«Υπό το βάρος της σκιάς του πολέμου στην Ουκρανία καλούμαστε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για τη στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων, που είναι από τους πρώτους που πληρώνουν τον “λογαριασμό” του πολέμου, καθώς υφίστανται τις δίδυμες οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής με την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των ζωοτροφών. Βεβαίως, το ζήτημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Οφείλουμε, όμως, να πρωτοστατήσουμε σε επίπεδο ΕΕ για την λήψη γενναίων μέτρων και εκτιμώ ότι ο νυν υπουργός όχι απλά συμμερίζεται τους προβληματισμούς μας αλλά εργάζεται στο μέτρο του δυνατού για την άμβλυνση του προβλήματος». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, διάβηκε την είσοδο του υπουργικού γραφείου μετά τα νέα, δραματικά δεδομένα, που προκάλεσε η πολεμική εμπλοκή των δυο χωρών οι οποίες παράγουν το 30% των δημητριακών και ζωοτροφών, πόλεμος που προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Κίνητρα για κτηνοτροφικά φυτά
Ο κ. Γεωργαντάς επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει με επιδότηση τη ρήτρα αναπροσαρμογής για την κατανάλωση ρεύματος όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, ενώ υπογράμμισε τη διεύρυνση -μετά τις αγροτικές κινητοποιήσεις- της βάσης δικαιούχων της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου για αγροτική χρήση με αύξηση κατά 10 εκατομμύρια ευρώ του αρχικού ποσού.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση επανέφερε το αγροτικό πετρέλαιο που κατήργησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ωστόσο η έκταση του προβλήματος επιβάλει γενναιότερα μέτρα, βεβαίως σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επιπλέον, εστίασε στην κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων και των ζωοτροφών και την ανάγκη ουσιαστικότερης στήριξης.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε επ’ αυτού ότι πέραν της αύξησης κατά 10 εκατομμύρια ευρώ της στήριξης για την αγορά ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους, είναι εξ αυτών που εισηγούνται κίνητρα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών για ζωοτροφές ή προϊόντων που λόγω του πολέμου προκαλούν προβλήματα επισιτιστικής ασφάλειας. Ήδη, γι’ αυτό ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, όπως ειπώθηκε, εισηγείται να σταματήσει κάθε σκέψη για αγρανάπαυση, καθώς πρέπει να αξιοποιηθεί και το τελευταίο εκτάριο παραγωγικής γης στη γηραιά ήπειρο. Όπως, μάλιστα, επισήμανε, το ταμείο που προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στόχο έχει την περαιτέρω ενίσχυση λόγω πολέμου και επισιτιστικής επάρκειας.
Φράγμα στη Σκοπιά Φαρσάλων
Ο κυβερνητικός βουλευτής, που έχει πρωτοστατήσει στη δρομολόγηση της υλοποίησης του φράγματος στη Σκοπιά Φαρσάλων, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου την 1η Φεβρουαρίου 2021, υπογράμμισε στον κ. Γεωργαντά την αναγκαιότητα του έργου, που θα αποτελέσει βατήρα ανάπτυξης για την επαρχία Φαρσάλων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε περισσότερη ενημέρωση ενόψει και της συνεργασίας του με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση, με τον οποίο ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε πρόσφατα συνάντηση αποκλειστικά για το φράγμα της Σκοπιάς, στο Παλιοδερλί.
Διορθώσεις στην Εξισωτική
Τέλος, ο Θεσσαλός πολιτικός ζήτησε να επανεξεταστεί ο τρόπος καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης που αφορά τους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, που μετά την αλλαγή που έγινε επί των ημερών της προηγούμενης διακυβέρνησης υπέστησαν δραματική μείωση της αποζημίωσης που εκλάμβαναν. Όπως είπε, μετά από επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κ. Γιάννη Γκουρομπίνο, το πρόβλημα αφορά περί τους 1.000 μετακινούμενους κτηνοτρόφους και η επιβάρυνση υπολογίζεται περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Ο υπουργός άκουσε με προσοχή το θέμα και δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το ζήτημα.