Τις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θέρμη και υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλονίκη, επισκέφτηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, μαζί με τον υπουργό, Κώστα Τσιάρα.
Ο υφυπουργός, αφού επεσήμανε το σημαντικό ερευνητικό έργο του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στη σύγχρονη αγροτική παραγωγή και τις σπουδαίες υπηρεσίες που προσφέρει στο ΥΠΑΑΤ, αναφέρθηκε στις εδαφολογικές μελέτες του Οργανισμού μετά τις πλημμύρες συνεπεία της θεομηνίας Daniel στη Θεσσαλία, δήλωσε σχετικά: «Το ερευνητικό έργο του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την προσαρμογή στις σύγχρονες προκλήσεις.
Μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, η συμβολή του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Οι εδαφολογικές μελέτες που πραγματοποιεί ο οργανισμός είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση των αγροτικών εκτάσεων και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης παραγωγικής ικανότητας της περιοχής. Μέσα από εξειδικευμένες αναλύσεις, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αξιολογεί τις επιπτώσεις των πλημμυρών στην ποιότητα του εδάφους, εντοπίζει τυχόν μόλυνση ή απώλεια γονιμότητας και προτείνει στοχευμένα μέτρα αποκατάστασης.
Οι μελέτες αυτές είναι κρίσιμες για την ανασυγκρότηση των πληγέντων αγροτικών εκτάσεων, καθώς βοηθούν τους παραγωγούς να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις για τη βελτίωση της καλλιέργειας και τη διαχείριση των εδαφών τους. Τα αποτελέσματα των ερευνών συμβάλλουν, επίσης, στον σχεδιασμό μακροπρόθεσμων πολιτικών για την προσαρμογή στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του αγροτικού τομέα από μελλοντικές φυσικές καταστροφές».
Ο υφυπουργός έδωσε το «παρών» και στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΥπΑΑΤ, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), στο περίπτερο του ΥΠΑΑΤ στη ΔΕΘ από τον υπουργό, Κώστα Τσιάρα, τον πρόεδρο του ΙΤΕ, καθηγητή Νεκτάριο Ταβερναράκη και τον α΄ αντιπρόεδρο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητή Νεκτάριο Βιδάκη.
Ο Χρήστος Κέλλας δήλωσε σχετικά: «Αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας έρχεται να ενισχύσει την καινοτομία και την έρευνα στον αγροδιατροφικό τομέα, τα οποία είναι απαραίτητα εργαλεία
για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, όπως η κλιματική κρίση. Μέσω της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και επιστημονικών λύσεων, μπορούμε να ενισχύσουμε την αποδοτικότητα, να μειώσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής. Έτσι, δημιουργούμε ένα ανθεκτικό μέλλον για τον πρωτογενή τομέα, προσφέροντας ουσιαστικές προοπτικές τόσο στους παραγωγούς μας όσο και στην εθνική οικονομία».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις