«Συζητάμε σήμερα την πρώτη από μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, τις οποίες, θα εισάγει το Υπουργείο Παιδείας το επόμενο διάστημα. Η οποία, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση. Τον τομέα αυτό, που, δυστυχώς δεν έχει, μέχρι σήμερα, πάρει τη θέση που του αναλογεί, στη Χώρα μας. Στην Ελλάδα, σε αντίθεση, με ό,τι συμβαίνει στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία, καταγράφεται ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μαθητών, που επιλέγουν να λάβουν επαγγελματική κατάρτιση. Το ποσοστό αυτό μετά βίας αγγίζει το 33,8%, τη στιγμή που ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 48,7%. Αυτό, σίγουρα, έχει να κάνει με την κουλτούρα μας. Έχει, όμως, να κάνει και με αντικειμενικές συνθήκες, όπως είναι η απορρόφηση των αποφοίτων των σχολών αυτών στην αγορά εργασίας. Και εκεί τα ποσοστά είναι απογοητευτικά, για τη Χώρα μας: το 33,3% των νέων ηλικίας 25 έως 29 ετών, που είναι απόφοιτοι σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης, είναι άνεργοι. Τη δυσμενή αυτή κατάσταση έρχεται να αλλάξει το νομοσχέδιο, που εξετάζουμε σήμερα, αναβαθμίζοντας την επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα».

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής ΝΔ Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στην ομιλία του για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, με τίτλο: «Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης», στην Ολομέλεια της Βουλής και προσέθεσε:

«Στόχος του υπό εξέταση νομοσχεδίου δεν είναι άλλος από την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, μέσα από:

– την ενδυνάμωση της συνεργασίας και της συνέργειας μεταξύ επαγγελματικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης,

– τη συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και

– την ένταξη σπουδαστών και αποφοίτων στην αγορά εργασίας».

Στη συνέχεια ο κ. Κέλλας σημείωσε:

«Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση των ΙΕΚ και η μετονομασία τους σε «Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης» (ΣΑΕΚ). Στις Σχολές αυτές, που αναδιαρθρώνονται ριζικά, ενσωματώνονται 130 νέοι Οδηγοί Κατάρτισης, που αντιστοιχούν στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και εισάγεται η διάκριση μεταξύ: του Τομέα Επαγγελματικής Κατάρτισης, ο οποίος θα παρέχει, εκτός από προγράμματα αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επικαιροποίησης γνώσεων και του Τομέα Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Συμβουλευτικής, που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη και την καθοδήγηση των καταρτιζομένων και των αποφοίτων. Επιδίωξή μας είναι οι ΣΑΕΚ να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά διευρυμένο ρόλο σε ό,τι αφορά την διασύνδεση των καταρτιζόμενων και των αποφοίτων τους με την αγορά εργασίας σε τοπικό, περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επεσήμανε ακόμα τα εξής:

«Θεσμοθετούνται, παράλληλα, 60 Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ), που θα είναι θεματικά στοχευμένα campus. Αυτά αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ όλων των δομών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς και στη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, αλλά και την τοπική οικονομία. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η μεταφορά όλων των «καλών πρακτικών», που έχουν εφαρμοστεί πιλοτικά στα Πρότυπα ΕΠΑ.Λ., στα ΕΠΑ.Λ.. Η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, θα υλοποιηθεί, εξάλλου και μέσω της ενίσχυσης των Εργαστηριακών Κέντρων, με σύγχρονο εξοπλισμό άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κέλλας ανέφερε:

«Για να γίνει η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση πρώτη επιλογή για περισσότερους συμπολίτες μας, θα πρέπει να αποκτήσει κατάλληλο θεσμικό

πλαίσιο, οργάνωση και συντονισμό, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό έρχεται σήμερα να ικανοποιήσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με ακόμη ευρύτερο τρόπο. Αναβαθμίζοντας ουσιαστικά την παρεχόμενη επαγγελματική κατάρτιση και διασυνδέοντάς την με την αγορά εργασίας και τις ανάγκες τοπικών κοινωνιών και επιχειρηματικών ζωνών. Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση, που θα δώσει στην επαγγελματική εκπαίδευση τη θέση, που της αναλογεί. Για αυτό και σας καλώ να την υπερψηφίσετε».

Δείτε το βίντεο εδώ:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω