ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης
Η πανδημία έχει κοστίσει μέχρι στιγμής πάνω από 3,3 εκατομμύρια ζωές και ήδη διαφαίνεται πως το δεύτερο έτος θα είναι πολύ πιο θανατηφόρο από το πρώτο με τον συνδυασμό μέτρων δημόσιας υγείας και εμβολιασμού να είναι ο μόνος τρόπος εξόδου από την πανδημία τόνισε στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Τένδρος.
Τα εμβόλια είναι σωτήρια
Ο εμβολιασμός, όπως είπε, είναι θρίαμβος της επιστήμης και της παγκόσμιας αλληλεγγύης που παράλληλα με τα μέτρα για τη δημόσια υγεία είναι το κλειδί για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας. Ωστόσο, όπως σημείωσε, πολλοί επαγγελματίες υγείας σε όλο τον κόσμο που πολεμούν αυτήν την πανδημία για περισσότερο από ένα χρόνο εξακολουθούν να μην προστατεύονται γεγονός που αντανακλά την θλιβερή κατάσταση της μαζικής αλλοίωσης και ευχέρειας στην ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια σε ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα ο Π.Ο.Υ, όπως επεσήμανε, είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο για την απειλή του εθνικισμού εμβολίων που ορισμένοι χαρακτήρισαν υπερβολή, ενώ λίγο αργότερα έκανε λόγο για πιθανή ηθική καταστροφή η οποία βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη.
Εθνικισμός εμβολίων συνεχίζεται ακάθεκτα
Και αυτό επειδή μια χούφτα πλούσιων χωρών, που εξαγόρασαν την πλειονότητα της προσφοράς εμβολίων, προχωρούν τώρα στον εμβολιασμό ομάδων χαμηλότερου κινδύνου όπως τα παιδιά, ενώ άλλες δεν έχουν ολoκληρώσει το υγειονομικό προσωπικό. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση ο Π.Ο.Υ κάλεσε τις χώρες να επανεξετάσουν την στρατηγική τους και να δωρίσουν εμβόλια στην πρωτοβουλία COVAX, αφού σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, η παροχή εμβολίων δεν ήταν αρκετή για να ανοσοποιήσει ακόμη και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης και τα νοσοκομεία πλημμυρίζονται από άτομα που χρειάζονται επειγόντως φροντίδα διάσωσης. Ενδεικτικά, μόνο το 0,3% της προσφοράς εμβολίων προορίζεται για χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Η προμήθεια εμβολίων παραμένει, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ η βασική πρόκληση, αλλά είναι ενθαρρυντικό ότι υπήρξαν ανακοινώσεις χωρών σχετικά με την κοινή χρήση εμβολίων με την COVAX, ανακοινώθηκαν νέες συμφωνίες που περιλαμβάνουν μεταφορά τεχνολογίας και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ διεθνών που ζήτησαν την άρση όλων των εμπορικών εμποδίων το συντομότερο δυνατό.
Οι επιστήμονες ενώνουν δυνάμεις
Τους τελευταίους πάντως 18 μήνες, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην κατανόηση των τρόπων μετάδοσης, των επιδημιολογικών τάσεων, της κλινικής διαχείρισης, της ανάπτυξης διαγνωστικών σημείων φροντίδας, των θεραπειών και ενός μεγάλου αριθμού εμβολίων. Απαιτείται ωστόσο επέκταση της συνεργασίας μεταξύ ομάδων εμπειρογνωμόνων και εταίρων ώστε να χρησιμοποιηθεί η παγκόσμια ερευνητική ικανότητα που δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη επαρκώς, ιδίως σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα. «Αυτός είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να αποδειχθεί γρήγορα και έγκαιρα η αποτελεσματικότητα των νέων διαγνωστικών, θεραπειών και εμβολίων καθώς είναι εκπληκτικό το πόσο μακριά έχει φτάσει ο κόσμος, αλλά έχω μεγάλες ελπίδες ότι η πρωτοποριακή καινοτομία θα συνεχιστεί με ρυθμό ρεκόρ» σημείωσε ο Δρ. Τένδρος.
Ανησυχία για την Ινδία
Όσον αφορά την κατάσταση στην Ινδία αυτή παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική, με πολλά κράτη να συνεχίζουν να βλέπουν έναν ανησυχητικό αριθμό κρουσμάτων, νοσηλείας και θανάτων. Εκτός από την Ινδία, το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα, το Βιετνάμ, η Καμπότζη, η Ταϊλάνδη και η Αίγυπτος είναι επίσης χώρες που αντιμετωπίζουν κορύφωση των κρουσμάτων και νοσηλειών, ενώ η αμερικανική ήπειρος αντιπροσώπευε το 40% του συνόλου των θανάτων COVID-19 την περασμένη εβδομάδα.