Τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής στην γειτονιά τους επιχείρησαν να καταγράψουν μαθητές και μαθήτριες πέντε περιοχών της χώρας και συγκεκριμένα, της Αττικής, του Αιγίου, του Βόλου, της Βόρειας Εύβοιας και της Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο του διεθνούς θεματικού δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» που συντονίζει η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, οι συμμετέχοντες με κοινή συνισταμένη τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τις πόλεις τους, προσπάθησαν να παρουσιάσουν τη διάσταση που παίρνει η κλιματική κρίση στη δική τους γειτονιά και να μοιραστούν τις ιστορίες τους.

Στο επίκεντρο διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με τίτλο «Climate Crisis in the Hood» τέθηκαν οι πλημμύρες από την κακοκαιρία «Daniel» στη Μαγνησία, οι πυρκαγιές σε Βόρεια Εύβοια και Αττική το 2021, οι πλημμύρες στην Καλαμάτα το 2016 και ο σεισμός στο Αίγιο του 1995.

Συγκεντρώνοντας οπτικοακουστικό υλικό από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλία οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Βόλου προσπάθησαν να αναδείξουν τα προβλήματα της πόλης τους έπειτα από την κακοκαιρία «Daniel».

«Όσα συνέβησαν ήταν κάτι εντελώς αναπάντεχο. Ήταν το καμπανάκι που λειτούργησε μέσα τους ότι κάτι δεν πάει καλά. Κάτι δηλαδή δεν κάνουμε καλά εμείς κάπου η φύση αντιδράει σε όλο αυτό», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φιλόλογος και διευθύντρια του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Βόλου, Σοφία Κανταράκη. Για τα παιδιά στο Βόλο, σύμφωνα με την κ. Κανταράκη, οι συνέπειες της κακοκαιρίας αποτέλεσαν ένα μεγάλο ερέθισμα εσωτερικής αναμόχλευσης. Ωστόσο αυτό που έχουν παρατηρήσει, όπως τονίζει η κ. Κανταράκη είναι η αύξηση της θερμοκρασίας. «Δεν έχουμε εποχές, δεν έχουμε εναλλαγή από το φθινόπωρο στο χειμώνα από τoν χειμώνα στην άνοιξη», σημειώνει.

«Έχουμε μία αγωνία, μία καχυποψία για τα πάντα. Και κυρίως οι μαθητές για το αύριο», αναφέρει ο Γιώργος Σκολαρίκης, μαθητής στο 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου ενώ με τη σειρά της η Αναστασία Σκολαρίκη επισημαίνει ότι όσα συνέβησαν λόγω της κακοκαιρίας “Daniel» «ήταν πραγματικά κάτι πολύ πρωτόγνωρο».

«Σίγουρα πρόκειται για ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κάτι που δεν θα μπορούσε κανείς ποτέ να περιμένει. Ήταν σαν αποκάλυψη», υπογραμμίζει ο μαθητής Σταύρος Τσίντζος.

Όπως αναφέρει η κ. Κανταράκη τα παιδιά επεσήμαναν κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους ότι χρειάζεται καλύτερη διαχείριση στα θέματα προστασίας της πόλης.

 

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Περισσότερα Εδω