«Καμπανάκι» για τη διασπορά του κορονοϊού μέσω κλιματιστικών, ειδικά σε μεγάλα κτίρια – όπως υπηρεσίες, εταιρείες, ξενοδοχεία κτλ – έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
«Φυσικά και μεταφέρουν όλους τους ιούς. Έχει αποδειχθεί ότι γίνεται αερογενής μεταφορά ιικού φορτίου από το ένα δωμάτιο στο άλλο, εάν δεν υπάρχει καλή συντήρηση. Εάν τα φίλτρα ανανεώνονται τακτικά σύμφωνα με τις προδιαγραφές, αυτά τα φαινόμενα είναι λίγα», τόνισε.
Ο κ. Μπεχράκης επισήμανε ότι τα air condition που ανανεώνουν τον αέρα από τον εξωτερικό χώρο – και όχι αυτά που κάνουν ανακύκλωση του αέρα -δεν μας προστατεύουν από τα αιωρούμενα σωματίδια που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα μετά από μεγάλες πυρκαγιές, όπως συνέβη στην Αττική, μετά την καταστροφική φωτιά στη Βαρυμπόμπη.
«Τα φίλτρα αδυνατούν να συγκρατήσουν τόσο μικρά σωματίδια. Όταν μαίνεται στην περιοχή μας μια μεγάλη φωτιά, πρέπει να φοράμε διπλή χειρουργική μάσκα ακόμη και μέσα στο σπίτι το οποίο δεν αεροστεγώς κλεισμένο. Ιδίως οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες γυναίκες», επισήμανε.
Πρόσθεσε, δε, ότι πρέπει να αποφεύγουμε τον αερισμό των σπιτιών τις ημέρες της ρύπανσης με αιωρούμενα μικροσωματίδια. «Το κλιματιστικό δεν θεωρείται ότι είναι επικίνδυνο. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα κεντρικά σε κτίρια, διότι η συντήρηση των αεραγωγών σε ένα τεράστιο κτίριο, δεν είναι εκείνη που θα έπρεπε. Βλάπτουν αυτά που είναι κακά συντηρημένα», εξήγησε ο καθηγητής.
Ο κ. Μπεχράκης διευκρίνισε ότι οι μάσκες που έχουμε για τον κορονοϊό, επαρκούν για προστασία και από την ατμοσφαιρική ρύπανση. «Να αποφεύγουμε να φορτώνουμε τους ανθρώπους με ακόμη περισσότερες οδηγίες. Έχει κουραστεί η κοινωνία και στο τέλος δεν εφαρμόζει τίποτα. Οι οδηγίες πρέπει να έχουν ένα μέτρο και μια λογική», υπογράμμισε ο ίδιος.