Στην Αμαλιάπολη Αλμυρού φαίνεται να προσανατολίζεται να δημιουργήσει εγκαταστάσεις εταιρεία διαχείρισης και διάθεσης υγροποιημένου φυσικού αερίου .Σύμφωνα με πληροφορίες εχει έρθει σε επαφή με εταιρεία που εχει ιδιωτικό λιμάνι με σκοπό να εξαγοράσει τις εγκαταστάσεις της μιας και σε αλλα σημεία υπάρχουν αντιδράσεις .Η Αμαλιάπολη Αλμυρού προσφέρεται γιατι το σημείο ειναι στην εξοδο του Παγασητικού κόλπου και δίπλα στην Εθνική οδό
Η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών για την προμήθεια επιπλέον 15 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) καλύπτει το 15% του στόχου για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και το 25% του στόχου για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου για την Ευρώπη το 2022.
Συγκεκριμένα όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος της Ευρώπης είναι να μειώσει τις ρωσικές εισαγωγές αερίου κατά 100 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος του έτους. Από τη μείωση αυτή των 100 δισ. κυβικών μέτρων το 60% ή αλλιώς 60 δισ. κυβικά μέτρα θα προέλθουν από αύξηση των εισαγωγών LNG ενώ η υπόλοιπη μείωση θα προέλθει από άλλες πηγές (βιοαέριο, υδρογόνο, ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας).
Δηλαδή τα επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα που εξασφαλίζει η συμφωνία της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο για την επίτευξη του στόχου της μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.
Για να γίνει αντιληπτή η σημασία της συμφωνίας, μέσω του αγωγού TAP εισάγονται προς την Ευρώπη 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Δηλαδή η συμφωνία για την προμήθεια αμερικανικού LNG ισοδυναμεί με το 150% της ετήσιας εισαγωγής φυσικού αερίου μέσω του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι το 2021 οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν την Ευρώπη με 22 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Στόχος της Ε.Ε. είναι να εισάγει επιπλέον 50 δισ. κυβικά μέτρα LNG από διεθνείς παραγωγούς όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος.
Ως προς τα διαδικαστικά της προμήθειας, είναι σαφές ότι θα απαιτηθεί να επιστρατευτεί σημαντική δυναμικότητα του στόλου των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, τα οποία και θα μεταφέρουν από τα λιμάνια των ΗΠΑ το φυσικό αέριο προς τις αγορές της Ευρώπης.
Σημαντικό μερίδιο του συνολικού στόλου δεξαμενόπλοιων LNG έχουν οι Έλληνες εφοπλιστές οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες του 22% του παγκόσμιου στόλου των LNG carriers. Από τις ελληνικού ενδιαφέροντος ναυτιλιακές εταιρείες, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο όμιλος Αγγελικούση με 32 πλοία, ενώ ακολουθούν οι όμιλοι Λιβανού, Προκοπίου, Οικονόμου και Μαρτίνου.
Τέλος, ως προς τις υποδομές υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, η δυναμικότητα της Ε.Ε. για LNG είναι συγκεντρωμένη ως επί το πλείστον στην Ιβηρική χερσόνησο, ωστόσο η Ισπανία έχει περιορισμένες διασυνδέσεις αγωγών για να προωθήσει το αέριο προς τη βόρεια Ευρώπη.
Αντίθετα οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που εξαρτώνται κυρίως από το ρωσικό αέριο έχουν περιορισμένες επιλογές για την εισαγωγή LNG, καθώς τα περισσότερα τερματικά φυσικού αερίου στην Ευρώπη λειτουργούν σχεδόν σε πλήρη δυναμικότητα