Σε κλίμα πανηγυρικό άνοιξε, το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιουνίου,  η αυλαία της 56ης Διεθνούς  Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή  Ένωση  Δήμων  Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας  και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

 Η βραδιά ξεκίνησε με την παρέλαση αντιπροσωπειών των ξένων χορευτικών συγκροτημάτων από τη Νέα Ζηλανδία (συγκρότημα «Te Mātārae i Ōrehu»), το Αϊντάχο των ΗΠΑ συγκρότημα « Idaho Rocky Mountain Express») και το Συγκρότημα της Ελληνικής ομογένειας στη Μελβούρνη της Αυστραλίας «ΜANASIS School of Greek Dance and Culture» καθώς και τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων που έφθασαν από την πλατεία Πλαστήρα μέχρι την κεντρική πλατεία συνοδεία της πάντα εξαιρετικής Φιλαρμονικής του Δήμου Καρδίτσας. Μέχρι να ανέβουν οι αντιπροσωπείες στη σκηνή, ακούστηκε η «Ωδή στον Καραϊσκάκη»,  σε ποίηση Γιώργου Παπακώστα και αφήγηση Παύλου Βησσαρίου.

Χαιρετισμοί επισήμων

Σειρά είχαν οι χαιρετισμοί των επισήμων και πιο συγκεκριμένα: Tου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως από αυτή την πλατεία, την πλατεία των Καραϊσκακείων, οι λαοί θα πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα κατά των πολέμων και ότι θα πρέπει να κυριαρχήσει το ήθος και η αγάπη του ενός για τον άλλον.Του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας Μανώλη Στεργιόπουλου, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, «Αφιερωμένα φέτος τα Καραϊσκάκεια στη συμφιλίωση των λαών. Πάντα ήταν. Με τους περισσότερους παραδοσιακούς χορούς να δένουν τον κύκλο της ζωής. Και να σπάνε την πολεμική ζώνη που μας επιβάλλουν, να σπάνε ένα φαύλο κύκλο βίας, όπου μας σέρνουν κάποιοι άλλοι.».

Σε πανηγυρικό κλίμα η έναρξη της 56ης Διεθνούς Γιορτής “Καραϊσκάκεια” στην Καρδίτσα

Του βουλευτή Καρδίτσας της Ν.Δ. Γιώργου Κωτσού ο οποίος δήλωσε πως «Είναι μεγάλη μέρα καθώς ξεκινάει η πιο σημαντική, η πιο ουσιαστική και η πιο χαρακτηριστική γιορτή για το Νομό μας. Όπως εξίσου ουσιαστικό είναι και το φετινό μήνυμα για τη συμφιλίωση και τη συνύπαρξη των λαών. Ο Καραϊσκάκης είναι σύμβολο και σηματοδότης με τη δράση, τη φιλοπατρία και την αυταπάρνησή του.». Της βουλευτή Καρδίτσας της Ν.Δ. Ασημίνας Σκόνδρα η οποία έκανε λόγο για μια «μεγάλη μέρα, μεγάλη γιορτή. 56 χρόνια τιμάμε και δοξάζουμε τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και παράλληλα όλους τους προγόνους μας. 56 χρόνια αντλούμε διδάγματα από την πλούσια παρακαταθήκη που μας άφησαν. Ομόνοια και ενότητα. Τα Καραϊσκάκεια έκαναν γνωστή την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου». Του βουλευτή Καρδίτσας της Ν.Δ. Αριστοτέλη Σπάνια ο οποίος σημείωσε «Συγχαρητήρια σε όλους όσοι λαμβάνουν μέρος στα 56α Καραϊσκάκεια. Ευχαριστούμε τα συγκροτήματα που ήρθαν από το τόσο μακριά.». Του δημάρχου Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκου ο οποίος υπογράμμισε «Σήμερα η Καρδίτσα βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτιστικού χάρτη. Τα Καραϊσκάκεια είναι ένας θεσμός διαχρονικός. Ο πολιτισμός ενώνει και μακάρι οι κραταιοί της γης να αποφασίσουν να επικρατεί πάντα και μόνο ειρήνη». Του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Τέλιου ο οποίος επεσήμανε «Τα Καραϊσκάκεια αναδεικνύουν τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε και, παράλληλα, σηματοδοτούν την εξωστρέφεια». Του μέλους του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Υπεύθυνου Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων Γιώργου Στεργιούλη ο οποίος είπε «56 χρόνια τα Καραϊσκάκεια προάγουν τον πολιτισμό. Το Επιμελητήριο σταθερά στέκεται δίπλα σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού». Και τέλος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα ο οποίος, κηρύσσοντας την έναρξη της Γιορτής, ανέφερε εμφατικά πως «πίσω από όλο αυτό, υπάρχει ένα αφήγημα. Τι θέλουμε να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται από το εξωτερικό; Πίστη στην κοινότητα. Η ματιά που δίνουμε έχει σχέση με τη στήριξη των ταυτοτήτων των ανθρώπων, με τη δική τους κουλτούρα, που τιμάμε. Εύχομαι όλη αυτή η εβδομάδα να έχει επιτυχία και να μας αφήσουν μηνύματα ουσιαστικά».   

Σε πανηγυρικό κλίμα η έναρξη της 56ης Διεθνούς Γιορτής “Καραϊσκάκεια” στην Καρδίτσα

Εντυπωσίασε η Μικτή χορωδία Καρδίτσας «Parenthesis»

Το κοινό είχε τη δυνατότητα να απολαύσει, στη συνέχεια, και αφού πρώτα ακούστηκε το τραγούδι «Καραϊσκάκης» (Ποίηση: Γιώργος Παπακώστας, Μουσική: Μαρίνα Κρανιά-Γιώργος Καραδήμος, Πρώτη εκτέλεση: Άρης Φαλιάγκας, Ενορχήστρωση: Ανδρέας Τσέγας), τη Μικτή χορωδία Καρδίτσας «Parenthesis».

Στα φετινά «Καραϊσκάκεια» έφεραν την αποτύπωση του παραδοσιακού τραγουδιού μέσα από τη χορωδιακή σύνθεση και την εξέλιξη του στις νέες μορφές έκφρασης.

Τη χορωδία διεύθυναν η Ελένη Πρίτσα και ο Μιχάλης Ζαχαρτζής. Στο πιάνο οι Γιώτα Καραγιάννη και Πέγκυ Κωτούζα.

«Γεώργιος Καραϊσκάκης, ένας διαφορετικός ήρωας του ΄21»

Το επόμενο μέρος της βραδιάς περιλάμβανε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα βιντεοπροβολή με τίτλο «Γεώργιος Καραϊσκάκης  ένας διαφορετικός ήρωας του 21». «Οι ιστορικοί μιλούν για κείνον» και «Μέσα από το βλέμμα των σύγχρονών του», σε επιμέλεια της Δρ. Φένιας Λέκκα (Δίκτυο Μουσείων) και αφήγηση του ηθοποιού και σκηνοθέτη  Παύλου Βησσαρίου, μέσα από το οποίο το κοινό είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει πολλά και σημαντικά τεκμήρια για τη ζωή και τη δράση του Γεώργιου Καραϊσκάκη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Περισσότερα Εδω