Ανταπόκριση: Στρασβούργο, Κώστας Δαβάνης
Σε αναταξινόμηση των παραλλαγών ΗΤΑ, ΓΙΟΤΑ και ΚΑΠΠΑ προχώρησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, υποβιβάζοντας την επικινδυνότητα τους από την κατηγορία «Παραλλαγές ενδιαφέροντος» σε απλές «παραλλαγές υπο παρακολούθηση».
Η αλλαγή στον χαρακτηρισμό επήλθε ύστερα από τον τελευταίο γύρο αξιολογήσεων και μετά από διαβούλευση με εθνικούς και περιφερειακούς ενδιαφερόμενους φορείς, όπως και σε συνεννόηση με την αρμόδια ομάδα εργασίας του Π.Ο.Υ.
Στο σκεπτικό του επαναπροσδιορισμού των παραλλαγών αναφέρεται ότι ο αριθμός των αναφερθέντων ανιχνεύσεων έχει μειωθεί σε παγκόσμιο, περιφερειακό και κρατικό επίπεδο.
Στοιχεία από τα δεδομένα αλληλουχίας των γονιδιωμάτων που υποβλήθηκαν στην παγκόσμια πλατφόρμα GISAID σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που διαθέτει ο ίδιος ΠΟΥ, συνηγορούν για μια σημαντική μείωση της αντίστοιχης επίπτωσής τους παγκοσμίως, και συνεπώς αντιπροσωπεύουν μειωμένο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε σχέση με τις υπόλοιπες παραλλαγές ενδιαφέροντος ή ανησυχίας.
Οι παραλλαγές
Η παραλλαγή ΗΤΑ έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα σε 81 χώρες από την αρχική της ταυτοποίηση τον Δεκέμβριο του 2020. Έχει δείξει περιορισμένη μείωση της εξουδετερωτικής δραστηριότητας του ορού εμβολιασμένων ατόμων, συγκρίσιμων με τη μείωση που παρατηρήθηκε για την παραλλαγή ΔΕΛΤΑ. Ωστόσο μετά τον Απρίλιο του 2021 υπήρξε μια συνεχής μείωση της διασποράς της.
Η παραλλαγή ΓΙΟΤΑ εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες και ανιχνεύθηκε στην συνέχεια σε 49 χώρες. Οι συνολικές αλληλουχίες του γονιδιώματος που υποβλήθηκαν στην διεθνή πλατφόρμα GISAID άγγιξαν στο αποκορύφωμα ποσοστό 3%, με την πλειοψηφία των κρουσμάτων να αναφέρεται στις ΗΠΑ. Έκτοτε, το ποσοστό αυτής της παραλλαγής μειώνεται συνεχώς.
Η παραλλαγή ΚΑΠΠΑ αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις αρχές Οκτωβρίου 2020 στην Ινδία και έκτοτε εξαπλώθηκε σε 57 χώρες. Όπως και στην παραλλαγή ΔΕΛΤΑ, διαθέτει μια μετάλλαξη που πιστεύεται ότι αυξάνει τη μεταδοτικότητα. Έφτασε στο αποκορύφωμα της με ποσοστό 1% όλων των ακολουθιών που υποβλήθηκαν στο GISAID τον Απρίλιο του 2021, αλλά από τότε παρουσίασε μια απότομη και συνεχή μείωση στο ποσοστό των υποβληθέντων ακολουθιών.