Βρισκόμαστε στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, όμως ο καιρός δε θυμίζει σε τίποτε άνοιξη. Χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια στα ορεινά και… η υπομονή στα όρια για μία κοινωνία που λόγω και της πανδημίας «διψά» για τραπεζάκια έξω και κοινωνική συναναστροφή.

Πότε λοιπόν έρχεται επιτέλους η άνοιξη; Όπως εξηγεί στο onlarissa.gr ο μαθηματικός – μετεωρολόγος και διαχειριστής της μετεωρολογικής ιστοσελίδας Kairos-alex.gr κ. Φάνης Τακούδης, πλέον από την ερχόμενη Πέμπτη μπαίνουμε οριστικά στην άνοιξη «χωρίς πισωγυρίσματα».

«Μέχρι το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης, τονίζει, θα έχουμε συννεφιές, αλλά από το απόγευμα ο καιρός βελτιώνεται. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 15 βαθμούς Κελσίου και θα ανεβαίνει μέχρι το Σάββατο όπου ενδέχεται να υπερβεί τους 20 βαθμούς Κελσίου».

ΤΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

Στο ερώτημα αν αυτός ο παρατεταμένος χειμώνας μπορεί να μας προϊδεάσει για ένα αντίστοιχα θερμό καλοκαίρι, ο κ. Τακούδης τονίζει κατηγορηματικά ότι «η  μετεωρολογία δεν είναι άσκηση μαθηματικών που να συνεπάγεται κάτι. Κακώς που μερικοί το συσχετίζουν. Το έχουμε δει εξάλλου. Πριν από δύο χρόνια Απρίιο – Μάιο είχαμε καλοκαίρι και τον Ιούνιο είχαμε φθινόπωρο.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο, συνεχίζει, πρέπει να έχουμε δείγμα χρονοσειράς. Να δούμε σε βάθος χρόνου πολλές περιπτώσεις τέτοιες. Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη και την κλιματική αλλαγή».

Μιλώντας για «χρονοσειρές» πάντως, προσθέτει πως «το πιο συνηθισμένο για χρονοσειρές είναι ένας κανονικός χειμώνας (χιόνια, χαμηλές θερμοκρασίες όχι παρατεταμένα) από 22 Δεκεμβρίου μέχρι τώρα, που συνήθως φέρνει κι ένα κανονικό καλοκαίρι. Αυτή είναι η φυσική εξέλιξη της φύσης».

Με το παραπάνω σκεπτικό λοιπόν και δεδομένου ότι ο φετινός χειμώνας κινήθηκε στα αστρονομικά και όχι στα ημερολογιακά πλαίσια, ενδέχεται να ζήσουμε ένα «κανονικό» καλοκαίρι!

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω