«Η άμεση αντιμετώπιση της διαρροής και της διαφυγής των μαθητών ΡΟΜΑ από την εκπαίδευση καθίσταται επιβεβλημένη, στο πλαίσιο της ουσιαστικής ένταξής τους στην κοινωνία. Ειδικά μετά από δύο χρόνια πανδημίας το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί, καθώς σύμφωνα με επίσημους δείκτες , τα περισσότερα παιδιά ΡΟΜΑ εγκατέλειψαν το σχολείο και δεν επέστρεψαν, διότι δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες συνθήκες τηλεκπαίδευσης. Χρέος μας ως Πολιτεία είναι να δημιουργήσουμε εκείνες τις ευνοϊκές συνθήκες, μέσω κεντρικού σχεδιασμού από την Κυβέρνηση αλλά και περιφερειακά, ώστε όχι μόνο να επιστρέψουν στην εκπαιδευτική διαδικασία όσοι μαθητές την εγκατέλειψαν αλλά να έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες ΡΟΜΑ και να ολοκληρώνουν τον κύκλο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης»
Τα παραπάνω σχολίασε, μεταξύ άλλων, σε μήνυμά του ο πρώην Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας, Χρήστος Καπετάνος, στο περιθώριο της ημερίδας «Αντιμετωπίζοντας τη σχολική διαρροή των μαθητών/τριων ΡΟΜΑ με καινοτόμες προσεγγίσεις – Πάμε μαζί σχολείο!» που διοργάνωσε στη Λάρισα το τμήμα Περιφερειακού παρατηρητηρίου κοινωνικής ένταξης, της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας εισηγήσεις παρέθεσαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά Θεσσαλίας και διαμεσολαβητής στο παράρτημα Ρομά Λάρισας, Νίκος Παϊτέρης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Γκόβαρης, η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης, Βασιλική Ζιάκα, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Αγλαϊα Ρογγανάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, Βασίλης Πινακάς, ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Καλαμπαλίκης ενώ το «παρών» έδωσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος.
«Στην Ελλάδα έχουμε το υψηλότερο ποσοστό νέων ΡΟΜΑ που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο , συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι λόγοι είναι πολλοί, όπως επί παραδείγματι η έλλειψη προσβασιμότητας στις εκπαιδευτικές μονάδες, οι πρώιμοι γάμοι, η εργασία από πολύ μικρές ηλικίες προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά τις οικογένειές τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διαβίωσή τους λόγω φτώχειας κ.α. Η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσειμέτρα και παρεμβάσεις για την επιστροφή και παραμονή των μαθητών ΡΟΜΑ στην εκπαίδευση , στη βάση της εξάλειψης κάθε μορφής κοινωνικού και φυλετικού διαχωρισμού και διάκρισης, της συμπερίληψης και της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης. Σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος , όπως είναι η Ελλάδα, χρέος μας είναι να βεβαιώνουμε ότι όλα τα παιδιά ολοκληρώνουν τουλάχιστον τη βασική υποχρεωτική εκπαίδευση . Το μότο της ημερίδας «Πάμε μαζί σχολείο!» το στηρίζουμε και οφείλουμε να το στηρίζουμε στην πράξη» ανέφερε, κλείνοντας, ο Χρήστος Καπετάνος.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις