Στρασβούργο, Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης
Την πρώτη παγκόσμια στρατηγική για την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας που σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Στόχος είναι μέχρι το 2030, να εξαλειφθούν οι επιδημίες βακτηριακής μηνιγγίτιδας που είναι και η πιο θανατηφόρα μορφή της νόσου, να μειωθούν οι θάνατοι κατά 70% καθώς και να μειωθεί κατά 50% ο αριθμός των κρουσμάτων. Ο Π.Ο.Υ εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να σωθούν ετησίως περισσότερες από 200.000 ζωές και να μειωθούν σημαντικά οι αναπηρίες που προκαλείται από τη νόσο.
Ο Παγκόσμιος Οδικός Χάρτης για νίκη επι της μηνιγγίτιδας έως το 2030, ξεκίνησε από έναν ευρύ συνασπισμό εταίρων του Π.Ο.Υ που συμμετέχουν στην πρόληψη και τον έλεγχο της μηνιγγίτιδας.
«Όπου και αν εμφανιστεί, η μηνιγγίτιδα μπορεί να είναι θανατηφόρα. Χτυπάει γρήγορα, έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, την οικονομία και την κοινωνία και προκαλεί καταστροφικές εστίες», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, υπογραμμίζοντας πως «ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστεί η μηνιγγίτιδα παγκοσμίως μια για πάντα, επεκτείνοντας άμεσα την πρόσβαση σε υπάρχοντα εργαλεία όπως τα εμβόλια, πρωτοστατώντας σε νέα έρευνα και καινοτομία για την πρόληψη, επεκτείνοντας την προσπάθεια για εντοπισμό και τη θεραπεία των διαφόρων αιτιών της νόσου καθώς και την βελτίωση της αποκατάστασης για τους πληγέντες».
Τι είναι η μηνιγγίτιδα
Η μηνιγγίτιδα είναι μια επικίνδυνη φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, που προκαλείται κυρίως από μόλυνση από βακτήρια και ιούς. Η μηνιγγίτιδα που προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη τείνει να είναι πιο σοβαρή, οδηγώντας ετησίως σε περίπου 250.000 θανάτους. Σκοτώνει 1 στους 10 που έχουν μολυνθεί, κυρίως παιδιά και νέους και αφήνει 1 στους 5 με μακροχρόνια αναπηρία, όπως επιληπτικές κρίσεις, απώλεια ακοής και όρασης, νευρολογική βλάβη και γνωστική εξασθένηση.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, επιδημίες μηνιγγίτιδας έχουν εμφανιστεί σε όλες τις περιοχές του κόσμου, αν και συχνότερα στη «ζώνη μηνιγγίτιδας», η οποία εκτείνεται σε 26 χώρες σε όλη την υποσαχάρια Αφρική. Αυτές οι επιδημίες, όπως σημειώνει ο Π.Ο.Υ είναι απρόβλεπτες, μπορούν να διαταράξουν σοβαρά τα συστήματα υγείας και να δημιουργήσουν φτώχεια που προκαλεί καταστροφικές δαπάνες για τα νοικοκυριά και τις κοινότητες.
Τα εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας
Αρκετά εμβόλια προστατεύουν από μηνιγγίτιδα, συμπεριλαμβανομένων των μηνιγγιτιδοκοκκικών, Haemophilus influenzae τύπου b και των πνευμονιοκοκκικών εμβολίων. Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι κοινότητες πρόσβαση σε αυτά τα σωτήρια εμβόλια και πολλές χώρες δεν τα έχουν ακόμη εισαγάγει στα εθνικά τους προγράμματα. Ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανάπτυξη εμβολίων για άλλες αιτίες μηνιγγίτιδας, όπως τα βακτήρια της ομάδας Β Strep, εξακολουθεί να υπάρχει επείγουσα ανάγκη για καινοτομία, χρηματοδότηση και έρευνα για την ανάπτυξη περισσότερων εμβολίων για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας.