Τη μεταφορά του Αλεξέι Ναβάλνι στο νοσοκομείο αποφάσισαν οι γιατροί των φυλακών στη Ρωσία, 20 ημέρες αφότου ο επικριτής του Κρεμλίνου ξεκίνησε απεργία πείνας, εν μέσω διεθνών προειδοποιήσεων για τις συνέπειες που θα υπάρξουν εάν ο Ναβάλνι πεθάνει στη φυλακή.

Η ρωσική σωφρονιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ελήφθη απόφαση για τη μεταφορά του 44χρονου Ναβάλνι σε νοσοκομείο τοπικών φυλακών, αν και δεν διευκρίνισε εάν η μεταφορά έχει ήδη γίνει. Ανέφερε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι «ικανοποιητική» και ότι λάμβανε με τη συναίνεσή του «θεραπεία βιταμινών».

Σύμμαχοι του Αλεξέι Ναβάλνι, που δεν είχαν καμία πρόσβαση σε εκείνον από την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν ότι αναμένουν άσχημες ειδήσεις για την πορεία της υγείας του. Οι ίδιοι σχεδιάζουν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα εντός της εβδομάδας.

Η περίπτωση του Ναβάλνι έχει απομονώσει περαιτέρω τη Μόσχα σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις και η Τσεχία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, απέλασε Ρώσους μυστικούς πράκτορες, κατηγορώντας τη Μόσχα για ανάμειξη σε φονικές εκρήξεις το 2014 σε αποθήκη πυρομαχικών.

Ο Ιβάν Ζντάνοφ, επικεφαλής του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς, του Αλ. Ναβάλνι, χαρακτήρισε την κίνηση «μεταφορά στην ίδια αποικία βασανιστηρίων, μόνο με μεγαλύτερο νοσοκομείο, όπου δέχονται σοβαρά ασθενείς».

«Άρα αυτό καταλαβαίνει κανείς ότι σημαίνει πως η κατάσταση του Ναβάλνι έχει επιδεινωθεί και έχει επιδεινωθεί με τέτοιο τρόπο που ακόμα και ο βασανιστής το παραδέχεται», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Ναβάλνι, ακτιβιστής κατά της διαφθοράς που έγινε γνωστός μέσω βίντεο τα οποία έγιναν viral και στα οποία ανέφερε τον πλούτο που έχουν συγκεντρώσει υψηλόβαθμοί Ρώσοι αξιωματούχοι, εκτίει ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών για παλαιές κατηγορίες υπεξαίρεσης, τις οποίες ο ίδιος χαρακτηρίζει κατασκευασμένες.

Ο Ναβάλνι συνελήφθη επιστρέφοντας στη Ρωσία τον Ιανουάριο αφού ανέρρωσε στη Γερμανία από τη δηλητηρίασή του, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, με απαγορευμένο νευροτοξικό παράγοντα στη Ρωσία, μια ενέργεια που ο ίδιος και οι δυτικές κυβερνήσεις χαρακτήρισαν απόπειρα δολοφονίας. Το Κρεμλίνο αρνείται την όποια ευθύνη.

Ο επικριτής του Κρεμλίνου ξεκίνησε απεργία πείνας στις 31 Μαρτίου για να διαμαρτυρηθεί για την άρνηση, όπως λέει, των αρχών της φυλακής να του παράσχουν θεραπεία για πόνο στο πόδι και τη μέση. Η Ρωσία λέει ότι λαμβάνει τη σωστή φροντίδα και ότι ο Ναβάλνι υπερβάλλει για την κατάσταση της υγείας του για να κερδίσει την προσοχή.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία για αδιευκρίνιστες «επιπτώσεις» στην περίπτωση που ο Ναβάλνι πεθάνει σε ρωσική φυλακή.

Απαντώντας στις απειλές των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα θα βρεθεί αντιμέτωπη με συνέπειες σε περίπτωση θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή, ο Γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υπήρξε απόλυτος. Όπως δήλωσε: «Δεν αντιλαμβανόμαστε με κανέναν τρόπο το ύφος τέτοιων δηλώσεων, οι οποίες προέρχονται από εκπροσώπους άλλων κρατών. Η κατάσταση της υγείας των καταδίκων και των κρατουμένων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι θέμα ενδιαφέροντος».

Η στάση της Μόσχας

Η Μόσχα σε μεγάλο βαθμό έχει αδιαφορήσει για τη διεθνή πίεση από το 2014, όταν κατέλαβε την χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία και στήριξε την εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία απέλασε 20 Τσέχους διπλωμάτες την Κυριακή, ως απάντηση στην απέλαση 18 Ρώσων από την Τσεχική Δημοκρατία το Σαββατοκύριακο, αφού η Πράγα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμπλέκεται σε έκρηξη που είχε σημειωθεί σε αποθήκη πυρομαχικών.

Η Τσεχία ανέφερε τη Δευτέρα ότι η απόφαση της Μόσχας να απελάσει περισσότερους Τσέχους συγκριτικά με τους Ρώσους που είχε απελάσει η ίδια ήταν μη αναμενόμενη και ζήτησε από τους Ευρωπαίους συμμάχους της να δείξουν τη στήριξή τους.

Σύμμαχοι του Ναβάλνι ζητούν να γίνουν μαζικές διαμαρτυρίες αυτή την εβδομάδα για να σωθεί η ζωή του. Οι ρωσικές αρχές έχουν απαγορεύσει τέτοιες διαδηλώσεις, λαμβάνουν δραστικά μέτρα σε βάρος των διοργανωτών και έως τώρα έχουν καταφέρει να αποτρέψουν ένα συνεχές αντιπολιτευόμενο κίνημα στους δρόμους. Η αστυνομία είπε σήμερα ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να συμμετέχει σε απαγορευμένες διαδηλώσεις.

Η Λιούμποφ Σομπόλ, σύμμαχος του Ναβάλνι, δήλωσε ότι οι φίλοι του ετοιμάζονται να ακούσουν άσχημες ειδήσεις για την υγεία του.

«Δεν γνωρίζουμε τι του συνέβη το σαββατοκύριακο διότι οι δικηγόροι του δεν επιτρέπεται να τον επισκεφθούν τότε. Ελπίζω ότι θα έχουμε κάποια νέα σήμερα αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα λάβουμε κακά νέα», δήλωσε η Σομπόλ στον ραδιοφωνικό σταθμό Ekho Moskvy.

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα να λάβουμε καλές ειδήσεις για την υγεία του σήμερα. Νομίζω ότι η κατάστασή του βρίσκεται πολύ κοντά στο να είναι κρίσιμη, κοντά στο να είναι πολύ σοβαρή. Είκοσι ημέρες απεργίας πείνας –είναι πάρα πολύ».

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω