Μοιράσου το αρθρο!
Στειρώσεις και σε αδέσποτες γάτες για τον έλεγχο του υπερπληθυσμού τους στην πόλη ξεκινά από τα τέλη του μήνα με αρχές Μαΐου ο Δήμος Βόλου, σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο του δημάρχου, Αχιλλέα Μπέου, σε θέματα διαχείρισης αδέσποτων, Μιχάλη Τακόπουλο. Παράλληλα με τις στειρώσεις σε γάτες που θα γίνουν για πρώτη φορά οργανωμένα και μαζικά, θα απευθυνθεί πρόσκληση για τη στείρωση και δεσποζόμενων σκύλων, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν.
Σύμφωνα με τον κ. Τακόπουλο, για τον Δήμο Βόλου εγκρίθηκε πρόγραμμα χρηματοδότησης για στειρώσεις και σε αδέσποτες γάτες, πλέον του προγράμματος που τρέχει για στειρώσεις αδέσποτων σκύλων. Τα κονδύλια αναμένονται εντός των επόμενων ημερών και άμεσα, το αργότερο αρχές Μαΐου, πρόκειται να ξεκινήσουν οι πρώτες στειρώσεις. Εως και σήμερα, στον προϋπολογισμό του Δήμου Βόλου δεν προβλέπονται στειρώσεις για γάτες και οι όποιες ενέργειες γίνονται για τον έλεγχο των γεννήσεων και κατ’ επέκταση του πληθυσμού τους είναι μέσα από επιχορηγήσεις φιλόζωων από φιλοζωικές ομάδες του εξωτερικού.
Πλέον, οι στειρώσεις θα γίνουν οργανωμένα. «Γνωρίζουμε φιλόζωες που ταΐζουν γάτες και θα συνεργαστούμε μαζί τους προκειμένου να μπορέσουμε να τις αιχμαλωτίσουμε και να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα στειρώσεων», σημειώνει ο κ. Τακόπουλος.
Παράλληλα, εντός των επόμενων ημερών θα απευθυνθεί κάλεσμα σε ιδιοκτήτες ζώων που δεν έχουν προχωρήσει σε στειρώσεις επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να δηλώσουν ενδιαφέρον. «Μέσω του ίδιου προγράμματος έχει εξασφαλιστεί κονδύλι για τη στείρωση και δεσποζόμενων ζώων ωστόσο αυτό θα γίνει με βάση αυστηρά οικονομικά κριτήρια», αναφέρει ο κ. Τακόπουλος.
Στο μεταξύ, είναι ήδη έτοιμο το κτηνιατρείο στο Καταφύγιο των Γλαφυρών όπου πλέον θα γίνονται όλες οι ιατρικές πράξεις, μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και αναδειχθεί ο νέος κτηνίατρος.
Παράλληλα αναμένεται νέα παρτίδα εμβολίων για τα αδέσποτα και θα ξεκινήσει εκ νέου πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων σκύλων. Σημειώνεται ότι στο καταφύγιο οδηγούνται τα ζώα που περισυλλέγονται, στειρώνονται, τσιπάρονται και εμβολιάζονται και όσο έχουν ασθένειες ακολουθούν θεραπεία πριν επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Κάθε χρόνο γίνονται περί τις 500 περισυλλογές και 1.000 θεραπείες (από εμβολιασμούς έως τσιπαρίσματα και στειρώσεις) ενώ επιδιώκεται η υιοθεσία των αδέσποτων μέσω του καταφυγίου.
Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Τακόπουλος αναμένονται και τα καινούρια κλουβιά στο πλαίσιο της επέκτασης του καταφυγίου αδέσποτων. Σήμερα, η δομή των Γλαφυρών είναι δυναμικότητας 48 θέσεων που δεν επαρκούν για την ανακούφιση του προβλήματος που υπάρχει στην περιοχή. Θα δημιουργηθούν επιπλέον 20 θέσεις για αδέσποτα, που θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν επιπλέον περίπου 40 ζώα.