Η ρύπανση που προκαλείται από την χρήση οικοσυσκευών που περιέχουν υδράργυρο, αλλά και η αποτελεσματική διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, αναδεικνύονται ως καίρια ζητήματα που επηρεάζουν τόσο το περιβάλλον όσο και την ανθρώπινη υγεία. Η διαχείριση αυτών των αποβλήτων, απαιτεί εξειδικευμένες μεθόδους χειρισμού, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης, για την αποφυγή μόλυνσης και δυσμενών επιπτώσεων.

Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε, προκύπτει ότι στην Ελλάδα υπάρχει περιορισμένος αριθμός εγκαταστάσεων για την επεξεργασία επικίνδυνων αποβλήτων. Η διαχείριση αυτών, οφείλει να πραγματοποιείται σε συγκεκριμένους χώρους, πληρώντας ακριβείς τεχνικές προδιαγραφές και κατάλληλες μεθόδους επεξεργασίας για κάθε τύπο αποβλήτων, όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση 13588/2006. Πρόληψη, προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση (π.χ. ανάκτηση ενέργειας), και τέλος, διάθεση είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθούνται, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων. Τίθενται επίσης οι όροι και οι προϋποθέσεις κατα τις οποίες η διαχείριση των αποβλήτων πρέπει να πραγματοποιείται, χωρίς να απειλούνται η ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, στην πόλη της  Λάρισας, η διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων περιορίζεται σε λίγες δράσεις αρμόδιων φορέων όπως οι ΦΟ.Δ.Σ.Α. (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων). Ακολουθείται η συλλογή, αποθήκευση και διαχείριση των αποβλήτων, ενώ η ρύπανση του νερού αντιμετωπίζεται μέσω διαρκούς εποπτείας και ελέγχου. Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων υπάρχουν στις περιοχές Τύρναβος, Γιάννουλη και Ελασσόνα, ενώ σε αρκετά χωριά, η διαχείριση αυτών, γίνεται με τη χρήση εγκαταστάσεων, που οδηγούν στη μεταφορά ρύπων σε υπόγειες πηγές νερού. Στις ευρύτερες περιοχές της πόλης της Λάρισας, με έντονη γεωργική δραστηριότητα, που συχνά περιλαμβάνει τη χρήση λιπασμάτων πλούσιων σε άζωτο, φωσφορικά και θείο, ακολουθούνται διαδικασίες για τη μείωση των επιπέδων συγκέντρωσης νιτρικών στα υπόγεια ύδατα. Εγκεκριμένα προγράμματα του Ελληνικού Υπουργείου Γεωργίας, στοχεύουν στη μείωση της χρήσης λιπασμάτων στις γεωργικές εκτάσεις του νομού.

Αναφορικά με τα συστήματα μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη της Λάρισας, είναι σημαντικό να τονιστεί πως αυτά δεν είναι επαρκή. Ένας εντατικός έλεγχος απαιτεί την εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων online συστημάτων μέτρησης. Παρόλο που σύστημα παρακολούθησης λειτουργεί στο κέντρο της πόλης από το 1986, δεν επαρκεί για την παροχή δεδομένων σχετικά με βασικούς ρύπους όπως CO, CO2, SO2, NO, NO2 και O3, γεγονός που το καθιστά ανεπαρκές για μια συνολική αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα της πόλης. Τα δεδομένα υπογραμμίζουν λοιπόν την ανάγκη για ορθότερη διαχείριση του περιβάλλοντος στην πόλη μας, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των αρμόδιων αρχών.

Στο παραπάνω πλαίσιο,  Innovation Hive, ένας οργανισμούς που θέτει στο επίκεντρο των δράσεων της την κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη, εφαρμόζει καινοτόμες πρακτικές στην τοπική κοινωνία της Λάρισας, και συμμετέχει σε μια Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, άρρικτα συνδεδεμένη με την ορθή χρήση, διάθεση και απόρριψη του Υδραργύρου. Το Life Mercury Free λοιπόν, έρχεται να ερευνήσει την επικινδυνότητα των αποβλήτων υδραργύρου, που εντοπίζεται σε είδη οικιακών αντικειμένων, και χρησιμοποιουνται καθημερινα. Για να ληφθούν τα απαραίτητα στατιστικά δεδομένα, πραγματοποιείται έρευνα, με στόχο την απομάκρυνση των ειδών αυτών, με τρόπο βιώσιμο, πετυχαίνοντας ως εκ τούτου, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Γίνε και εσύ μέρος της λύσης για ένα καλύτερο περιβάλλον! Κάνε κλικ εδώ για να συμμετάσχεις στην έρευνα, και να συνεισφέρεις με τον τρόπο σου στην προστασία του περιβάλλοντος. Φορείς και Οργανισμοί που επικεντρωνονται στη διαχείριση του υδραργύρου, βρείτε μας στο [email protected] για μια δια ζώσης συνάντηση, σχετικά με την έρευνα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω