Με τεράστια συμμετοχή από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε το LAF-2023 (Los Almiros Festival) από 2-5 Αυγούστου, στον Αλμυρό Μαγνησίας δίπλα στο πεδινό Δρυοδάσος Κουρί.

Περισσότεροι από 20.000 επισκέπτες – κατασκηνωτές είχαν τη μοναδική ευκαιρία σε 4 ημέρες να απολαύσουν τη μουσική από Ελληνικά και Ξένα μουσικά συγκροτήματα – σχήματα. Η πόλη του Αλμυρού και η ευρύτερη περιοχή κατακλύστηκε ασφυκτικά με νέους κυρίως ανθρώπους, οι οποίοι αψηφώντας τις υψηλές θερμοκρασίες διασκέδασαν τραγουδώντας και χορεύοντας σε ξέφρενους ρυθμούς.

Οι διοργανωτές είχαν μεριμνήσει σχολαστικά για όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την υγιεινή, την ασφάλεια, τη μετακίνηση, τη διαμονή, τη σίτιση, την καθαριότητα και τη συνεχή ενημέρωση των συμμετεχόντων για οποιοδήποτε θέμα προέκυπτε και αυτό συνέβαλλε στην επιτυχία των προγραμματισμένων εκδηλώσεων.

Η ΕΟΔΥΑ ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση των διοργανωτών του LAF-2023 και συμμετείχε με 15 εθελοντές διασώστες. Ήδη υπήρχε εξαιρετική και άψογη συνεργασία στα 2 προηγούμενα LAF (2018 & 2019), όπου αποκτήθηκε σημαντική και ανεκτίμητη εμπειρία στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και υγειονομική υποστήριξη της εκδήλωσης.

Στη διάρκεια των 5 ημερών (από Τετάρτη απόγευμα μέχρι Κυριακή πρωί), ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προέβλεπε τη λειτουργία σε 24ωρη βάση του Ιατρείου – Σταθμού Α’ Βοηθειών της ΕΟΔΥΑ, πλήρως στελεχωμένου και εξοπλισμένου. Παράλληλα κατά τη διάρκεια των συναυλιών ομάδες Εθελοντών ήταν τοποθετημένες σε καίρια σημεία για την άμεση επέμβαση και αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Επιπλέον υπήρχαν κινητές ομάδες Εθελοντών οι οποίες περιπολούσαν στους χώρους των εκδηλώσεων και της κατασκήνωσης. Ο παραπάνω σχεδιασμός έγινε έπειτα από επιτόπου επίσκεψη – αυτοψία στο χώρο μερικές ημέρες νωρίτερα από την έναρξη των προγραμματισμένων εκδηλώσεων.

Ο εξοπλισμός, ο οποίος διατέθηκε για το LAF-2023 περιελάμβανε: 3 Απινιδωτές, Ιατρικό Οξυγόνο, 1 συσκευή LifeVac, 1 φορητή Αναρρόφηση, 2 Φορεία μεταφοράς, 6 πλήρη φορητά φαρμακεία, 4 αυχενικά κολάρα, 8 συσκευές ασύρματης επικοινωνίας, 15 φακό και ηλεκτρικές λάμπες, 2 κρεβάτια ασθενών, 6 καρέκλες ασθενών, σεντόνια, κουβέρτες, 4 φορητά ψυγεία, 1 τέντα – σκηνή Ιατρείο, 1 πυροσβεστήρα 6 kg, 1 επινώτιο πυροσβεστήρα 20 lit, 2 κιβώτια με το απαραίτητο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και 4 αντίσκηνα διαμονής των Εθελοντών.

Η πρόκληση για μια τέτοιου μεγέθους υγειονομική κάλυψη ήταν τεράστια. Τα περιστατικά τα οποία αντιμετωπίστηκαν στη διάρκεια των 4ήμερων εκδηλώσεων ξεπέρασαν τα 75 και αφορούσαν Τραυματισμούς (εγκαύματα, διαστρέμματα, θλαστικά, εκδορές, αιμορραγίες, ρινορραγίες, ξένα σώματα σε οφθαλμούς κα) και παθολογικά περιστατικά (λιποθυμίες, αναπνευστικά, μέθη, θερμική εξάντληση, υπόταση, δήγματα εντόμων, αλλεργίες, εμπύρετα κα). Ευτυχώς όλα τα περιστατικά που προέκυψαν, αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και σωστά στο χώρο των εκδηλώσεων και μόνο 2 χρειάστηκε να μεταφερθούν σε Υγειονομικούς σχηματισμούς (Κέντρο Υγείας Αλμυρού) με ασθενοφόρο.

Επιπλέον, οι εθελοντές της ΕΟΔΥΑ ήταν σε επιφυλακή – ετοιμότητα πυρασφάλειας, διότι ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς ήταν για το Σάββατο 3 & την Κυριακή 4 και υπήρχε κίνδυνος στο χώρο του Δάσους Κουρί. Η εμπειρία, η οποία αποκτήθηκε από τους συμμετέχοντες εθελοντές σε επίπεδο σχεδιασμού, οργάνωσης και διαχείρισης επειγόντων περιστατικών, ήταν ανεκτίμητη και αποτελεί προστιθέμενη αξία για ανάλογες δράσεις που θα συμμετάσχει η ΕΟΔΥΑ.

«Ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση και την εμπιστοσύνη τους διοργανωτές του LAF-2023 και τους συγχαίρουμε για την άψογη και εξαιρετική συνεργασία. Επίσης, στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας εξασφαλίστηκαν για την ΕΟΔΥΑ από τους διοργανωτές, αναλώσιμα υγειονομικά υλικά και ένα ειδικό φορείο μεταφοράς τύπου BASKET, για τα οποία τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα και δεσμευόμαστε να αξιοποιηθούν σε δράσεις της ομάδας μας.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε και συγχαίρουμε θερμά τους Εθελοντές & Εθελόντριες της ΕΟΔΥΑ, που ανταποκρίθηκαν άμεσα και συμμετείχαν στο LAF-2023, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ασφαλή και επιτυχημένη υλοποίησή του.» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΟΔΥΑ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω