ανταπόκριση από τη Μόσχα: Αχιλλέας Πατσούκας
Σε αχαρτογράφητα νερά βαδίζουν οι σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, με το Κρεμλίνο να τονίζει πως για πολλοστή φορά οι Βρυξέλλες δεν έχουν αυτόνομη εξωτερική πολιτική, αλλά ουσιαστικά λειτουργούν διπλωματικά ως τα απόνερα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ένα νέο κομμάτι που κάνει ακόμα πιο περίπλοκο το διπλωματικό παζλ αποτελεί η απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, την οποία απέτρεψε η Μόσχα. Το Κρεμλίνο δεν κρύβει πως πίσω από αυτή ήταν η Δύση. Η εξέλιξη αυτή, της απόπειρας δολοφονίας, δεν αποκλείεται να φέρει ακόμα πιο κοντά στην αγκαλιά του Πούτιν τον Λουκασένκο.
Πέραν του κοινού αμυντικού δόγματος που εδώ και χρόνια είναι σε ισχύ ανάμεσα σε Ρωσία και Λευκορωσία, όπως και η τελωνειακή ένωση, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε πολύ σύντομα, τις δυο χώρες να προχωρούν σε πλήρη ένωση.
Στο μεταξύ σχολιάζοντας ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης τις νέες κυρώσεις που εξετάζει η ΕΕ να επιβάλει στη Μόσχα, αφού μου υπενθύμισε πως η Ρωσία δεν είναι ούτε Ιράν, αλλά ούτε και Βόρεια Κορέα για να μπορεί κάποιος να την πιέσει με κυρώσεις, μου υπενθύμισε το αποτελέσματα που είχαν οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στη Μόσχα το 2014 λόγω των γεγονότων της Κριμαίας.
Το αποτέλεσμα τους ήταν, όλοι οι δείκτες της ρωσικής οικονομίας να σημειώσουν αλματώδη άνοδο και παράλληλα πολλές χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία, εξαιτίας των ρωσικών αντικυρώσεων να πλήξουν τις οικονομίες τους.
Η ίδια πηγή υποστήριξε πως το Κρεμλίνο έχει ήδη έτοιμες διπλωματικές και οικονομικές απαντήσεις, σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να έχουν εχθρική στάση απέναντι στη Ρωσία.