Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λάρισας, για τον εντοπισμό των δραστών των δύο επιθέσεων με εκρηκτικούς μηχανισμούς, σε ισάριθμους στόχους, που σημειώθηκαν στην Λάρισα, την περασμένη άνοιξη.

Συγκεκριμένα, η πρώτη έκρηξη είχε σημειωθεί στις 5.10 τα ξημερώματα στις 23 Απριλίου σε κατάστημα συμφερόντων αθλητικού παράγοντας στο εμπορικό κέντρο «ΓΑΙΑ» της Φιλοππούπολης, ενώ η δεύτερη έκρηξη στις 3.23 τα ξημερώματα της 24ης Ιουνίου, στην πυλωτή τριώροφης οικοδομής, όπου κατοικεί μόνο ένα ζευγάρι ιδιωτικών υπαλλήλων.

Στην πρώτη έκρηξη δράστες τοποθέτησαν εκρηκτικά «τόσο όσο» να προκληθούν υλικές στη βιτρίνα του καταστήματος, χωρίς να τραυματιστεί κάποιος πολίτης και, κατά μία εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. Με αφορμή και την «χειρουργική ακρίβεια» των αγνώστων δραστών, η επίθεση αποτέλεσε «χτύπημα – μήνυμα» με «παραλήπτη» τον ιδιοκτήτη του καταστήματος. Οι δράστες λειτούργησαν επαγγελματικά και, με εξαίρεση -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- έναν αναπτήρα, δεν άφησαν κανένα ίχνος, με αποτέλεσμα η αστυνομική έρευνα να κινείται στα τυφλά.

Στη δεύτερη επίθεση, σε μία υπόθεση επίσης πρωτοφανή για τα τοπικά χρονικά, ο δράστης – σύμφωνα με εκτιμήσεις αστυνομικών – κατοπτεύοντας στο χορό και διασφαλίζοντας ότι δεν θα τραυματιστούν διερχόμενοι, πέταξε μία χειροβομβίδα αμυντικού τύπου, που θεωρούνται από τις πλέον επικίνδυνες, με αφορμή και την διασπορά των θραυσμάτων κ.λπ.

Η χειροβομβίδα κύλησε ωστόσο και σφήνωσε στο καινούργιο τοιχίο του αυλόγυρού με τον διάδρομο της συρόμενης πόρτας, με αποτέλεσμα τα θραύσματα να αφήσουν σημάδια κάτω από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου. Ο δράστης χρησιμοποίησε επίσης κι έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (σ.σ. ένα πλαστικό δοχείο) που εξερράγη με διαφορά μερικών δευτερολέπτων έξω από την πόρτα της πυλωτής, χωρίς να προβληθούν ιδιαίτερης έκτασης υλικές ζημιές.

Αστυνομικοί περισυνέλεξαν από το χώρο μία περόνη, αλλά και υπολείμματα του αυτοσχέδιο μηχανισμό, τα οποία αποστάλθηκαν για εργασιακή εξαίρεση. Γι’ αυτήν τη διπλή επίθεση, Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λάρισας βρίσκεται σε εξέλιξη και παραμένουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Η ρίψη χειροβομβίδας, όπως και ο εκρηκτικός μηχανισμός, αν μη τι άλλο μαρτυρούν «στοχευμένη» επίθεση. Το ζευγάρι των ιδιωτικών υπαλλήλων, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», έδειχνε επίσης να απορεί με την επίθεση στο σπίτι τους, ενώ από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δε φαίνεται να προκύπτει κάποιο κίνητρο ή τυχόν διαφορές που να δικαιολογούν τη διπλή επίθεση.

ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΑΡΓΙΑΣ

Στην περίπτωση του εμπορικού καταστήματος, στη συμβολή των οδών Αγχιάλου και Αγίας Τριάδας στο «ΓΑΙΑ» (πρώην ΕΑΣ), οι δράστες επέλεξα να χτυπήσουν ξημερώματα Κυριακής, ενώ δηλαδή δεν υπήρχε ήταν μειωμένη η κίνηση πεζών και οχημάτων.

Οι δράστες, που είχαν κατοπτεύσει από μέρες στον χώρο, τοποθέτησαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του καταστήματος επί της οδού Αγχιάλου και έναν δεύτερο μηχανισμό στην είσοδο του καταστήματος επί της οδού Αγίας Τριάδας, μηχανισμοί που εξερράγησαν ταυτόχρονα. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στις δύο πρόσοψη του καταστήματος, ωστόσο δεν προκάλεσαν ζημιές τα όμορα καταστήματα. Γι’ αυτό και το χτύπημα με εκρηκτικούς μηχανισμούς θεωρήθηκε «χειρουργικό».

Υπενθυμίζεται πως το κατάστημα είναι συμφερόντων του πρώην διεθνή διαιτητή μπάσκετ και υπεύθυνου διαιτησίας στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, Νίκου Πιτσίλκα. Ο οποίος σε δηλώσεις του είχε διευκρινίσει πως «δεν υπήρχε καμία απειλή, ούτε προειδοποίηση, τίποτα απολύτως. Αν υπάρχει κάτι πίσω απ’ όλα αυτά με την ιδιότητα μου σαν υπεύθυνος για τη Διαιτησία, αυτό το έχει αναλάβει η Αστυνομία», για να υπογραμμίσει ότι «προσωπικά δεν φοβήθηκα ποτέ ούτε από τέτοιες ενέργειες ούτε από απειλές. Αυτό ενδεχομένως να έχει ενοχλήσει κάποιους, αλλά δεν πρόκειται ούτε να με τρομάξουν ούτε να με φοβίζουν…».

Σημειώνεται πως πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ. -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- μετά από έρευνα εντόπισαν και συνέλεξαν υπολείμματα εκρηκτικού μηχανισμού, ενώ οι εργαστηριακές εξετάσεις θα αποδείξουν αν τα υπολείμματα των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών περιλαμβάνουν και δυναμίτιδα.

ΔΙΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Η δεύτερη επίθεση θεωρείται επίσης πρωτοφανής για τα τοπικά δεδομένα και προκαλεί εντύπωση, καθώς εκδηλώθηκε στην πυλωτή τριώροφης οικοδομής, στην οποία διαμένει μόνο το ζευγάρι των 39χρονων ιδιωτικών υπαλλήλων, ενώ η διπλή επίθεση εκδηλώθηκε την ώρα που το ζευγάρι των Λαρισαίων κοιμόταν στο διαμέρισμα του.

Δράσεις της επίθεσης, επίσης κατοπτεύσει τον χώρο για να αποφευχθούν ενδεχομένως τραυματισμοί διερχόμενων. Έριξε την χειροβομβίδα αμυντικό τύπου και παράλληλα έριξε ένα πλαστικό μπουκάλι με αυτοσχέδιο εμπρηστικό, εκρηκτικό Μηχανισμό, με τα πρώτα ευρήματα να παραπέμπουν σε δυναμίτιδα. Χειροβομβίδα και εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα, με διαφορά μερικών δευτερολέπτων, προκαλώντας μικρής έκτασης υλικές ζημιές στην πυλωτή της οικοδομής, σε κεντρικές συνοικία της Λάρισας. Η χειροβομβίδα σφήνωσε στο κενό του τοιχίου και τα θραύσματα άφησαν σημάδια στην κάτοψη του μπαλκονιού, ενώ η έκθεση του μηχανισμού μάλλον δεν ήταν της αναμενόμενης έκτασης. Σε κάθε περίπτωση από τις εκρήξεις δεν τραυματιστεί κάποιος, ενώ προκλήθηκαν μόνο φορές στο επιβατικό αυτοκίνητο του ζεύγους.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία – Βαγγέλης Κακάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω