Τη γνωμοδότηση της επιτροπής βιοηθικής περιμένουν στην κυβέρνηση, για τις διευκολύνσεις στους πλήρως εμβολιασμένους και για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους υγειονομικούς και τους ανθρώπους που εργάζονται σε μονάδες φροντίδας υγείας. Tο πόρισμα της επιτροπής, το οποίο λαμβάνει υπόψιν ηθικά και συνταγματικά θέματα, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προτού παρθούν οι τελικές αποφάσεις.
Ένα πλέγμα διευκολύνσεων στους εμβολιασμένους και υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, όπως οι υγειονομικοί προτείνει στο πόρισμά της η επιτροπή βιοηθικής. Θέτει ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή” τρεις προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί η υποχρεωτικότητα: Να μπορεί ο καθένας να κάνει όποιο εμβόλιο επιθυμεί, όπως και ήδη γίνεται, να υπάρχουν πολλές γραμμές για να έχει τη δυνατότητα να κλείσει κάποιος ραντεβού, να λειτουργήσουν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα για να μην χρειάζεται κάποιος να απομακρυνθεί πολύ από την έδρα του και να οργανωθούν στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης προς όλους αλλά και προς ειδικές κοινωνικές ομάδες για να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι για τα οφέλη του εμβολιασμού. Μάλιστα θα πρέπει να παρατίθενται και στατιστικά στοιχεία.
Έχουν γίνει μέχρι τώρα πάνω από 7,2 εκατ. εμβολιασμοί ενώ περισσότεροι από 3 εκατ. πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η υποχρεωτικότητα θα ισχύσει εφόσον εξαντληθεί πρώτα κάθε περιθώριο οικειοθελούς εμβολιασμού. Σε περίπτωση μη εμβολιασμού δεν πρόκειται να υπάρχει απόλυση παρά μόνο εσωτερική μετακίνηση, εάν ο μη εμβολιασμένος είναι σε υπηρεσία πρώτης γραμμής π.χ υγειονομικός που εργάζεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Σε πρώτη φάση η υποχρεωτικότητα φαίνεται ότι θα ισχύσει για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ υπό εξέταση είναι για τους εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες.
Όσον αφορά στις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους, ήδη βλέπουμε ότι θα εξαιρεθούν από την υποχρεωτικότητα των self test, ενώ στα γυμναστήρια θα αθλούνται χωρίς μάσκες.
Η επιτροπή βιοηθικής εισηγείται στον πρωθυπουργό, το πόρισμά της θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και όπως ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στον Αnt1, θα δρομολογηθούν οι πολιτικές αποφάσεις μέσα στο καλοκαίρι, που θα νομοθετηθούν κιόλας, ώστε τον Σεπτέμβριο, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας να φτάσουμε σε κάτι που θα προστατεύει τους πολίτες.
Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου
Πηγή: ΕΡΤ