Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Oι κυρώσεις κατά των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι απαραίτητες μακροπρόθεσμα και τα μέτρα για το πετρέλαιο και ακόμη και το φυσικό αέριο θα είναι απαραίτητα «αργά ή γρήγορα», τόνισε μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα γίνουν αυστηρότερες στο πλαίσιο των θηριωδιών που συντελούνται στην Ουκρανία, προκειμένου να ασκηθεί η «μέγιστη πίεση» στο Κρεμλίνο. Το νέο πακέτο περιλαμβάνει επίσης απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη πρέπει να δει κατάματα την πραγματικότητα. «Συλλέγουμε αποδεικτικά στοιχεία και θα υπάρξει διεθνής δικαιοσύνη για τα εγκλήματα πολέμου» είπε και απηύθυνε έκκληση προς τους Ρώσους στρατιώτες πως αν θέλουν να αποφύγουν να γίνουν εγκληματίες πολέμου να πετάξουν τα όπλα και όσοι τα καταθέσουν θα μπορέσουν να λάβουν άσυλο στην Ευρώπη.

Επανέλαβε ότι πρέπει να σταματήσουν οι εικόνες φρίκης, δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμοι να προχωρήσει σε ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα μέτρα του εμπάργκο θα περιλαμβάνουν εκτός από το εμπάργκο στα ορυκτά καύσιμα, την απαγόρευση ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων και τον αποκλεισμό των τραπεζών.

«Είμαστε ενωμένοι απέναντι στο Κρεμλίνο για έναν μακροπρόθεσμο αγώνα και είμαστε όλοι έτοιμοι να προχωρήσουμε σε κυρώσεις και να δράσουμε αποφασιστικά για την παύση του πολέμου, την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας αλλά και τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σημείωσε επιπλέον ότι «πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε μια αφελής Ευρώπη και θα πρέπει καταστούμε αμυντική δύναμη μέσω της συλλογικής ασφάλειας στην βάση της στρατηγικής πυξίδας. Όσον αφορά την στάση της Κίνας ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε πως είναι απολύτως αναγκαίο η Κίνα να μην στηρίξει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα τη Ρωσία. Ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του αναφερόμενος στο μήνυμα Ζελένσκι που τον στοιχειώνει καθημερινά όπως είπε και χρειάζεται να συνεχίσουμε την στήριξη της Ουκρανίας ενωμένοι και με ψυχραιμία.

Μπορέλ: Αναγκαία η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας

Από την πλευρά του ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικών της ευρωπαϊκής ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ μίλησε για μία καταλυτική στιγμή, μία κρίση που μπορεί να καταστεί επικίνδυνη, επεσήμανε ότι είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η απομόνωση της Ρωσίας από την διεθνή κοινότητα και σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να μην δημιουργηθεί μία διαχωριστική γραμμή μεταξύ Ανατολής και Δύσης με στήριξη των δικτατόρων. «Τα πράγματα είναι σαφή» όπως είπε «στον ΟΗΕ με δύο ψηφίσματα και θα δούμε ποιες δυνάμεις δεν έχουν καταδικάσει την Ρωσία και πρέπει να δούμε τον κόσμο μέσα από τα γυαλιά της πραγματικότητας. Η κρίση, συνέχισε ο Ζοζεπ Μπορέλ, ανέδειξε με σαφήνεια τις αδυναμίες μας στον τομέα της άμυνας καθώς η Ευρώπη ακολουθούσε τόσα χρόνια την στρατηγική του αφοπλισμού και θεωρούσε πως το ΝΑΤΟ ήταν ένα εργαλείο που θα μπορούσε να μας βοηθήσει για την αμυντική μας ικανότητα. «Τώρα όμως πρέπει να αναλάβουμε το κομμάτι της ευθύνης μας δημιουργώντας μία ευρωπαϊκή άμυνα, να υπάρξει αύξηση των αμυντικών δαπανών όχι όλοι ξεχωριστά αλλά σε συντονισμό να γίνει μία σοβαρή δουλειά». Κατέληξε λέγοντας πως έχει ιδιαίτερη σημασία για το πως θα σταματήσει ο πόλεμος ερώτημα καίριας σημασίας, όπως σημείωσε και «μας ενδιαφέρει να μην υπάρχει μια κατεχόμενη χώρα. Θέλουμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία το θέμα «δεν είναι να λέμε απλά ότι την στηρίζουμε αλλά να τις δώσουμε όπλα και εξοπλισμό στον οποίο έχουμε ήδη προχωρήσει με ένα εκατομμύριο € και αν αναλογιστεί κανείς το 35 δις εκατομμύρια ευρώ που πληρώνουμε στον Πούτιν για τα ορυκτά καύσιμα πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό». Οι ευρωπαίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να απελευθερωθούμε να απεξαρτηθούμε από τη Ρωσία και να βρούμε πως θα προχωρήσουμε» κατέληξε.

Να είμαστε σκληροί και συνεκτική είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν τόνισε ότι στην Μπούζα εκτελέστηκε η ανθρωπότητα, «πυροβολούσαν οι Ρώσοι στρατιώτες όσους έβλεπαν μπροστά τους και αυτά είναι εγκλήματα πολέμου», είπε. Και παρόλο που η ευρωπαϊκή επιτροπή σε συνεργασία με την Ουκρανία προχώρησε στην σύσταση κοινής επιτροπής για την διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου θα πρέπει, όπως είπε, «να αυξήσουμε την πίεση στον Πούτιν και παρουσίασε το πέμπτο πακέτο μέτρων με τους έξι πυλώνες. Θα πρέπει να είμαστε σκληροί και συνεκτική» είπε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν και το 5ο πακέτο δεν θα είναι οι τελευταίες κυρώσεις. Θα πρέπει να περιοριστούν επιπλέον οι πηγές εσόδων από τα ορυκτά καύσιμα και σε αυτό συμφωνούνε τουλάχιστον 30.

Η Κίνα έχει ιδιαίτερη ευθύνη για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων και θα πρέπει να τοποθετηθεί κατά του πολέμου, είπε η ίδια, και επεσήμανε ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να προστατέψει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Αυτές τις σκοτεινές στιγμές, κατέληξε η Πρόεδρος της ΕΕ με κάνουν υπερήφανοι καθώς γίνεται μεγάλη δουλειά κυρίως από την τοπική αυτοδιοίκηση και το βλέπουμε αυτό με τον λαό της Πολωνίας ο οποίος επιδεικνύει αλληλεγγύη.

 

Περισσότερα Εδω