Σφίγγουν τον κλοιό οι ρωσικές δυνάμεις με τις συγκρούσεις να εντείνονται σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ρωσικές μονάδες κλιμακώνουν τις συγκρούσεις κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ, ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας.
Η Ρωσία πραγματοποιεί επιχειρήσεις επίθεσης κοντά στην περιοχή Ζαρίσνε. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προελάσουν γύρω από την πόλη Ρουμπίζνε στην περιοχή Λουχάνσκ. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και γύρω από την πόλη Ποπάσνα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του επιτελείου, μέρος της πόλης αυτής ήδη ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα.
Διεξάγονται επίσης σφοδρές συγκρούσεις γύρω από την Μαργίνκα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Ρωσικές μονάδες προσπάθησαν να προελάσουν εκεί με την υποστήριξη πυροβολικού.
Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) δεν μπορούσε να διασταυρώσει με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες για το μέτωπο του πολέμου.
Δραματική η κατάσταση στη Μαριούπολη
Την ίδια ώρα, δραματική είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου ο δήμαρχος απηύθυνε νέα έκκληση για «πλήρη εκκένωση» της πόλης.
Η Ρωσία ισχυρίζεται πως η Μαριούπολη έχει καταληφθεί όλη, εκτός από το εργοστάσιο Αζοφστάλ, για το οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει δώσει εντολή να αποκλειστεί από τον στρατό καθώς εκεί βρίσκονται Ουκρανοί μαχητές.
«Χρειαζόμαστε μόνο ένα πράγμα – την πλήρη εκκένωση του πληθυσμού. Περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο στην εθνική τηλεόραση, όπως μεταδίδει το Reuters.
Παγιδευμένοι στο Αζοφστάλ
Στο μεταξύ, για παγιδευμένους αμάχους, νεκρούς και τραυματίες, κάτω από κτήρια που έχουν καταρρεύσει στο εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, κάνει λόγο Ουκρανός μαχητής που βρίσκεται στο σημείο.
Σε συνέντευξη στο BBC, ο υποδιοικητής Σβιατοσλάβ Παλαμάρ από το εθνικιστικό τάγμα του Αζόφ ισχυρίζεται πως οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς το εργοστάσιο.
Όπως αναφέρει στο βρετανικό δίκτυο: «Όλα τα κτήρια στο Αζοφστάλ έχουν καταστραφεί. Ρίχνουν βόμβες που καταστρέφουν αποθήκες και προκαλούν τεράστιες ζημιές. Έχουμε τραυματίες και νεκρούς μέσα στις αποθήκες. Μερικοί άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα κτήρια».
Για τους αμάχους στο εργοστάσιο χαλυβουργίας αναφέρει πως: «Βρίσκονται σε υπόγεια όπου στο καθένα έχουν βρει καταφύγιο 80-100 άτομα, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι είναι συνολικά, καθώς ορισμένα κτήρια είχαν καταστραφεί και οι μαχητές δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά λόγω των βομβαρδισμών», επισήμανε.
Όπως επισημαίνει ωστόσο το BBC, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.
9.000 άμαχοι σε ομαδικό τάφο;
Την ίδια ώρα συγκλονίζουν οι περιγραφές που μιλάνε για έως 9.000 αμάχους που έχουν χάσει τη ζωή του και είναι θαμμένοι σε έναν ομαδικό τάφο.
Οι νέες δορυφορικές εικόνες προέρχονται από την περιοχή Manhush, κοντά στη Μαριούπολη, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι έφτιαξαν έναν ακόμα ομαδικό τάφο, προκειμένου να θάψουν περισσότερες από 200 νέες σορούς.
«Στο χωριό Manhush, οι εισβολείς μπορεί να έχουν θάψει από 3.000 έως 9.000 κατοίκους της Μαριούπολης. Σε αυτό συνηγορεί η σύγκριση με δορυφορικές φωτογραφίες ενός ομαδικού τάφου στην Μπούτσα, όπου βρέθηκαν 70 σοροί. Σε φωτογραφίες της 9ης Απριλίου από την Maxar, ο χώρος της ομαδικής ταφής στο Μανχούς είναι 20 φορές μεγαλύτερος. Οι κατακτητές έσκαβαν διαρκώς και έθαβαν πτώματα τις επόμενες ημέρες. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι σε τέτοιους τάφους οι σοροί κείτονται σε διαφορετικά επίπεδα (στρώματα)», αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο Telegram.
In Manhush, close to #Mariupol, Russian invaders set up a mass grave where the bodies of those died&killed in Mariupol are being buried, an adviser to Mariupol city mayor Petro Andriushchenko says.
Photo – satellite image of the mass grave pic.twitter.com/1Ai2HmswYI
— UkraineWorld (@ukraine_world) April 21, 2022
«Η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία»
Στο μεταξύ, σβήνουν οι ελπίδες για πασχαλινή εκεχειρία μετά τη χθεσινή δήλωση του Oυκρανού πρόεδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Πάσχα των Ορθοδόξων.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες για ειρήνευση για τον πόλεμο που έχει κοστίσει τις ζωές χιλιάδων αμάχων και στρατιωτών και έχει δημιουργήσει εκατομμύρια πρόσφυγες.
«Ψευτοδημοψήφισμα» σε Χερσώνα και Ζαπορίζια
Ο Ζελένσκι κατηγόρησε, επιπλέον, τη Ρωσία ότι επιδιώκει να οργανώσει ψευτοδημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας, που έχει καταλάβει ο στρατός της, στο νότιο τμήμα της χώρας.
Στο διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Ζελένσκι απαίτησε οι κάτοικοι των κατεχόμενων ζωνών να μη δίνουν κανένα προσωπικό δεδομένο, όπως οι αύξοντες αριθμοί των διαβατηρίων τους, όταν τους τα ζητούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
«Δεν θέλουν απλώς να κάνουν απογραφή (…). Ούτε να σας μοιράσουν ανθρωπιστική βοήθεια οποιοδήποτε είδους. Πρόκειται για τη χάλκευση ενός λεγόμενου δημοψηφίσματος στην επικράτειά μας, αν φθάσει διαταγή από τη Μόσχα να οργανωθεί αυτή η κωμωδία», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.
Η Ουκρανία ήδη κατηγόρησε στις αρχές Μαρτίου πως επιδιώκει να σκηνοθετήσει στη Χερσώνα «δημοψήφισμα» κατ’ εικόνα εκείνου του 2014, όταν προχώρησε στην προσάρτηση της χερσονήσου τις Κριμαίας. Η προσάρτηση χαρακτηρίζεται παράνομη από το Κίεβο και τις δυτικές χώρες.
Στην ανατολική Ουκρανία, οι δύο περιφέρειες των φιλορώσων αυτονομιστών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ έχουν ήδη ανακηρύξει την ανεξαρτησία τους ως «λαϊκές δημοκρατίες», έπειτα από δημοψηφίσματα που επίσης χαρακτηρίζουν άκυρα, ως μη γενόμενα, το Κίεβο και η διεθνής κοινότητα.
«Δεν θα υπάρξει λαϊκή δημοκρατία της Χερσώνας. Αν κάποιος θελήσει νέα προσάρτηση, νέες ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις θα πλήξουν τη Ρωσία», διεμήνυσε ο κ. Ζελένσκι.
Η Χερσώνα είναι η πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός μετά την εισβολή που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου. Λίγο πιο βορειοανατολικά, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυριεύσει επίσης γιγάντιο τομέα γύρω από την πόλη Ζαπορίζια, η ίδια η πόλη πάντως εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ουκρανούς.