Δεκάδες σεισμικές δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ έχουν σημειωθεί από τα ξημερώματα της Κυριακής στα ανοικτά της Σαντορίνης και της Αμοργού, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 4,5 Ρίχτερ. Οι σεισμοί σημειώνονται σε θαλάσσιο χώρο και έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους των Κυκλάδων, καθώς έχουν καταγραφεί πάνω από 200 την τελευταία εβδομάδα.
Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10:37. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η δόνηση είχε επίκεντρο 27.1 χλμ ΒΒΑ της Θήρας και εστιακό Βάθος τα 4 χλμ, ενώ η αναθεωρημένη λύση εντοπίζει το επίκεντρο της δόνησης στο θαλάσσιο χώρο 22 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Στις 09:22 το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε με επίκεντρο 36,3 χλμ ΒΑ της Θήρας και το εστιακό βάθος ήταν 2 χλμ. Νωρίτερα, στις 08:48 καταγράφηκε σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 28.0 χλμ ΒΑ της Θήρας και εστιακό βάθος στα 10 χλμ.
Χθες συνεδρίασε η Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και αποφάσισε να ληφθούν προληπτικά μέτρα στη Σαντορίνη, για την ασφάλεια των πολιτών.
Συγκεκριμένα, προτάθηκε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025, οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και να αποφεύγεται η πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών. Οι Αρχές καλούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να παραμείνουν σε επιφυλακή και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών.
Πάντως, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση, ενώ η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.
Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής να λάβει μέτρα στη Σαντορίνη, ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΕΡΤNews τόνισε ότι επειδή η περιοχή φιλοξενεί αρκετά σημαντικά ρήγματα, όπως έχει φανεί από θαλάσσιες έρευνες, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός. “Γι αυτό και υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα ακριβώς για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από έναν ισχυρότερο σεισμό. Όταν έχει κάποιος μια ακολουθία δίπλα του που είναι τόσο ζωντανή, τόσο έντονη, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός, ακριβώς γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο“.
Για τα όσα ακούγονται για το ηφαίστειο εξήγησε: “Υπάρχει μία παραμόρφωση του ηφαιστείου που δίνει μια ξεχωριστή μικρή ηφαιστειότητα στο εσωτερικό του ηφαιστείου. Είχε ξαναγίνει το 2011 – 2012, κράτησε ένα διάστημα χωρίς επιπτώσεις. Επειδή και τα δύο φαινόμενα πέσανε σχετικά κοντά και συμβαίνει καμιά φορά κάτι τέτοιο. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος στην Σαντορίνη. Ούτε ξύπνησαν τα ηφαίστεια, ούτε έχουμε κάτι άλλο, κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έχουμε ένα φαινόμενο που είχε ξαναγίνει στη Σαντορίνη και μια τυπική ακολουθία που γίνεται σε πολλά μέρη του ελληνικού χώρου“.
Ο Δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “Σαββατοκύριακο από τις 5” τόνισε ότι στη λήψη της απόφασης για μέτρα οδήγησε η διαφοροποίηση της ενεργοποίησης του ρήγματος βορειοανατολικά της Σαντορίνης.
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε μια ανάρτηση σχετικά με τους σεισμούς, τονίζοντας ότι το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες.
«Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Τις τελευταίες ώρες συνεχίστηκε αμείωτη η σεισμική δράση με πολλούς σεισμούς μεγέθους πάνω από 3.5. Πριν λίγη ώρα έγινε 4.5. Όπως τόνισα από χθες, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί, και το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες, λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών, αύξησης των μεγεθών τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος