Διήμερη περιοδεία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιεί από αύριο-Παρασκευή, ο Καγκελάριος της Γερμανίας με σταθμό και τη Θεσσαλονίκη, όπου θα πάρει μέρος στη διάσκεψη χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, τονίζει την «πολιτική συμφωνία» με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία με τη διαδικασία της «κυκλικής ανταλλαγής» οπλικών συστημάτων.

Μιλώντας στην Ένωση Ξένου Τύπου (VAP) στο Βερολίνο την Τετάρτη, ο καγκελάριος σημείωσε ότι η Γερμανία σε συνεργασία «με πολλούς άλλους εταίρους έχει αποφασίσει την κυκλική ανταλλαγή, με την προμήθεια αρμάτων μάχης από ρωσικά και σοβιετικά αποθέματα που είναι διαθέσιμα σε αυτές τις χώρες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως, και πυρομαχικά άμεσα διαθέσιμα, και εμείς βοηθάμε αυτές τις χώρες με όπλα τελευταίας γενιάς, με μία χρονοκαθυστέρηση, γιατί δεν υλοποιούνται όλα τόσο γρήγορα».

Ο Σολτς διευκρίνισε επ΄αυτού: «Μία συγκεκριμένη συμφωνία κλείσαμε ήδη με την Τσεχία, είμαστε σε εντατικές συνομιλίες. Μία πολιτική συμφωνία έκλεισα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα ακολουθήσουν σχετικές συνομιλίες», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε επίσης ότι «οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία κάνουν ακριβώς το ίδιο, όπως εμείς».

Σημειώνεται ότι η «πολιτική συμφωνία» που έκλεισαν οι Όλαφ Σολτς και Κυριάκος Μητσοτάκης αφορά την παράδοση στην Ουκρανία τεθωρακισμένων σοβιετικής κατασκευής που έχει η Ελλάδα, τα οποία θα αντικατασταθούν με τα γερμανικά Marder. Οι λεπτομέρειες της «πολιτικής Συμφωνίας» καθορίζονται στις διαβουλεύσεις μεταξύ των καθ ύλιν αρμόδιων υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γερμανίας.

Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Περισσότερα Εδω