«Αρκετά αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper, βρήκαν μια νέα βάση στην πρόσφατα αναβαθμισμένη αεροπορική βάση της Λάρισας στην Ελλάδα, καθώς Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι παρακολουθούν τα νότια και τα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ», αναφέρει ξένο ΜΜΕ.
Επισημαίνει δε ότι, οι εργασίες στη βάση κοντά στις «ανατολικές ακτές του Αιγαίου», συνεχίστηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2022. Προγραμματίστηκε να συμπεριληφθούν νέα καταφύγια συντήρησης, ράμπες και επεκτάσεις τροχοδρόμων, με τοπική σύμβαση κατασκευής 21 εκατομμυρίων δολαρίων που θα ολοκληρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Έργα αναβάθμισης
Τα MQ-9 επιστρέφουν στην 110 ΠΜ μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, έπειτα από τις εργασίες αναβάθμισης που έγιναν στη Λάρισα στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, με τους Αμερικανούς να επενδύουν περισσότερα από 33 εκατομμύρια δολάρια ώστε το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει υψηλής τεχνολογίας πλατφόρμες αλλά και στρατηγικά μέσα, όπως τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 που συχνά σταθμεύουν εκεί.
Στις αρχές του 2023 μάλιστα, αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο από τα νέα υπόστεγα που κατασκευάζονται στην 110 ΠΜ, ενώ αντίστοιχες υποδομές δημιουργούνται και στη «γειτονική» βάση της Αεροπορίας Στρατού, στο Στεφανοβίκειο.
Αυτός ο εκσυγχρονισμός αντιστοιχούσε με την άφιξη ενός αριθμού μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων Reaper στο ελληνικό αεροδρόμιο, όπως αναφέρθηκε από το Greek Reporter. Εκπρόσωπος της αμερικανικής αεροπορίας στην Ευρώπη-Αφρική, επιβεβαίωσε την άφιξη στο Defense News, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συνεργάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι η βάση της Λάρισας είχε τις δυνατότητες να υποστηρίξει τα MQ-9.
«Η αεροπορική βάση της Λάρισας είναι μια στρατηγική τοποθεσία, που επιτρέπει στα MQ-9 να υποστηρίζουν εύκολα τόσο τις ανατολικές όσο και τις νότιες πλευρές του ΝΑΤΟ. Η κίνηση να τα τοποθετήσουμε εκεί, δεν είναι απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αυτή η τοποθέτηση υποστηρίζει την αποτροπή και την αποφυγή σύγκρουσης με τη Ρωσία», ανέφερε.
Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να προσδιορίσουν τον αριθμό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εδρεύουν στην εγκατάσταση, επικαλούμενοι την επιχειρησιακή ασφάλεια, αν και τοπικές αναφορές ανεβάζουν σε οκτώ.
Η ανάπτυξή τους εγκρίθηκε βάσει τροποποιήσεων, που έγιναν στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA) που χρονολογείται από το 1990.
Μεταξύ των αλλαγών, που συμφωνήθηκαν πιο πρόσφατα το 2021, η Ουάσιγκτον επιτρέπεται πλέον να πραγματοποιήσει τόσο στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας όσο και στην Στρατιωτική Αεροπορία Στεφανοβίκειο τις ακόλουθες αποστολές: λειτουργία, συντήρηση και υποστήριξη αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας και αναγνώρισης των ΗΠΑ, κάποια τεχνική επεξεργασία εδάφους, καθώς και υποστήριξη αερομεταφοράς και υλικοτεχνικής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών τάνκερ.
Να υπενθυμίσουμε ότι, η Αθήνα υπέβαλε πρόγραμμα για την απόκτηση τριών από αυτά τα συστήματαστην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Όπλων της, το οποίο εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2022.
Ελληνικό ενδιαφέρον
Αν και όπως είπαμε η ανάπτυξη των Reaper αφορά κυρίως τις αμερικανικές ανάγκες επιτήρησης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και της Μεσογείου, υπάρχει σαφέστατα και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς τα συγκεκριμένα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη βρίσκονται εδώ και καιρό στο «στόχαστρο» της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η Αθήνα δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για την προμήθεια τριών UAV και ενός σταθμού διοίκησης μέσω του προγράμματος FMS, ώστε μαζί με τα ισραηλινά HERON που επιχειρούν από τη Σκύρο, να καλύπτει τις ανάγκες επιτήρησης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Άλλωστε, οι ανάγκες της χώρας για εναέρια επιτήρηση θαλάσσιων περιοχών πρόκειται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς εκτός από τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων και τις μεταναστευτικές ροές, το ελληνικό Επιτελείο θα έχει το βλέμμα του στραμμένο και στις περιοχές όπου θα πραγματοποιούνται οι σεισμογραφικές έρευνες στα νοτιοδυτικά της
Πηγή: pentapostagma.gr