Τα πρώτα ρωσικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να φτάνουν στη Λευκορωσία. Επίσημα, για να συμμετάσχουν με τους Λευκορώσους συμμάχους τους σε στρατιωτικά γυμνάσια μεγάλης έκτασης. Ανεπίσημα, οι Ουκρανοί φοβούνται ότι αυτό μπορεί να σηματοδοτεί άλλο ένα βήμα στην προετοιμασία για εισβολή στη χώρα τους, εκφοβίζοντας ταυτόχρονα τους νατοϊκούς εταίρους- Πολωνία και Λιθουανία.
Όπως ξεκάθαρα το δήλωσε ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο:
«Πρόκειται για ασκήσεις με βάση συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης δυνάμεων από τα δυτικά, από τις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία, ως το Νότο, την Ουκρανία. Και θ’αρχίσουν το Φεβρουάριο».
Στη στρατιωτική τους ετοιμότητα που προβάλλεται με κάθε ευκαιρία, η Τουρκία ήδη απάντησε στέλνοντας στρατιωτικά drone στην Ουκρανία και η Βρετανία σήμερα, ανακοινώνοντας ότι εξοπλίζει το Κίεβο με αντιαρματικούς πυραύλους αλλά και εκπαιδευτές. Δεσμεύσεις για όπλα μετέφεραν στο Κίεβο και Αμερικανοί γερουσιαστές.
Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δραματικά, όμως το χαρτί της διπλωματίας δεν έχει ακόμη αποσυρθεί. Η γερμανίδα υπ. Εξωτερικών, δήλωσε έτοιμη να υπερασπιστεί τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου ακόμη κι αν αυτό σημαίνει βαρύ οικονομικό τίμημα για τη Γερμανία, προειδοποιώντας για τον αγωγό Nord Stream 2.
«Ένα πράγμα είναι σαφές, θα είναι βαρύ το τίμημα και όλα θα συζητηθούν αν γίνει στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Καγκελάριος της Γερμανίς Όλαφ Σολτς.
Στο Κίεβο αναμένεται αύριο ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, πριν κατευθυνθεί στο Βερολίνο το οποίο και πρωταγωνιστεί διπλωματικά στην παρούσα κρίση, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να δει τον Ρώσο ομόλογό του στη Γενεύη, επιχειρώντας να δώσει νέα ώθηση στην εξεύρεση λύσης χωρίς στρατιωτικά μέσα.
Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας με Κίνα και Ιράν
Mε τον γεωστρατηγικό πόλεμο Ρωσίας-Ηνωμένων Πολιτειών με αφορμή την Ουκρανία να ανοίγει τη βεντάλια του σε όλο σχεδόν τον πλανήτη, η Μόσχα θωρακίζει ακόμα περισσότερο τις συμμαχίες της.
Όπως έγινε γνωστό σήμερα, Ρωσία-Κίνα και Ιράν θα προχωρήσουν από κοινού σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις.
Θυμίζουμε πως εκτός από τη Ρωσία και το Ιράν, και η Κίνα είναι πυρηνική δύναμη αλλά και από τους καλύτερους πελάτες της Μόσχας στην αγορά εξοπλιστικών συστημάτων.
Αναλυτές εκτιμούν πως η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να ανοίξει με το «καλημέρα» μέτωπο με την Κίνα, είχε ως αποτέλεσμα το Πεκίνο να έλθει ακόμα πιο κοντά στη Μόσχα.
Επιμέλεια: Ρένα Δημητρίου