«Μεγάλωσα σε τρίτεκνη οικογένεια και θυμάμαι τη χαρά κάθε φορά που παίρναμε νέα σχολική σάκα και πιστέψτε μου δεν είχαμε κάθε χρόνο αυτή τη δυνατότητα, τουλάχιστον τα παιδιά της μέσης ελληνικής οικογένειας στην επαρχία τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80. Όπως, επίσης, θυμάμαι το δέος της πρώτης μέρας στο “μεγάλο σχολείο”, στο δημοτικό. Θέλω να συγχαρώ τον Σύλλογο Τριτέκνων για την όμορφη αυτή εκδήλωση και να ευχηθώ καλή αρχή στα πρωτάκια στο ταξίδι της γνώσης». Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ξεκίνησε τον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει στην εκδήλωση του Συλλόγου Τριτέκνων Λάρισας, κατά την οποία επιδόθηκαν σχολικές τσάντες στα παιδιά που θα πάνε στο δημοτικό σχολείο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «οι εκδηλώσεις των τριτέκνων και πολυτέκνων είναι πάντα μια αφορμή προβληματισμού για το μείζον εθνικό πρόβλημα, το δημογραφικό. Βεβαίως, παρά τις εξωγενείς κρίσεις που επηρεάζουν την οικονομία μας, ελήφθησαν μέτρα από την κυβέρνηση για το δημογραφικό και τη στήριξη της οικογένειας όπως το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και η μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη.

Δυστυχώς, τα στατιστικά στοιχεία και οι προβλέψεις για το μέλλον δεν είναι καθόλου ευοίωνα. Στην τελευταία Έκθεση Γήρανσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ελληνικός πληθυσμός προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 20% τα επόμενα 50 χρόνια, πολύ περισσότερο από το μέσο όρο μείωσης 5% για την ΕΕ.

Η μέση ηλικία στην οποία οι Ελληνίδες γίνονται μητέρες αυξήθηκε από 26,1 το 1980 σε 31,5 το 2017, και έχει φτάσει στην 9η ψηλότερη θέση στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Η χώρα μας διαθέτει τον μικρότερο δείκτη γεννητικότητας στα Βαλκάνια. Από 2,1 που ήταν μέχρι το 1980 μειώθηκε στο 1,2 ενώ προπολεμικά ήταν 3,7.

Η εμπειρία μου από την ενασχόληση μου με το δημογραφικό στην Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, όπου εργάστηκα ως αντιπρόεδρός της για την έκδοση του πορίσματος, λέει ότι βασικές προϋποθέσεις για να πάρει την απόφαση ένας νέος να κάνει οικογένεια είναι να νιώσει ότι έχει εργασιακή ασφάλεια και πρόσβαση σε στέγη. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης η ανεργία εκτινάχθηκα και πολλοί νέοι εγκατέλειψαν τη χώρα σε αναζήτηση εργασίας, ενώ η απόκτηση κατοικίας έγινε όνειρο θερινής νυκτός.

Τα τρία τελευταία, όμως, χρόνια βλέπουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και δραστική μείωση της ανεργίας, ενώ αναμένεται στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει μέτρα για προσιτή κατοικία σε νέους και νέα ζευγάρια».

Επέκταση ολοήμερου σχολείου

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «βεβαίως, είναι σημαντικό αυτό που είπε ο αντιδήμαρχος κ. Δελληγιάννης για τις δομές στήριξης της οικογένειας. Εγώ θέλω να βλέπω μισογεμάτο και όχι μισοάδειο το ποτήρι. Παρά τα προβλήματα, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς φέτος λαμβάνουν voucher 111.000 παιδιά. Ο αντίστοιχος αριθμός voucher για το 2021, ήταν 97.000 ενώ το 2019 ο αριθμός των παιδιών που έλαβαν voucher ανέρχονταν στα 84.000, δηλαδή έχουμε αύξηση 32%. Υπάρχει ένα ζήτημα με τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) που καλύπτουν παιδιά 5-12 ετών, όπου σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Εργασίας διατηρήθηκαν οι ίδιοι δικαιούχοι με πέρυσι, φτάνοντας τα 60.000 κουπόνια. Η υπερβάλλουσα ζήτηση στα ΚΔΑΠ θα αντιμετωπιστεί -σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό- με τη διάθεση πρόσθετου ειδικού κονδυλίου 5 εκατ. ευρώ, με τη νέα κατανομή αδιάθετων vouchers στις αρχές του 2023, με επιπλέον ενίσχυση από τα συναρμόδια Υπουργεία από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να χορηγηθούν πάνω από 10.000 vouchers για τις συγκεκριμένες δομές. Το κυριότερο, όμως, είναι, η επέκταση του ολοήμερου σχολείου, ένα πρόγραμμα που καλύπτει τις ίδιες ηλικίες και αφορά δεκάδες χιλιάδες παιδιά».

Ο κυβερνητικός βουλευτής κατέληξε ευχόμενος «στα πρωτάκια καλή πρόοδο στη ζωή τους με τα εφόδια που θα λάβουν στο σχολείο κατά τη διάρκεια της μαθητικής τους διαδρομή».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω