Μοιράσου το αρθρο!

Μετά την «ένεση» ρευστού από Ταμείο Ανάκαμψης

«Ενεση» ρευστού στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, έρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μια χρυσή ευκαιρία για την ανασυγκρότηση του τοπικού Εθνικού Συστήματος Υγείας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του, με το Νοσοκομείο Βόλου να χρηματοδοτείται γενναία από το Σχέδιο Ανάκαμψης, προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο «μεταμόρφωσης» χώρων, όπως το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, που αποτελεί τη «βιτρίνα» της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, αφού είναι ο νευραλγικότερος τομέας υποδοχής των ασθενών, που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας και όχι μόνο.

Με βάση τον σχεδιασμό που έκανε εγκαίρως η σημερινή διοίκηση του Νοσοκομείου, έχοντας καταγράψει που «πονάει» το νοσηλευτικό ίδρυμα, στο «Αχιλλοπούλειο» προβλέπονται έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.357.800 ευρώ.

Τα κονδύλια αυτά θα διατεθούν για τη χωροταξική αναδιαμόρφωση χώρων αυτόνομου ΤΕΠ, για την ανάπτυξη νέου τμήματος και τη διαμόρφωση ΜΕΘ/ΜΑΦ 4 κλινών, για την ανάπτυξη και διαμόρφωση της Μονάδας Υπερβαρικού Οξυγόνου (με συντήρηση και πιστοποίηση λειτουργίας υπάρχοντος εξοπλισμού) και για τη διαμόρφωση υποστηρικτικών χώρων για την Ειδική Μονάδα Επεμβατικής Καρδιολογίας και Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου.

Επίσης, με χρηματοδότηση από Υπουργείο Περιβάλλοντος και ειδικότερα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ το Νοσοκομείο Βόλου θα χρηματοδοτηθεί με 1,5 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή του αναβάθμιση.

Οι διαδικασίες από το ΤΑΙΠΕΔ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διενέργεια του διαγωνισμού, ο οποίος σύμφωνα με πηγές της διοίκησης που μίλησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δρομολογείται εντός του Μαΐου.

Ριζικές αλλαγές στα Επείγοντα

Με βάση το σχέδιο που επεξεργάστηκε η διοίκηση και πήρε την έγκριση, αλλάζουν όλα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), με στόχο την καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και ένα ευνοϊκότερο εργασιακό περιβάλλον για το υγειονομικό προσωπικό.

Αλλωστε, όποιος έχει επισκεφθεί το ΤΕΠ στο Αχιλλοπούλειο που εφημερεύει 365 ημέρες τον χρόνο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει έρθει αντιμέτωπος με εικόνες συγχρωτισμού ασθενών και συνοδών, με μεγάλες αναμονές, με δυσλειτουργίες που αφορούν στη διαρρύθμιση των χώρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να αναγκάζεται να μετακινείται από ιατρείο σε ιατρείο, για να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις, ενώ παράλληλα δυσχεραίνεται και η προτεραιοποίηση των περιστατικών ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους, καθώς ακόμη δεν έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα κατηγοροποίησης.

 

Μεγάλη επισκεψιμότητα

Κάθε μέρα στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Βόλου προσέρχονται περισσότερα από 100 περιστατικά, τα οποία δεν είναι όλα έκτακτα, ωστόσο το γεγονός ότι οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας στερούνται ορισμένων νευραλγικών ειδικοτήτων, οδηγεί πολλούς στα ΤΕΠ, κυρίως, λόγω ανασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η επισκεψιμότητα αφορούσε κυρίως περιστατικά ασθενών που νοσούσαν από κορονοϊό, ενώ πλέον παρατηρείται πάλι νέα αύξηση ασθενών.

Οι εργαζόμενοι στα ΤΕΠ, γιατροί, νοσηλευτές, αλλά και παραϊατρικό προσωπικό, γίνονται καθημερινά μάρτυρες εκνευρισμένων ασθενών και συνοδών λόγω της μεγάλης αναμονής, ενώ όπως αναφέρουν πολλές φορές το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δέχεται επιθέσεις και ύβρεις.

Κατά μέσο όρο από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Αχιλλοπούλειο εξετάζονται ετησίως πάνω από 30.000 άτομα. Και όταν μιλάμε για εξετάσεις, εννοείται ότι θα γίνει εργαστηριακός και μικροβιολογικός έλεγχος, ενδεχομένως να χρειαστεί και επανέλεγχος, γεγονός που σημαίνει ότι η εξέταση του κάθε ασθενή δεν διαρκεί δέκα λεπτά ή μισή ώρα.

Το 2020 και το 2021, δηλαδή, στην καρδιά της πανδημίας εξετάστηκαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών 50.000 ασθενείς. Επίσης το 2020 το ΤΕΠ εξυπηρέτησε, δίχως να χρειαστεί να ακολουθήσει νοσηλεία, 2.500 άτομα που νοσούσαν από covid, ενώ το 2021 ήταν 5.500 οι ασθενείς που μολύνθηκαν από κορονοϊό και εξετάστηκαν στο ίδιο τμήμα

Το 2022 το ΤΕΠ κλήθηκε να διαχειριστεί και να εξετάσει πάνω από 30.000 ασθενείς.

Υπό το πρίσμα αυτό, η ανάγκη μεταμόρφωσης των εγκαταστάσεων φαντάζει εδώ και χρόνια μονόδρομος.

Τι δείχνει έρευνα

Είναι σημαντικό ωστόσο να υπογραμμιστεί πως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι καθυστερήσεις στα ΤΕΠ, δεδομένου ότι σε αυτά προσέρχονται οξέα και επείγοντα περιστατικά, τα οποία συχνά χρήζουν άμεσης εκτίμησης και διαχείρισης, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην έκβαση του περιστατικού. Πιο συγκεκριμένα, αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται και σε νοσοκομεία εκτός των συνόρων καθώς, βάσει στοιχείων που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Emergency Medicine Journal» και εστιάζουν στις δυσλειτουργίες του βρετανικού συστήματος, ο χρόνος αναμονής στα Επείγοντα φαίνεται να συσχετίζεται ακόμα και με αυξημένη θνησιμότητα. Μάλιστα, για τον λόγο αυτόν το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) ήδη από το 2004 έθεσε ως στόχο την επίτευξη μέγιστου χρόνου αναμονής τις τέσσερις ώρες, που όμως έκτοτε στην πράξη συχνά καταστρατηγείται.

Περισσότερα Εδω