«Σιγά μη φορολογήσει τους φίλους του», τιτλοφορείται δήλωση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Άννας Βαγενά.
Αναλυτικά: “Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο άγγιξε το 10% και εκτιμάται ότι αυτό θα διαρκέσει, αφού οι τιμές στα τρόφιμα και τα καύσιμα αυξάνονται ολοένα.
Το καινούριο σκάνδαλο ότι, μετά από παρέμβαση της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς, η ΔΕΗ ομολόγησε ότι διέθεσε δωρεάν μετοχές δεκαέξι εκατομμυρίων (16.000.000) ευρώ για τα γκόλντεν μπόυς, έχει εξοργίσει όλον τον κόσμο. Αυτή είναι η ΔΕΗ που έφτιαξε η κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει να ευνοεί τα ουρανοκατέβατα κέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή, η ΔΕΗ του «πανάκριβου» κ. Στάσση.
Σύμφωνα με πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που η Κυβέρνηση έχει εδώ και λίγες μέρες στα χέρια της και δεν το έχει δημοσιοποιήσει, τα υπέρ-έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, από τον Οκτώβριο 2021 μέχρι τον Μάρτιο 2022, φτάνουν τα πεντακόσια ενενήντα πέντε εκατομμύρια ευρώ (595.000.000), από τα οποία τα πεντακόσια πενήντα πέντε (555.000.000) πηγαίνουν στους ηλεκτροπαραγωγούς ΔΕΗ, ΗΡΩΝ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και ELPEDISON και τα υπόλοιπα στους παραγωγούς Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας.
Να θυμίσω ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο πρωθυπουργός είχε αναγγείλει ότι, αν εντόπιζε υπερκέρδη θα τα φορολογούσε κατά 90% και ότι ο υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκας, ισχυριζόταν ότι στη ΔΕΗ υπάρχουν μόνο ζημίες, γιατί «έβαλε πλάτη» 600 εκατομμύρια υπέρ των καταναλωτών.
Σύμφωνα με τη ΡΑΕ πάντως, από τα 930.000 εκατομμύρια μικτό περιθώριο κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών, τα 730 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τη ΔΕΗ και από αυτά αφαιρείται το 30% στα τιμολόγια των καταναλωτών, λόγω της εκπτωτικής πολιτικής της. Μας κάνει και χάρη, δηλαδή η ΔΕΗ.
Αυτή η έκπτωση που αποφασίστηκε τον Αύγουστο 2021, άρχισε να εξετάζεται τελικά τον περασμένο Οκτώβριο. Ήταν τότε που υιοθετήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία πάλι αύξησε τα κέρδη της επιχείρησης σε 400 εκατομμύρια (4000.000) και σε λίγο λιγότερα εκείνα των υπόλοιπων επιχειρήσεων που, όλα μαζί φτάνουν σχεδόν τα 6000.000 εκατομμύρια ευρώ.
Το πρόβλημα είναι βέβαια, ότι η Κυβέρνηση τελικά δεν θα φορολογήσει το 90% των υπερκερδών, γιατί όλες οι Εταιρείες εμφανίζουν «ζημίες» στην προμήθεια, λόγω των «έμμεσων εκπτώσεων», των σταθερών τιμολογίων και των συμβάσεων με καταναλωτές υψηλής τάσης. Αφού λοιπόν υπολογιστούν όλες αυτές οι «ζημίες» των Εταιρειών, τότε θα φορολογήσει η Κυβέρνηση το τελικό ποσόν.
Αυτά συμβαίνουν την ώρα που το 60% των καταναλωτών δηλώνει ότι έχει περιορίσει την κατανάλωση ρεύματος, που ψωνίζει σε προσφορές και εκπτώσεις, που αναβάλλει αγορές που δεν είναι πρώτης ανάγκης, τη στιγμή που οι σοσιαλιστές πρωθυπουργοί της Πορτογαλίας και της Ισπανίας διεκδίκησαν και πέτυχαν πλαφόν στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να προστατέψουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Αλλά πώς να φορολογήσει ο Κ. Μητσοτάκης τους φίλους του; Να τους κακοκαρδίσει; Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στη Βουλή: «Αφήσαμε μια ΔΕΗ που επί τέσσερα χρόνια δεν επιβάρυνε τον καταναλωτή ούτε ένα ευρώ κι εσείς μέσα σε μερικούς μήνες φτιάξατε μια ιδιωτική επιχείρηση που έχει αυξήσει τις τιμές τρεις με τέσσερις φορές πάνω».
Ακόμα, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμήθειας Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) πιέζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να κόβονται ακόμα περισσότερες παροχές ηλεκτρικού ρεύματος λόγω απλήρωτων λογαριασμών, τη στιγμή που δύο από τα επτά εκατομμύρια ηλεκτρικών παροχών αντιστοιχούν σε λάθος, ή σε κανένα ΑΦΜ και αυτός είναι ο λόγος που η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει επιβάλει στον ΔΕΔΔΗΕ πρόστιμο 250.000 ευρώ.
Αυτά συμβαίνουν, ενώ σημειώνονται σημαντικές ελλείψεις και ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και τα υλικά συσκευασίας, ακόμα και σε χαρτοκιβώτια, πράγμα που δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή των ελληνικών επιχειρήσεων. Ακόμα, ακριβότερα κατά 70% είναι τα γυάλινα βάζα και μπουκάλια, καθώς οι ουκρανικές υαλουργίες βγήκαν εκτός αγοράς.
Από τις τεράστιες ανατιμήσεις δεν εξαιρούνται το ρύζι και τα όσπρια (45% πάνω), ενώ και η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη λόγω του υψηλού κόστους λιπασμάτων και ζωοτροφών, ούτε βέβαια οι ναύλοι, που αυξάνονται κάθε εβδομάδα, πλήττοντας τις εξαγωγές, και όλο αυτό το υπέρογκο κόστος το πληρώνουν οι καταναλωτές.
Με τις ευλογίες της Κυβέρνησης λοιπόν, «νομιμοποιούνται» οι πιέσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και όλων εκείνων που με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν αφαιμάξει τον κόσμο, ο οποίος δεν έχει πλέον τη δυνατότητα ν’αντεπεξέλθει ούτε στα στοιχειώδη και που δεν έχει προλάβει να ορθοποδήσει από τη δεκαετή κρίση.”