Στην ενημέρωση της Πέμπτης για την πανδημία αναφέρθηκε πως ο συνολικός αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στην επικράτεια με COVID-19 παραμένει σταθερός στα 90 με 100 περιστατικά.
Η εικόνα για την περιοχή της Θεσσαλίας διαφέρει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, που παραθέτει στο iatronet.gr ο παιδίατρος – λοιμωξιολόγος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεώργιος Συρογιαννόπουλος, ο οποίος και συμμετέχει στην αντιμετώπιση των παιδιών με COVID-19. Τα στοιχεία φανερώνουν μια σημαντική αύξηση των νοσηλειών βρεφών και παιδιών από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα, με περαιτέρω αυξητικές τάσεις ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, που συμπίπτει με την περίοδο επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον στην κοινότητα.
Η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορούσαν σε παιδιά που προέρχονταν από ανεμβολίαστο οικογενειακό περιβάλλον. Ο καθηγητής τονίζει τη σημασία της τεκμηρίωσης και καταγραφής της ασθένειας παιδιών που νοσούν ήπια στο σπίτι –με διαγνωστικό έλεγχο και δήλωση αποτελέσματος στην πλατφόρμα- ώστε να υπάρχει καταγεγραμμένη στο ιστορικό του παιδιού.
34 νοσηλείες παιδιών τις τελευταίες 2 εβδομάδες
Στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας από την αρχή της πανδημίας καταγράφηκαν 274 νοσηλείες, συνολικά 270 νεογνών, βρεφών, παιδιών και εφήβων, ηλικίας 1 ημέρας έως και 16 ετών (διάμεση ηλικία 15 μηνών). Τέσσερα παιδιά χρειάστηκαν επανεισαγωγή για επιμονή κάποιας συμπτωματολογίας ως επιπλοκή της νόσου COVID-19.«Για τα περιστατικά αυτά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημειωθεί ότι “απλώς νοσηλεύτηκαν για προληπτικούς λόγους”. Αντιθέτως, κληθήκαμε να τα αντιμετωπίσουμε είτε λόγω ηλικίας ή/και μέτριας/σοβαρής βαρύτητας της νόσου COVID-19», σημειώνει ο κ.Συρογιαννόπουλος.
Ακριβώς οι μισοί από τους μικρούς ασθενείς που νοσηλεύτηκαν από την αρχή της πανδημίας (135 από τους 270) ήταν βρέφη έως 12 μηνών, με τα 31 από αυτά να βρίσκονται μόλις στον 1ο μήνα της ζωής τους. «Μπορεί άραγε κανείς εύκολα και χωρίς σκέψη να χαρακτηρίσει “ήπια, σαν κοινό κρυολόγημα” τη νόσο ενός νεογνού;», διερωτάται ο καθηγητής.
Οι 99 από τις 270 νοσηλείες παιδιών (ποσοστό 36%) έγιναν στους 2,5 τελευταίους μήνες από τους συνολικά 23 της πανδημίας (από 15 Νοεμβρίου 2021 μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2020). Μάλιστα, καταγράφεται μια τάση συνεχιζόμενης αύξησης. Συγκεκριμένα:
- Από τις 15 Νοεμβρίου 2021 έως τις 14 Δεκεμβρίου του 2021,υπήρξαν 25 νοσηλείες για νόσο COVID-19
- Από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 14 Ιανουαρίου έγιναν άλλες 40 νοσηλείες. «Η αύξηση αυτή, μέσα σε μόνο ένα μήνα, κατά 60%, των παιδιών που χρειάστηκαν νοσηλεία σε καμία περίπτωση δεν μας αφήνει περιθώριο πλήρους εφησυχασμού», επισημαίνει.
- Τις τελευταίες μόνο 18 ημέρες, από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου, έχουν προστεθεί ήδη άλλες 34 νοσηλείες.
Επιπλέον, εκτός από τα 99 περιστατικά της τελευταίας περιόδου που αφορούν οξεία νόσο COVID-19, τον τελευταίο 1,5 μήνα νοσηλεύτηκαν και άλλα 4 παιδιά με πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C). «Αυτές αποτελούν ιδιαίτερα σοβαρές μεταλοιμώδεις καταστάσεις και με δυνητικά μακροχρόνιες επιπτώσεις. Αντιλαμβάνεται κανείς τις πραγματικές διαστάσεις της νόσου από κορωναϊό στα παιδιά», υπογραμμίζει ο κ.Συρογιαννόπουλος. Διευκρινίζει πως παρόλο που είμαστε στην περίοδο κυριαρχίας της Όμικρον, δεν μπορεί να «χρεώσει» αυτές τις βαριές καταστάσεις στην συγκεκριμένη παραλλαγή, με δεδομένο ότι οι επιπλοκές εμφανίζονται 30-40 μέρες μετά τη νόσηση, αλλά και το γεγονός ότι η Δέλτα εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά σε μικρότερο βαθμό, στην κοινότητα.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσηλευτεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας συνολικά 15 παιδιά με MIS-C.
Η επίπτωση της Όμικρον
«Σε μια περίοδο που φαίνεται ότι η Όμικρον αποσυμπιέζει τα νοσοκομεία, εμείς βλέπουμε πως γεμίζει η Κλινική με περιστατικά COVID», σημειώνει ο καθηγητής, ο οποίος κάνει μια μικρή αναδρομή της επίπτωσης της κάθε παραλλαγής στην παιδική νοσηρότητα.
Όπως αναφέρει, στις πρώτες φάσεις της πανδημίας, μέχρι την παραλλαγή Δέλτα, τα μικρά παιδιά ήταν θεωρητικά στο απυρόβλητο, με σχετικά μικρά ποσοστά νοσηρότητας, νοσηλειών και επιπλοκών. Από την άλλη πλευρά, υπήρχαν μεγάλα ερωτηματικά για τον πραγματικό ρόλο των παιδιών στην αλυσίδα της πανδημίας και την ανάγκη ή όχι του εμβολιασμού τους.
Με την επικράτηση της Δέλτα, που προκάλεσε συναγερμό, αυξήθηκαν εμφανώς τα κρούσματα και στις μικρότερες ηλικίες. «Αποτελεί ευτύχημα, συγκριτικά με άλλες ειδικότητες, το γεγονός πως διαχειριστήκαμε έναν ιό που “σεβάστηκε” τους πνεύμονες, το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα των μικρών βρεφών και παιδιών», σημειώνει, για να προσθέσει: «αν και μικρό το ποσοστό των περιστατικών μεγάλης βαρύτητας, δεν είναι καθόλου αμελητέας σημασίας τα περιστατικά που χρειάστηκαν παρέμβαση θεραπευτική και καθόλου ασήμαντα τα περιστατικά με επιπλοκές “μετά την COVID-19 λοίμωξη”».
Για την Όμικρον, που «χαρτογραφείται» τώρα και θεωρείται ως η παραλλαγή που προκαλεί ηπιότερη νόσο στους ενήλικες, τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων αναδεικνύουν σημαντική αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των παιδιατρικών ασθενών στο σύνολο των νοσηλειών, όπως δείχνουν τα παραπάνω στοιχεία.
Η σημασία του εμβολιασμού
Από τους παιδιατρικούς ασθενείς της περιόδου μετά τις 15 Δεκεμβρίου 2021, οι 19 ήταν ηλικίας άνω των 5 ετών, όπου υπάρχει πλέον σύσταση για εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 και στη χώρα μας. Άρα, οι νοσηλείες αυτές θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.
Επιπλέον, όπως αναφέρει ο κ.Συρογιαννόπουλος, είναι εντελώς περιορισμένος ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύτηκαν και οι γονείς τους ήταν εμβολιασμένοι με τις τρεις δόσεις. «Σε ανεμβολίαστο περιβάλλον υπάρχει μεγαλύτερο ιικό φορτίο και μεγαλύτερη πιθανότητα μετάδοσης στην οικογένεια», επισημαίνει.
Ο καθηγητής υπογραμμίζει πως οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν για την τεκμηρίωση της νόσου στα παιδιά και την καταγραφή της στο σύστημα. «Είναι χρήσιμο όχι μόνο για τα γενικότερα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και για το ιστορικό του παιδιού. Διότι από εκεί και μετά θα δούμε πώς θα κινηθούμε όσον αφορά στον εμβολιασμό, αλλά και πώς θα εξελιχθεί στα επόμενα χρόνια. Πολλοί γονείς έχουν COVID-19 και δεν πάνε να ελέγξουν το παιδί», τονίζει και καταλήγει: «Θα ήταν ευχής έργον η “γνωριμία” του παιδιού μας με τον ιό να είναι αυτή μέσω του εμβολιασμού και όχι με τη φυσική νόσηση και τον κίνδυνο να παραμονεύει των επιπλοκών από την καρδιά ή το ρίσκο της πιθανής εμφάνισης επιπλοκών μετά την COVID-19 λοίμωξη».
Πηγή: euro2day.gr