Την πρόοδο των εργασιών του έργου με τον τίτλο «Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Χάλκης και διασύνδεση εξωτερικού δικτύου ΔΕ Πλατυκάμπου και ΔΕ Κιλελέρ, μέσω υφιστάμενων δικτύων και υδρευτικών γεωτρήσεων» είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, που επισκέφθηκε την περιοχή, επικεφαλής κλιμακίου.
Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 2.470.000 Ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Φιλόδημος Ι του Υπουργείου Εσωτερικών και περιλαμβάνει:
- κατασκευή νέας επίγειας ορθογωνικής δεξαμενής χωρητικότητας 500 m3 δίπλα στον υφιστάμενο υδατόπυργο του Πλατυκάμπου,
- κατασκευή νέας επίγειας ορθογωνικής δεξαμενής σε θέση πλησίον των γεωτρήσεων του Αγ. Νικολάου,
- κατασκευή νέου αγωγού D200 που θα συνδέσει τον υφιστάμενο αγωγό (επί της Π.Ε.Ο. Βόλου) µε τον υφιστάμενο υδατόπυργο της Χάλκης,
- διασύνδεση των δικτύων της ∆.Ε. Πλατυκάμπου µε την ∆.Ε. Κιλελέρ µε την κατασκευή αγωγού διατομής D200. Ο αγωγός θα κατασκευαστεί κατά μήκος της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας – Βόλου. Η αρχή της χάραξης βρίσκεται στο ύψος του οικισμού Αναγέννηση και το τέλος της στο ύψος του οικισμού Αχίλλειο,
- αντικατάσταση υφιστάμενου αγωγού PVC μήκους 3560 μ και διατομής κυμαινόμενης 200 -250 mm περιμετρικά του οικισμού της Γλαύκης από νέο αγωγό πολυαιθυλενίου διατομής 315mm
- αντικατάσταση υφιστάμενης με νέα υδρογεώτρηση στην τοπική κοινότητα της Χάλκης.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος τόνισε: «Βασικός μας στόχος ήταν και παραμένει η οριστική επίλυση του προβλήματος υδροδότησης του συνόλου των οικισμών επί της ΠΕΟ Λάρισας Βόλου. Για την επίτευξή του πραγματοποιήθηκαν, βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν προγραμματιστεί δράσεις και έργα από τη ΔΕΥΑ Κιλελέρ σε συνεργασία με το Δήμο Κιλελέρ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η πρώτη παρέμβαση, η πραγματοποιήθηκε αφορά στην κατασκευή στην περιοχή του Αγίου Νικολάου νέας δεξαμενής 500 m3 και στην ένωση του κεντρικού αγωγού του Αγ. Νικολάου (από το ύψος της Γλαύκης) με τον κεντρικό υδατόπυργο Πλατυκάμπου – Γαλήνης, με κατασκευή νέου αγωγού μήκους 3.500 m. Παραπλέυρως του προαναφερθέντος υδατόπυργου χωρητικότητας 200 m3 κατασκευάζεται νέα δεξαμενή 500 m3 η οποία θα διασφαλίζει την σταθερή πίεση του ύδατος και θα συμβάλλει στην εξάλειψη των θραύσεων των εσωτερικών αγωγών ύδρευσης των κοινοτήτων. Είναι προφανές ότι με τον τριπλασιασμό του αποθηκευτικού χώρου ύδατος από 500 m3 που είναι τώρα σε 1500 m3 δίνεται η δυνατότητα άμεσης επισκευής πιθανόν βλαβών στο δίκτυο δίχως την καθολική διακοπή της υδροδότησης των κατοίκων. Παράλληλα κατασκευάζεται νέος αγωγός που θα συνδέσει τον υφιστάμενο αγωγό (επί της Π.Ε.Ο. Βόλου) µε τον υφιστάμενο υδατόπυργο της Χάλκης καθώς και η αντικατάσταση υφιστάμενης υδρογεώτρησης με νέα.
Να τονίσω επίσης ότι έχει επίσης κατατεθεί ολοκληρωμένη μελέτη για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών συνολικού προϋπολογισμού 10.518.899.99 Ευρώ. Η μελέτη αφορά στην αντικατάσταση των αγωγών από τον Άγιο Νικόλαο στη Γλαύκη και τα Νάματα συνολικού μήκους 13.052,68 m. Στην κατασκευή νέου υδατόπυργου χωρητικότητας 200 m3 στη Μελία και επίγειας δεξαμενής 300 m3 στη Μέλισσα καθώς και αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης των οικισμών Πλατυκάμπου, Γαλήνης και Χάλκης με δυνατότητα τμηματικής απομόνωσης περιοχών σε περίπτωση βλάβης κι όχι ολικής διακοπής υδροδότησης. Έχουμε την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του έτους η χρηματοδότηση του έργου θα εγκριθεί και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησής του.
Ταυτόχρονα και αναφορικά με την εξασφάλιση αδιάλειπτης παροχής νερού από τις γεωτρήσεις του Αγίου Νικολάου έχει κατατεθεί πρόταση χρηματοδότησης για την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους (ηλεκτρογεννήτριας) εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη λειτουργία των γεωτρήσεων και σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, σε συνεργασία με την Περιφέρεια έχει προγραμματιστεί μέχρι τα τέλη του έτους η αντικατάσταση μιας εκ των δυο γεωτρήσεων στον Άγιο Νικόλαο με νέα σύγχρονη υδρογεώτρηση αυξημένης δυναμικότητας.
Με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις επιδιώκεται εκτός των άλλων να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της εμφάνισης θραύσεων στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης των κοινοτήτων από την αδυναμία ελέγχου της πίεσης στο υπάρχον δίκτυο καθώς και το συχνά εμφανιζόμενο πρόβλημα της διακοπής παροχής νερού σε ολόκληρο τον οικισμό λόγω έλλειψης δικλείδων απομόνωσης μέρους των εσωτερικών δικτύων.
Γίνεται λοιπόν σαφές ότι με όλες αυτές τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε, υλοποιούμε και σχεδιάζουμε, πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα με τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό τον οποίο και ευχαριστώ δημόσια, δίνουμε οριστική και αμετάκλητη λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης όλων των κοινοτήτων που βρίσκονται στην ΠΕΟ Βόλου».
Στο κλιμάκιο της επιστασία των έργων συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Γ. Κουκούτσης, Κ. Χατζηκωνσταντίνου και Αλ. Χονδρονάσιος, ο πρόεδρος και ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Κιλελέρ Αχ. Βαρδακούλης και Γ. Παπακανάκης και ο πρόεδρος της ΤΚ Πλατυκάμπου Γ. Νταλαμπίρας.