Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το Ι.Κ.Υ. σχεδίου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, με τίτλο: «Ενδυνάμωση της Σχολικής Κοινότητας: Οικοδομώντας Γέφυρες Συμπερίληψης και Συνεργασίας» και κωδικό 2024-1-EL01-KA122-SCH-000227257, τρία (3) μέλη του προσωπικού της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας συμμετείχαν στην επιμορφωτική δράση με τίτλο: “Inclusion & Diversity in the Classroom – Teaching Empathy, Mindfulness & Critical Thinking” («Ένταξη & Διαφορετικότητα στην Τάξη – Διδασκαλία Ενσυναίσθησης, Ενσυνειδητότητας και Κριτικής Σκέψης»), η οποία υλοποιήθηκε από τις 5 έως 11 Οκτωβρίου 2024, στο Reunion της Γαλλίας. Συγκεκριμένα, στη μαθησιακή κινητικότητα προσωπικού συμμετείχαν η Διευθύντρια Π. Ε. Λάρισας, κ. Καραγιώργου Αικατερίνη, η κ. Ντάνα Ειρήνη και η κ. Λιάρου Ελένη, ενώ φορέας υποδοχής ήταν ο εκπαιδευτικός οργανισμός “Erasmus Courses Croatia”. Οι υπόλοιποι/ες συμμετέχοντες/ουσες στην επιμόρφωση προέρχονταν από τη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Σλοβενία.
Η επιμόρφωση αφορούσε στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύγχρονο σχολείο και το εκπαιδευτικό σύστημα, ιδιαίτερα σε θέματα ενσωμάτωσης μαθητών και μαθητριών με διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο, αλλά και μαθητές και μαθήτριες με ειδικές ανάγκες. Τα μαθήματα του σεμιναρίου αποσκοπούσαν στη κατάρτιση όσον αφορά τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, μέσα από τη καλλιέργεια της ενσυναίσθησης στο σχολικό χώρο. Εξετάστηκαν και αναλύθηκαν οι διαδικασίες της σκέψης, αλλά και πρακτικές θετικής στάσης ζωής. Παρουσιάστηκε, η έννοια της «αντίδρασης έναντι της ανταπόκρισης» για την προώθηση ενός πιο φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος και τη μείωση ή εξάλειψη οποιασδήποτε μορφής εκφοβισμού, μέσα από τη κριτική σκέψη και τον ποιοτικό διάλογο. Συζητήθηκαν, επίσης, οι μέθοδοι ανάπτυξης ήπιων δεξιοτήτων στην τάξη και ενίσχυσης της συνεργασίας και της ομαδικής εργασίας, ως στοιχεία αποτελούντα τον ακρογωνιαίο λίθο για την προώθηση της πραγματικής ένταξης και συμπερίληψης, μέσα από βέλτιστες πρακτικές και συνειδητές αξίες.
Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δράσεις και εργαστήρια, ενώ παράλληλα, παρακολούθησαν τη διδασκαλία μαθημάτων στο Middle school des Tamarins, κατά την οποία παρουσιάστηκαν ιδιαίτερες πρακτικές του γαλλικού, αλλά και του τοπικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Το επιμορφωτικό υλικό από το σεμινάριο, καθώς και η συνολική εμπειρία που αποκτήθηκε από τη συμμετοχή στην ανωτέρω κινητικότητα, θα παρουσιαστούν στο προσωπικό της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, όπως επίσης και στις σχολικές μονάδες ευθύνης της, μέσω σχετικών δράσεων διάχυσης.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις