτόχρονα ζώντας και στο σπίτι του και εκτός σε ένα περιβάλλον με ρύπανση και όλα αυτά σε μια ηλικία που μεγαλώνουν τα πνευμόνια μας. Τα πνευμόνια μας μεγαλώνουν μέχρι την ηλικία των 8 ετών. Άρα διαμορφώνονται τα πνευμόνια σε ένα περιβάλλον με ρύπανση. Οι 178.000 θάνατοι στην Ευρώπη είναι κατά προσέγγιση, μπορεί όμως να είναι και περισσότεροι, γιατί συμπεριλαμβάνει κανείς τα τελευταία χρόνια της ζωής του αλλά οι βλάβες ξεκινούν από την εποχή που οι πνεύμονες μεγαλώνουν. Προτεραιότητα είναι το δικαίωμα στον καθαρό αέρα, οπουδήποτε», εξήγησε.

Τόνισε δε πως κανείς μπορεί να ξεκινήσει με μικρά βήματα για καθαρή ατμόσφαιρα στο χώρο του, όμως στην μεγάλη εικόνα, το ζήτημα της ατμόσφαιρας είναι θέμα πολιτικών επιλογών, που πολλές φορές ξεφεύγει από τις εθνικές πολιτικές και πηγαίνει σε ευρωπαϊκές ή και παγκόσμιες στρατηγικές.

«Η πρώτη χώρα στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η Κίνα. Η Κίνα είναι  μια χώρα με μεγάλη ρύπανση. Το 40% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που παράγονται είναι από Κίνα. Στην Ευρώπη μόνο το 5% των αυτοκινήτων αλλάξαν σε ηλεκτρικά και στην Ελλάδα ακόμη λιγότερο. Είμαστε πολύ πίσω σε αυτή την στρατηγική», είπε ο κ. Γουργουλιάνης , συμπληρώνοντας πως στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη για σαφέστερη νομοθετική ρύθμιση, μιας και ακόμη, όπως σχολίασε ο ίδιος, ακόμη ψάχνει να βρει ποιος είναι υπεύθυνος για να λύσει το θέμα της ρύπανσης σε τοπικό επίπεδο.

Πορεία προς την ενδημικότητα- Θα μείνουν φοβίες και κατάλοιπα από την πανδημία

Ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε τέλος και στην πανδημία και την πορεία της επισημαίνοντας πως η κατάσταση βαίνει προς την ενδημικότητα του ιού, μιας και λίγοι είναι οι ασθενείς στα νοσοκομεία, με κορωνοϊό, οι εισαγωγές σε όλη την Ελλάδα είναι κάτω από 100 και συνήθως πρόκειται για ασθενείς μεγάλης ηλικίας με συνοσηρότητες.

Αυτό δείχνει πως προχωρούμε σε μια πορεία ενδημικότητας της νόσου, ενώ σε αυτό βοήθησε ο εμβολιασμός αλλά και η νόσηση, ιδίως από την Όμικρον η οποία είχε ταχεία εξάπλωση. «Ο ίδιος ο ιός με τη στροφή που έκανε με την Όμικρον με πολλές μεταλλάξεις έγινε ηπιότερος, οπότε έχουμε λιγότερο παθογόνο μικρόβιο και προστατευμένο πληθυσμό. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι τα πράγματα θα πάνε καλά και από την εμπειρία της ιστορίας των πανδημιών κάπως έτσι τελειώνουν οι πανδημίες», επεσήμανε ο Καθηγητής υπογραμμίζοντας όμως πως οι φοβίες που έχουν μείνει είναι πάρα πολύ ισχυρές και είναι σίγουρο πως στην κοινωνία θα μείνουν κατάλοιπα.

Πηγή: magnesianews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω