Το χθεσινό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι τόσο καταλυτικό, σύνθετο και εμφατικό συνάμα, που είναι αδύνατο να μην έχει ήδη ληφθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Όχι μόνον λόγω της αποχής, αλλά και δια της ψήφου εκείνων που εν τέλει πήγαν μέχρι τα εκλογικά τμήματα ή έκαναν χρήση της επιστολικής ψήφου.

Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες που εκτιμάται ότι θα αναλάβει ο πρωθυπουργός προκειμένου να επιστρέψει το μήνυμα στην κοινωνίας και να της πει πως την «άκουσε», προεξοφλείται από πολλούς πως θα είναι ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός. Να αναγνωρίσει δηλαδή, πως η χαμηλή αξιολόγηση των ψηφοφόρων οφείλεται (και) στην αναποτελεσματικότητα της ομάδας που διοικεί τη χώρα.

Αν και δεν συγκαταλέγεται στους ένθερμους υποστηρικτές των ανασχηματισμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως θα εξωθηθεί από τις εξελίξεις και θα προχωρήσει σε αλλαγές εντός του καλοκαιριού. Το αν αυτές βέβαια θα είναι «δομικές», «μεταβατικές» ή «στοχευμένες» μένει να το δούμε εκ του αποτελέσματος.

Στη Λάρισα πάντως, και οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές έχουν κάθε λόγο ο καθένας, να πιστεύουν πως μπορεί να βρεθούν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, εφόσον τελικά ο κ. Μητσοτάκης «ανακατέψει την τράπουλα».

Ο Χρήστος Κέλλας από τη μία ως ο πρώτος σε σταυρούς, αλλά και ως «συνεπής» απέναντι στην κυβερνητική «γραμμή» (βλέπε νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια) και ο Χρήστος Καπετάνος ως η «ανερχόμενη δύναμη» και το πρόσωπο που όλα τα προηγούμενα χρόνια διατηρούσε (και διατηρεί) ισχυρούς δεσμούς με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όντας στο σκληρό “Μητσοτακικό μπλοκ”. Στο σενάριο όμως ο πρωθυπουργός να επιδιώξει ένα «άνοιγμα» εντός του κόμματός του, τότε δεν αποκλείεται να δούμε τον Μάξιμο Χαρακόπουλο να προβάρει ξανά το υπουργικό κουστούμι, μετά από δέκα και πλέον χρόνια!

Αυτά βέβαια σε ότι αφορά τα επί προσωπικού, διότι οι εξελίξεις στην Λάρισα τα τελευταία χρόνια ανέδειξαν με τον πλέον με εμφατικό τρόπο το έλλειμμα της πολιτικής επιρροής στα κέντρα εξουσίας και υπαγορεύουν την ανάγκη να υπάρξει εκπροσώπηση στο κυβερνητικό σχήμα.

Το μήνυμα εξάλλου που εστάλη χθες από την πρωτεύουσα του κάμπου ήταν ξεκάθαρο: Η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε πρώτη στη Λάρισα, αλλά με το χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τους υπόλοιπους τρεις νομούς της Θεσσαλίας.

Αυτό ως στοιχείο από μόνο του οδηγεί αρκετούς στο συμπέρασμα πως ίσως να δούμε περισσότερους από έναν Λαρισαίους σε ένα πιθανό νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σε ότι αφορά το χρόνο των αποφάσεων, τα αθηναϊκά πολιτικά ρεπορτάζ λένε ότι, «αν πάρει μια τέτοια απόφαση, αυτή δεν μπορεί να αργήσει. Ακόμα και αν χρειάζεται ανασχεδιασμός στρατηγικών προτεραιοτήτων, πέρα από απλές αντικαταστάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται αύριο το πρωί στην Ιορδανία, ενώ το Σαββατοκύριακο έχει υποχρεώσεις στην Ελβετία και στις Βρυξέλλες. Ένα ορόσημο αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να είναι το εκκρεμές υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής που έχει μείνει «κάβα» από τον Μάιο».

Α.Ρ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω