Στο «μικροσκόπιο» του Α΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας τέθηκε το πρωί το θέμα της δυνατότητας χορήγησης διπλής σύνταξης στους συνταξιούχους λόγω χηρείας, με αφορμή εγκύκλιο που είχε αποστείλει στον ΕΦΚΑ ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτης Τσακλόγλου, στα τέλη του 2021.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο το οποίο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, καλείται να κρίνει αν η εν λόγω εγκύκλιος αποτελεί ερμηνεία του σχετικού νόμου 4387/2016 ή δημιουργεί νέα δεδομένα, περικόπτοντας το δικαίωμα της παράλληλης σύνταξης για διαφορετική αιτία (λόγω γήρατος ή αναπηρίας ή θανάτου) από όσους λαμβάνουν σύνταξη λόγω χηρείας.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο η μη χορήγηση της δεύτερης εθνικής σύνταξης εφαρμόζεται στις συντάξεις χηρείας που απονέμονται μετά την (1.1.2022) και δεν προβλέπεται να έχει αναδρομική ισχύ. Επίσης, οι ήδη καταβαλλόμενες στους συνταξιούχους λόγω θανάτου διπλές εθνικές συντάξεις θα συνεχίζουν να καταβάλλονται ως προσωπική διαφορά ενώ τα επιπλέον ποσά εθνικών συντάξεων που καταβλήθηκαν δεν αναζητούνται.
Από την πλευρά του υπουργείου, υπογραμμίστηκε ότι η προσβαλλόμενη εγκύκλιος είναι αμιγώς ερμηνευτική, εφόσον αποκαθιστά την ορθή εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του άρθρου 7 του ν. 4387/2016, και ότι, η διπλή εθνική σύνταξη δεν μπορεί να δικαιολογηθεί επί σώρευσης σύνταξης θανάτου με άλλη σύνταξη, εφόσον έχει νομοθετηθεί και χορηγείται κατώτατο όριο σύνταξης θανάτου.
Η εισηγήτρια επισήμανε πάντως ότι «ανακύπτει το ζήτημα αν το προσβαλλόμενο έγγραφο, ενόψει του περιεχομένου του, συνιστά απλή ερμηνευτική εγκύκλιο χωρίς εκτελεστό χαρακτήρα ή αν, αντιθέτως, θέτει νέες ρυθμίσεις, και, ως εκ τούτου, αποτελεί στην ουσία εκτελεστή κανονιστική πράξη, η οποία, εφόσον δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης είναι ανυπόστατη και ακυρωτέα για λόγους ασφάλειας δικαίου».
Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος