Σκηνικά, που παραπέμπουν ευθέως σε εκστρατεία πολέμου, εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες στο Νοσοκομείο Βόλου, απόρροια της ραγδαίας αύξησης των νοσηλειών ασθενών με κορονοϊό.

Το Νοσοκομείο Βόλου έχει θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας, το μεγάλο «αγκάθι» ωστόσο παραμένει η έλλειψη γιατρών για να καλυφτούν οι αυξημένες ανάγκες που επιβάλλει η νοσηλεία πολλών ασθενών covid, αλλά και non covid περιστατικών.

Από το Αχιλλοπούλειο πάντως ξεκίνησαν ήδη οι διακομιδές ασθενών με covid στο Κέντρο Αποκατάστασης με το οποίο ήδη έχει συμβληθεί το υπ. υγείας για να αποσυμφορηθούν οι κλινικές κορονοϊού.

Ήδη έχουν μεταφερθεί τρία άτομα, όλοι τους ηλικιωμένοι. Τα κρεβάτια που έχουν εξασφαλιστεί στο συγκεκριμένο Κέντρο είναι 20, ενώ άλλα 10 κρεβάτια είναι εξασφαλισμένα σε δεύτερη ιδιωτική δομή του Βόλου προκειμένου όμως να νοσηλευτούν non covid περιστατικά.

Επίσης, από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή μετακίνηση γιατρών από Κέντρα Υγείας του νομού, αλλά και της υπόλοιπης ΥΠΕ, που θα «επιστρατευθούν» για να βάλουν πλάτη στις εφημερίες.

Προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ περιφέρειας Θεσσαλίας, εκπροσώπων της 5ης ΥΠΕ και γιατρών με την αναπληρώτρια υπουργό υγείας Μίνα Γκάγκα, στην οποία συζητήθηκε η δύσκολη κατάσταση που υπάρχει σε όλη τη Θεσσαλία.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η μάχη να δοθεί σε δύο μέτωπα: Αφενός να ενισχυθούν τα νοσοκομεία με επιπλέον προσωπικό, μέσω μετακινήσεων από περιοχές που δεν έχουν τόσο μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, αφετέρου να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε κρεβάτια, εξοπλισμό, φάρμακα, αναλώσιμα και μέτρα ατομικής προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ.

Κάνουν τον σταυρό τους στις εφημερίες

Σε κάθε εφημερία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Αχιλλοπούλειο γιατροί και νοσηλευτές κάνουν πλέον τον σταυρό τους, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν συρροές ασθενών που προσέρχονται στο νοσοκομείο με βαριά συμπτωματολογία λόγω κορονοϊού.

Στις απλές κλινικές covid τα κρεβάτια αδειάζουν και γεμίζουν εν ριπή οφθαλμού, ενώ η ΜΕΘ κορονοϊού στο Αχιλλοπούλειο είναι κατειλημμένη.

Εκτός από τους οκτώ ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, άλλα τέσσερα άτομα διασωληνώθηκαν στον θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Ένας 53χρονος που έχρηζε διασωλήνωσης μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο «Σωτηρία» της Αθήνας. Ήταν το πλησιέστερο νοσηλευτικό ίδρυμα που μπόρεσαν να βρούνε οι γιατροί σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, όταν τη Δευτέρα το βράδυ σήμανε κόκκινος συναγερμός στο Αχιλλοπούλειο.

Οι γιατροί κάθε μέρα πλέον βιώνουν το μαρτύριο της σταγόνας, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσουν διαθέσιμο κρεβάτι εκτός Αχιλλοπουλείου, προκειμένου να γίνει διακομιδή ασθενούς που χρήσει διασωλήνωσης.

Αυτό που τους φοβίζει ιδιαίτερα είναι ότι η διακομιδή σε τέτοιες περιπτώσεις ελλοχεύει τον κίνδυνο να επιβαρυνθεί η υγεία του ασθενή. «Ερχονται κομμάτια από τον κορονοϊό. Η διακομιδή επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάστασή τους. To καράβι θα βουλιάξει αν δεν ληφθούν μέτρα. Σε λίγο δεν θα υπάρχει κρεβάτι για δείγμα», επισημαίνει έντρομος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επικεφαλής των κλινικών covid Χαράλαμπος Μάνδρος.

Σε ολόκληρη τη Θεσσαλία δεν υπάρχει διαθεσιμότητα. Τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες λένε πως διαθέσιμες κλίνες δεν υπάρχουν ούτε σε Λαμία και Χαλκίδα. Υπό τις παρούσες συνθήκες ο αγώνας δρόμου είναι εφιαλτικός.

«Το νοσοκομείο φτιάχτηκε για να παρέχει υπηρεσίες υγείας σε καιρό ειρήνης. Αυτό που βιώνουμε μοιάζει με πόλεμο. Η κατάσταση είναι χειρότερη συγκριτικά με πέρυσι τέτοια εποχή. Να σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι 27 Οκτωβρίου οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό στο νοσοκομείο Βόλου ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Φέτος, αν αυξηθεί η επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι θέμα χρόνου οι νοσηλείες να φτάσουν τις 100», επισήμανε ο ίδιος.

Να επιστρατευθούν γιατροί από άλλες δομές

Ο κ. Μάνδρος εκτιμά πως πρέπει να ενισχυθεί άμεσα το νοσοκομείο με επιπλέον προσωπικό ώστε να καλυφτούν τα κενά που υπάρχουν. Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπει ότι θα αρχίσουν να καταρρέουν γιατροί στο Αχιλλοπούλειο.

Η εικόνα του συναδέλφου τους γιατρού στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας ο οποίος κατέρρευσε χθες μπροστά στις κάμερες από υπερκόπωση τους έχει συγκλονίσει.

«Τα πράγματα κινούνται σε οριακά επίπεδα. Δεν μπορεί να δουλέψει έτσι το σύστημα. Έπρεπε ήδη να έχει λυθεί το θέμα της μετακίνησης γιατρών από άλλες δημόσιες δομές που δεν αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλη ασφυκτική πίεση», λέει ο γιατρός.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Μάνδρος στη συνομιλία μας αφορούσε σε μία ειδικευόμενη γιατρό. Προχθές η νεαρή υγειονομικός χρειάστηκε να παραμείνει στις επάλξεις για περισσότερες από 24ώρες, αφού μόλις ολοκλήρωσε την εφημερία χρειάστηκε να συνοδεύσει με το ασθενοφόρο στην Αθήνα τον 53χρονο που διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας.

Καταλυτική η σύγκριση με πέρυσι

Η σύγκριση με πέρυσι είναι καταλυτική. Σύμφωνα με τους γιατρούς η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Αυτό συμβαίνει διότι πέρυσι τον Νοέμβριο υπήρχε lock down, η κινητικότητα είχε περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα και έτσι σε ένα μεγάλο βαθμό περιορίστηκε η διασπορά.

«Σήμερα όλοι κυκλοφορούν. Οι ανεμβολίαστοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν και κυκλοφορούν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Την ίδια ώρα αρκετοί από τους εμβολιασμένους νομίζουν ότι επειδή έκαναν το εμβόλιο είναι άτρωτοι. Τα εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν κανονικά. Τα περιστατικά non covid επίσης είναι πολλά. Όλα αυτά όπως είναι φυσικό ενισχύουν την κινητικότητα και μοιραία επεκτείνουν τη διασπορά», εξηγεί ο κ. Μάνδρος.

Γέμισαν οι κλινικές ανεμβολίαστους

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλινικές κορονοϊού στο νοσοκομείο Βόλου είναι στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι.

Ένα ποσοστό τουλάχιστον 80% από αυτούς παραμένει για νοσηλεία. Πολλές φορές μάλιστα οι γιατροί καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να τους πείσουν ότι πρέπει να νοσηλευτούν.

Κατά καιρούς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει αντιμετωπίσει επιθετικότητα, ειρωνεία, αλλά και ύβρεις από ανθρώπους που δεν επιθυμούν να νοσηλευτούν, βάζοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους.

«Γινόμαστε ψυχολόγοι. Προσπαθούμε να τους πείσουμε πως πρέπει να λάβουν θεραπεία για να μην κινδυνέψουν. Ακούμε απίστευτα επιχειρήματα που δεν χωρούν στη σφαίρα της λογικής. Η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει», σχολιάζει επ’ αυτού ο επικεφαλής των κλινικών covid.

BAΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Περισσότερα Εδω