Στη νέα τροπολογία του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκαν σήμερα το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Κωσταντίνος Γιαννακόπουλος και εκπρόσωποι του ιατρικού χώρου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, από τα γραφεία του Συλλόγου, για την οποία οι ιδιώτες γιατροί έλαβαν την απόφαση να μην συνταγογραφούν φάρμακα ηλεκτρονικά την Παρασκευή και τη Δευτέρα, αλλά μόνο χειρόγραφα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με εξαίρεση τις ευαίσθητες ομάδες, όπως ασθενείς ΑΜΕΑ και έκτακτα περιστατικά.
Πρόκειται, όμως δήλωσαν, για μια «τροπολογία ντροπής», η οποία επιτάσσει τους γιατρούς, υποχρεώνοντας τους σε εφημερίες σε κενές θέσεις, χωρίς να τις έχει προκαθορίσει, ενώ, σε περίπτωση που ο ιδιώτης αρνηθεί, αφαιρείται η δυνατότητά του να πραγματοποιεί ηλεκτρική συνταγογράφηση.
«Αυτά είναι απαξιωτικά για τον ιατρικό κόσμο, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε και να πάμε την υγεία μπροστά κατ’αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο κ. Γιαννακόπουλος.
Καθώς η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν αποτελεί ιατρική, αλλά ασφαλιστική πράξη, πρόκειται για μια «εφεύρεση της πολιτείας για να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη, για να μην έχουν πρόσβαση οι ασφαλισμένοι σε πρωτότυπα φάρμακα, αλλά μόνο σε γενόσημα», σημείωσε ο ίδιος. «Όλα αυτά έχουν φτάσει το ιατρικό κίνημα στα άκρα».
«Κάθε μέρα παραιτούνται γιατροί. Τα νοσοκομεία δεν καταρρέουν, έχουν καταρρεύσει», τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Μικροβιολόγων Βιοπαθολόγων Λάρισας, κ. Ράνια Σουλτούκη. «Το πρόβλημα στην υγεία δεν λύνεται με αυτές τις αντισυνταγματικές πράξεις, που πλέον αφορούν όλες τις ειδικότητες».
«Αυτά δεν είναι προβλήματα του σήμερα ή του χθες, είναι προβλήματα είκοσι, τριάντα χρόνων», υπογράμμισε η αντιπρόεδρος του ΙΣΛ, κ. Ειρήνη Μακρή. «Είμαστε ενάντια σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος».
«Οι παθολόγοι καλούνται να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν από την κυβέρνηση με το φιλότιμό τους. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως χρονοδιάγραμμα ή σχεδιασμός για το πώς θα λειτουργήσει αυτή η αλλαγή, πώς θα γίνονται οι εφημερίες», περιέγραψε ο ιατρός, κ. Γεώργιος Περήφανος. «Δυστυχώς δεν μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει για έναν γιατρό νοσοκομείο και τι ιδιωτικό ιατρείο».
«Οι προτάσεις των συλλογικών μας οργάνων δίνουν λύσεις, που, αν ήθελαν η σημερινή ή οι προηγούμενες κυβερνήσεις να βοηθήσουν το ΕΣΥ, θα είχαν εφαρμόσει», δήλωσε τέλος η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Μαρία Ιωάννου-Λαμπρούλη. «Είναι απαράδεκτο, δεν μπορεί να το δεχθεί ο ιατρικός κόσμος, ιδιαίτερα όταν έχει τις προτάσεις του»
Ζωή Μπουρουτζή – Φωτό/βίντεο: onlarissa.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις