Η πανδημία, οι ένοπλες συρράξεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είχαν σημαντική συμβολή στη δημιουργία επισιτιστικών κρίσεων για το 2020, με αποτέλεσμα να πληγούν σχεδόν 20 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι και με τις προοπτικές για τον τρέχοντα χρόνο να μοιάζουν δυσοίωνες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Δίκτυο Κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων (GNAFC).
Ο ανθρωπιστικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 2016 από την ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποίησε επίσης ότι η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια συνεχίζει να επιδεινώνεται από το 2017, το πρώτο έτος της ετήσιας έκθεσής του για τις επισιτιστικές κρίσεις.
“Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος. Δεν χωράνε στον 21ο αιώνα ο λιμός και η πείνα”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ένοπλες συγκρούσεις και η πείνα πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού καθώς αλληλοενισχύονται.
Η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε επίπεδα κρίσης ή χειρότερα, η οποία ορίζεται ως η έλλειψη τροφίμων που είναι απειλητική προς τη ζωή, τα προς το ζην ή αμφότερα, επηρέασε τουλάχιστον 155 εκατομμύρια ανθρώπους τον περασμένο χρόνο, τον υψηλότερο αριθμό κατά τα πέντε χρόνια που υφίσταται η έκθεση.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί φέτος, κυρίως εξαιτίας των συγκρούσεων αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.
Δύο στους τρεις ανθρώπους που επηρεάστηκαν από τις επισιτιστικές κρίσεις τον περασμένο χρόνο ήταν στην Αφρική παρότι σε άλλα σημεία του κόσμου επίσης επηρεάστηκαν άνθρωποι και μεταξύ των δέκα περισσότερο πληγεισών περιοχών τον περασμένο χρόνο ήταν η Υεμένη, το Αφγανιστάν, η Συρία και η Αϊτή.
Στην Μπουρκίνα Φάσο, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη 133.000 άνθρωποι βρίσκονταν στο πιο σοβαρό ή “καταστροφικό” στάδιο της επισιτιστικής ανασφάλειας, που απαιτεί επείγουσα δράση για να αποφευχθούν μαζικοί θάνατοι και πλήρης κατάρρευση των νοικοκυριών τους.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters