Την απάντηση τους στο βαρύ κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος τους, καλούνται να δώσουν σταδιακά από το Σάββατο, ενώπιον των πέντε ανακριτών όπου έχουν οριστεί, οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης οπαδών, μέλη της οποίας εμπλέκονται στην θανάσιμη επίθεση που δέχθηκε ο αστυνομικός Γιώργος Λυγγερίδης.
Εναντίον των συλληφθέντων αλλά και σε όσους περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό και καταζητούνται ασκήθηκε ποινική δίωξη, για τουλάχιστον 12 κακουργήματα και σωρεία πλημμελημάτων.
Σύμφωνα με τη δίωξη, πέντε κατηγορούμενοι βαρύνονται με κατηγορία που αφορά διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς τους αποδίδεται ηγετικός, κεντρικός ρόλος στην λειτουργία της οργάνωσης που σύμφωνα με την δικογραφία είχε συγκεκριμένη δράση με φόντο την αθλητική δραστηριότητα της ομάδας τους.
Κορυφαία θέση στη δικογραφία κατέχει ο βίαιος θάνατος του αστυνομικού, εγκληματική πράξη που σύμφωνα με τις αρχές είναι αποτέλεσμα οργανωμένης απόφασης για επίθεση κατά αστυνομικών, η οποία ελήφθη από την ιεραρχία της οργάνωσης και εκτελέστηκε από μέλη της.
Ανάλογα με τον βαθμό εμπλοκής του κάθε κατηγορούμενου, η δίωξη μεταξύ άλλων αφορά τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος για:
- Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
- Ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
- Ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
- Συνέργεια στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης
- Έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
- Ηθική αυτουργία στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης
- Συνέργεια στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
- Κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων με αφορμή αθλητική εκδήλωση.
- Ηθική αυτουργία στην κατασκευή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο με αφορμή αθλητική εκδήλωση
- Εκβίαση με απειλή βλάβης της επιχείρησης άλλου κατά συναυτουργία κατά την διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
- Ληστεία κατά συναυτουργία και κατά συρροή με αθλητικό υπόβαθρο.
Αποκόμιζαν χρήματα από παράνομες πωλήσεις και εκβιασμούς
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα οικονομικά στοιχεία των φερόμενων αρχηγών, οι οποίοι φέρονται να αποκόμιζαν χρήματα από παράνομες πωλήσεις, καθώς και απο εκβιασμούς έξω από το γήπεδο, με βάση τα όσα έχουν καταγράψει οι αστυνομικοί στο διαβιβαστικό.
Σε αυτό γίνεται λόγος για μεροκάματα τα οποία έκαναν είτε ως υπάλληλοι στο γήπεδο, στο οποίο εμφανίζονταν να εργάζονται κατά διαστήματα, πουλώντας εισιτήρια “με καπέλο” και προσκλήσεις για το γήπεδο, τα οποία είχαν προμηθευτεί οι ίδιοι δωρεάν. Από εκεί και πέρα φέρονται να έπαιρναν χρηματικά ποσά κάθε φορά που είχε αναμέτρηση από τους καντινιέριδες όπου έστηναν την πραμάτεια τους έξω από το γήπεδο, της τάξης των 20 έως 50 ευρώ.
Στις περισσότερες περιπτώσεις έβαζαν τους επονομαζόμενους “μικρούς”, άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών, να κάνουν αυτή τη δουλειά για λογαριασμό τους, τους οποίους μάλιστα με αντάλλαγμα τη δωρεάν πρόσβαση στο γήπεδο, τους έστελναν να συμμετάσχουν και σε επεισόδια.
Τουλάχιστον από το 2019 υπολογίζεται η δράση της συγκεκριμένης ομάδας, η οποία εμπλέκεται σε περισσότερα από δέκα περιστατικά βίας με οπαδικό χαρακτήρα, τα οποία συνενώθηκαν και οδήγησαν στον σχηματισμό της συγκεκριμένης δικογραφίας.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες, που καλούνται να απολογηθούν για σοβαρά αδικήματα, είναι ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου κρατούμενου ο οποίος ομολόγησε πως πέταξε τη ναυτική φωτοβολίδα που έκοψε το νήμα της ζωής του αστυνομικού έξω από το κλειστό γήπεδο Ρέντη τον περασμένο Δεκέμβριο. Συνολικά οι ανήλικοι στην υπόθεση είναι 15.
Επτά κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι τρεις είναι στην ομάδα των 67, εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών χωρίς ωστόσο να τους αποδίδεται συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.
Οι καταθέσεις που έκαψαν τα ηγετικά μέλη
Συνολικά 310 άτομα είχαν καταθέσει στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας σε αθλητικούς χώρους, ωστόσο “κλειδιά” στην υπόθεση αποδείχθηκαν οι συμπληρωματικές καταθέσεις, από άτομα τα οποία είχαν βρεθεί στο γήπεδο Μελίνα Μερκούρη.
Ορισμένοι οπαδοί έδωσαν πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης των οργανωμένων οπαδών, αλλά και τα ονόματα γνωστών οργανωμένων οπαδών που ήταν στο γήπεδο.
Τα τρία άτομα, τα οποία ήταν εκείνα που ανέφεραν ποιους από αυτούς είδαν να συμμετέχουν στα επεισόδια στα πέριξ του σταδίου, τέθηκαν άμεσα υπό το καθεστώς «προστασίας μαρτύρων». Αυτό έγινε καθώς οι κατηγορούμενοι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε πράξεις εκδίκησης και εκφοβισμού σε βάρος τους.
Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος
Διαβάστε ακόμα:
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος